Hlavní navigace

Recenze: FullShot 9.5

Sdílet

Každý z nás bude čas od času potřebovat nějakým způsobem zachytit to, co se právě děje na monitoru.

Každý z nás bude čas od času potřebovat nějakým způsobem zachytit to, co je právě na monitoru. Ať už si to potřebujeme uložit pro sebe, nebo třeba nějakému počítačově zdatnějšímu kamarádovi poslat nejnovější chybovou hlášku, kterou nás počítač obšťastnil.

Jednu z dostupných možností představuje program FullShot kalifornské firmy Inbit, který se dočkal již verze 9.5. Tyto verze navíc existují dokonce ve třech modifikacích, jako Standard (49.99 dolarů - 1000 Kč), Professional (79.99 USD - 1700 Kč) a Enterprise (149.99 USD - 3200 Kč).

Po bleskové instalaci můžeme začít pracovat. Možností, jak zachycovat dění na monitoru, je zde k dispozici možná více, než je bezprostředně nutno. Program sice pracuje bleskurychle, ale snad právě díky tomu se budeme s poněkud nejasným ovládáním nějakou dobu seznamovat. V prvních chvílích totiž získáme pocit, že si program žije svým vlastním životem, zachycuje co chce a nás k tomu vůbec nepotřebuje. Bez důkladného přečtení 100 stránkového návodu toho asi moc nedokážeme.

 

FullShot 9.5

 

Pravá síla programu se ukáže v případě, kdy se mu podíváme pořádně pod sukně, potom totiž zjistíme, že nabízí zachycování více než 100 nejrůznějších kombinací, včetně různých kombinací barevných obrázků či rozlišení. Oproti konkurenčním programům je zde automaticky nastavený zvukový signál, který nás upozorní na dokončení procesu.

Každý zachycený soubor se zobrazí na základní pracovní ploše, kde si s ním můžeme dále pohrát. Samozřejmostí je možnost uložení v celé řadě formátů, nechybí ani možnost doplnit soubor nějakým textem, hlavičkou, stínováním apod. U zachyceného obrázku můžeme provádět i značně rudimentární úpravy, od změn velikosti až po cropování, rozmazání části obrázku nebo třeba otáčení či doplnění rámečku. Verze 9.5 se od klasické devítky příliš nezměnila a v podstatě přibyla jen podpora Windows 7.

CS24

Verdikt:

Mezi přednosti této aplikace patří až možná příliš bohatá nabídka doplnění zachycených souborů, možnost značné automatizace a možnost zmenšování obrázků. Mezi slabiny potom nutno zařadit především nepříjemné označování oblasti, kterou si chceme zachytit, a vysoká pořizovací cena.

Hodnocení: 60%

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.