Hlavní navigace

Recenze: Fractal Design Define R2 - hodně skříně za slušný peníz

6. 8. 2010

Sdílet

Sehnat stylovou skříň, pokud máte hodně pevných disků, navíc za slušnou cenu, aby byla dostatečně tuhá a poradila si s hlukem? To není žádná legrace!

Sehnat stylovou skříň, pokud máte hodně pevných disků, navíc za slušnou cenu, aby byla dostatečně tuhá a poradila si s hlukem? To není žádná legrace! Navíc pokud jste mírně konzervativní jako my v redakci, nechcete mít doma na stole rozhodně něco, co vypadá, že odpadlo z NCC-1701, světélkuje všemi možnými diodami a vypadá tak, že se to za chvíli  samo vznese a odletí. Ne, prostá černá krabice – toť klasika.

Právě pro technokratický design a velký počet 3,5“ pozic nám padnul do oka Fractal Design Define R2, který na fotografiích vypadal, že dovolí jednoduchou manipulaci jak s množstvím disků, tak nabídne dostatečný prostor pro jednoduchou instalaci desky a rozměrné grafické karty.

Věříme, že pro většinu z vás by nebylo překvapením, že skříň se dodává v krabici a je jí tudíž nutné vybalit, takže detailní popis této části pomineme. Dvířka jsou jištěná magnetem a vystlaná molitanem, nedají se  však stranově přehodit, což je poněkud škoda. Na čelní stěně pak objevíte kryt 5,25“ pozice a jedné kombinované 3,5“/5,25“, což je vlastně konečný počet těchto velkých pozic. Ve skutečnosti jsme už hodně dlouho nepoužili právě víc jak dvě 5,25“ pozice. Optickou mechaniku už skoro nepoužíváme, když je potřeba, tak připojíme externí a totéž praktikujeme se čtečkou karet. Možná se jedna pozice hodí pro  stavový displej nebo přední panel regulátoru ventilátoru, ale i tak považujeme dvě pětačtvrtky za postačující. Dál už na čele najdete jenom kryty dvojice průduchů od ventilátorů (spodní je osazen 120 mm větrákem), což jsou vlastně dvířka, která se po zatlačení otevřou a dovolí přímý přístup k prachovým filtrům.

Na horní stěně je umístěno tlačítko power a vyvedeny dva konektory USB, 1x eSATA a 3,5“ jacky sluchátek a mikrofonu. FireWire přítomen není, ale což nám v redakci nevadí – stejně ho skoro vůbec nepoužíváme, a na těch několik připojení postačí zadní konektory z desky. Chybí také tlačítko reset, což může někomu vadit,  ale my si s tím těžkou hlavu nedělali, protože pokud počítač zkolabuje, stejně ho obvykle vypínáme dlouhým podržením poweru – u posledních svých sestav jsme reset ani nezapojovali. Co nás však vytočilo, byla modrá power dioda indikující provoz. Jde o vysoce svítivou diodu tolik oblíbenou asijskými producenty, takže byla hodně brzy odpojena.

Překvapivě chybí i dioda indikující práci pevného disku, což zamrzí více než absence resetu. Nahoře ještě najdete dva perforované čtverce průduchů pro ventilátory, další je pak na levé bočnici. Jak horní, tak boční perforace jsou zaslepeny krytkami systému ModuVent, takže si sami můžete rozhodnout, zda potřebujete, aby zde vzduch proudil či nikoliv. Zadní strana nepřekvapí, je zde otvor pro vyvedení konektorů desky, pozice pro zdroj a zadní ventilace (120mm ventilátor). Dno pak nabídne pohled na průduch ventilátoru a filtrem přikrytý průduch v pozici vyústění ventilátoru zdroje. Celkem tedy skříň nabízí 7 pozic pro ventilátory, z nichž dvě jsou osazené. V balení pak najdete i jednoduchý regulátor pro tři ventilátory – bohužel však nelze regulovat každý samostatně.

