Hlavní navigace

Recenze: G Data Total Care 2011

2. 11. 2010

Sdílet

Poměrně málo známý balík bezpečnostních programů přichází z dílny německé firmy G DATA Software.

Hned od počátku nutno pochválit uživatelské rozhraní, které je jednoduché a přehledné - pokud se nechceme důkladně šťourat do střev programu, pro každou funkci budeme potřebovat jedno kliknutí.

 

 

Největší síla tradičně sídlí v samotném antivirovém řešení. To je specifickét ím, že využívá hned dva antivirové engine nezávisle na sobě. Díky dvojímu skenování se tento program pravidelně umisťuje na čele nezávislých testů. Vedle heuristického analyzování zde nechybí ani detekce malwaru v nepřítomnosti podpisů či heuristik a dnes tak moderní technologie cloud.

Firewall dělá přesně to, co si můžeme přát – obalí počítač ochranným kokonem, takže se nám do něj nikdo nedostane, a přitom neprudí nějakými hláškami nebo vyskakujícími okny, takže o jeho chodu vlastně ani nevíme. Co víc si můžeme přát?

Internetová bezpečnost je na solidní úrovni, mimořádná pozornost byla věnována vyhledávání rootkitů. Příjemným dojmem působí i aplikace detekující pokusy o phishing ještě dříve, nežli patřičnou stránku otevřeme. Tato funkce byla oproti minulé verzi opět o něco vylepšena. Určitým nedostatkem je ale chybějící upozornění na relativní bezpečnost (či nebezpečnost) otevřené webové stránky. Tuto funkci ovšem někteří uživatelé považují za zbytečnou, takže její absenci nelze hodnotit jako mínus.

Pro větší bezpečnost se program spojuje s mateřským serverem každou minutu a pátrá po případné nutnosti obnovit databáze. Díky tomu se program pyšní druhým nejvyšším počtem updatů. Internetová komunikace je plně chráněna, program kontroluje jak příchozí, tak odchozí poštu (POP3/IMAP), nejrůznější IM i HTTP. Přidání rodičovské kontroly je novinkou, která zaplnila díru minulé verze. Dnes tedy můžeme dětem kontrolovat a omezovat jak celkový přístup k internetu, tak i jednotlivé jeho fragmenty.

 

G Data Total Care 2011

 

Jako třešnička na dortě jsou zde i dodatečné aplikace, zaměřené především na vyladění počítače. Ty fungují spolehlivě a jejich ovládání se od minulého roku dočkalo faceliftu. K dispozici dostaneme nástroje, které v operačním systému buď zcela chybí nebo  fungují prapodivně. Data Backup ale dokáže vše co slibuje, součástí je i možnost využít 1 GB uložení online.

Aplikace TopSecret umožní vytvoření virtuální jednotky pro enkrypci dat, k dispozici je hned pět různých algoritmů. Tento virtuální drive je samozřejmě zabezpečen heslem a pro zvědavého souseda či manželku není viditelný. Zapomenout nesmíme ani na možnost mazání stop po našem toulání internetem a na možnost bezpečného mazání souborů. Novinku představuje možnost zachránit omylem vymazaná data.

 

G Data Total Care 2011

 

Verdikt: G Data Total Care je účinnou alternativou zavedeným bezpečnostním balíkům. Oproti loňskému roku se sice cena zvedla, ale i tak zůstává na rozumné výši.

Klady: Jednoduché rozhraní

Zápory: Pomalá instalace

CS24

Hodnocení: 80%

Zapůjčil: www.gdatasoftware.com

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.