Hlavní navigace

Recenze: Freecom DVD RW LS Pro

29. 3. 2009

Sdílet

Přestože CD a DVD mechaniky nejsou stále ještě natolik "odepsány" jako disketové jednotky, i jejich čas se pomalu začíná naplňovat. V našem okolí můžeme vidět čím dál větší počet výrobců notebooků, a občas dokonce i klasických PC, kteří ze svých zařízeních CD a DVD jednotky pomalu vypouštějí, ať už z důvodu úspory peněz či prostoru.

Freecom DVD RW LS Pro

Těm, kdo optickou jednotku přece jen potřebují, by se mohlo hodit řešení v podobě této přenosné a vysoce kvalitní čtečky a vypalovačky DVD. Jedná se o praktickou a přiměřeně malou mechaniku, která není o mnoho větší než klasický obal na CD, a pokud zůstaneme u tohoto srovnání, je jenom zhruba dvakrát vyšší. Vnější provedení je jednoduché, vyhotovené v matně hliníkové barvě bez zbytečných příkras a ornamentů, výrobce zde očividně stavěl praktickou funkčnost nad formu.

Uvnitř se nachází nízkoprofilová optická jednotka pro zápis DVD, kterou bychom očekávali uvnitř moderního laptopu. Nicméně na rozdíl od starších typů umí nový Freecom vypalovat i dvojvrstvá DVD+R média. Na obrácenou stranu speciálních LightScribe disků umí dokonce vyrýt obrázek, text či logo.

Jednotka může být napájena několika způsoby – buď portem Firewire 400, přes USB 2.0, či klasicky přímo z elektrické sítě. Síťový adaptér je přiměřeně malý, a tak není problém přibalit ho do  obalu na notebook společně s jednotkou. Je také nezbytný v případě jakéhokoliv vypalování, kdy první dva způsoby příjmu energie prostě většinou nestačí.

Výjimku tvořily naše testy s laptopem Apple MacBook Pro, kdy se připojení přes FireWire ukázalo jako dostatečné. Ještě překvapivěji se nám podařilo vypálit data na DVD médium s jednotkou napájenou pouze přes USB 2.0.

Vlastnosti

1 x USB 2.0, 2 x FireWire 400, 5V napájení ze sítě, rychlost: 8x/8x/4x/6x/5x/8x (DVD-R/+R/+RW DL/-RW/-RAM/-ROM), 24x/24x/24x (CD-R/-RW/-ROM), Easy Media Creator 9.0, 5 x LightScribe CD-R, rozměry: 144 x 140 x 17 mm, hmotnost: 430 g.

Cena: 2700 Kč

Verdikt

 

Zařízení může být volbou pro ty, kterým na novém netbooku chybí možnost čtení a vypalování optických médií, a také pro ty, kteří mají zájem o speciální funkce, jako je zápis LightScribe médií či schopnosti dvojvrstvého zápisu. Nejedná se zdaleka o nejlevnější mechaniku, má ovšem styl, je kvalitně zpracovaná a dá se napájet přímo z PC, takže si s sebou na cesty nebudete muset brát žádné kabely navíc.

CS24

Hodnocení: 80%