Samotná skříň je vyrobena z 0,7mm SECC plechu, ale součástí bočnic je i vyložení několikamilimetrovou vrstvou bitumenu, kdy živice kromě svého přispění jako izolace hluku dodává celé skříni tuhost. Kromě již zmíněných dvou  5,25“ pozic upoutá hned po otevření osmička bíle provedených 3,5“ pozic s přístupem z boku. Fractal rozumně nepoužil pro uchycení disku bezšroubové řešení, ale pevné disky při instalaci položíte do bílých držáků, které jsou vyndávací a položíte je přímo na silikonové podložky a zafixujete šroubky.

Uchycení pevné desky je klasické na distanční sloupky, jenom mějte na paměti, že zdroj je u této skříně na dně, takže se předem raději podívejte, jak je která komponenta velká a kde máte na desce 8pinové napájení, aby se vám nestalo, že se pak nedostanete k zapojení. I když plát, na kterém je uchycen motherboard, nelze vyjmout, je v něm dostatečně velký výřez umožňující pohodlný přístup „odspodu“ k uchycení chladiče CPU. Do skříně pohodlně vejdou i velké grafické karty (29 cm) a zdroje – my jsme měli k dispozici doporučovaný Fractal Newton R2 800W i  Silverstone ST1500W. Silverstone se svojí délkou 22 cm ovšem zasahuje až k perforacím na dně, takže v tomto případě zde již neumístíte ventilátor. Pro vedení kabeláže je ve skříni dostatečné množství průchodů, které jsou navíc kryté gumou, takže drží kabely ve volnějších svazcích. Skříň je také připravena i na připadnou montáž vodního chlazení.

 

Teploty ve skříní budou samozřejmě záležet na konfiguraci, kterou použijete – my jsme do skříně instalovali sestavy založené na Core 2 Quad nebo i7, doplněné HD5870 či EN8800, a použili přiměřeně dimenzovaný CPU ventilátor Thermaltake ISGC-300 nebo pomaloběžné 120mm ventilátory Noctua S12 či klasickou 140mm Noctua P14. Proudění vzduchu ve skříni udrželo systémové teploty, teploty GPU i CPU pod kritickými hodnotami, které by mohly znamenat nestabilitu nebo snížení životnosti komponent. I při vedrech přes 32° ve stínu si tedy skříň udržela vnitřní prostředí zajišťující bezproblémové fungování celého systému, byť za takto extremních venkovních teplot se zvýšila hlučnost, protože bylo nutné zvýšit otáčky (výkon) chlazení. Nicméně stále nejhlučnější zůstaly větráky grafických karet.

Verdikt:

I přes pár maličkostí, jako je absence resetu představuje Define R2 vysoce funkční a prakticou skříň, jejíž tvůrci měli již při návrhu na paměti problematiku prašnosti. Plusem je také využití bitumenu jako základního konstrukčního materiálu, kdy kromě odhlučnění přispívá i k celkové tuhosti skříně a eliminaci vybrací. Precizní je i samotné zpracování, průchody pro cable management dovolují při troše snahy dosáhnout dokonalého pořádku a skříň poskytuje dostatečné proudění pro dosažení dostatečného odvětrání i pro procesory jako Intel i7 a grafické karty. Tato skříň si zaslouží naši chválu, proto jí udělujeme hodnocení PC World TOP PRODUKT 2010.

Hodnocení: 90%

Zapůjčil: www.bostar.cz

Cena: 2539 Kč

Specifikace:

8x 3,5" HDD nosiče, kompatibilní s SSD!
2x 5,25" pozice, s 1x 5,25>3,5" konvertorem
Na vrchní přední straně: 2x USB 2.0, 1x eSATA a Audio I/O
M/B kompatibilita: Mini ITX, Micro ATX a ATX
Rozměry: 208 x 440 x 522 mm
Hmotnost: 12,5 kg

Obsahuje 1 x "fan controller"
1 x zadní ventilátor FD 120 mm Silent Series 15 dB
1 x přední ventilátor FD 120 mm Silent Series 15 dB
Možnosti pro osazení dalších ventilátorů:
1 x 120 mm vpředu, 1 x 120/140mm na spodní straně,
1 x 120/140mm na postraním panelu, 2 x 120/140mm na vrchni straně

Byl pro vás článek přínosný?