Hlavní navigace

Recenze: G Data Total Security

Sdílet

 Autor: G Data Software
S novým bezpečnostním balíkem samozřejmě přichází také německá firma G DATA Software, z jejíž produkce jsme mohli otestovat bezpečnostní balík Total Security.

Většina podobných balíků dnes kráčí směrem nacpat do balíku všechno možné včetně kuchyňské linky. V tomto případě se již přidávání dalších částí a aplikací naštěstí zastavilo.

G Data TotalSecurity

Existence dvojnásobné antivirové ochrany (jedná se o dva paralelně běžící antivirové systémy) je již řadu let hlavní marketingovou strategií firmy G DATA, to se pochopitelně nezměnilo. Antivirák je totiž složen ze dvou samostatných antivirových jader, které pracují individuálně. Díky dvojímu skenování je tento program většinou na čele nezávislých testů, kupodivu to ale s rychlostí počítače nijak výrazně nezacvičí. Ony totiž oba skeny nejedou současně, ale druhý v podstatě funguje jen v případě, že první nachází nějaké problémy. Jde tedy spíše o zálohu. Místo toho, aby se nám zpomaloval počítač, G Data využívá aktivní hybrid CloseGap, kdy druhý systém naskočí v případě, že první má problém. Nicméně koncept několika technologií, které se vzájemně zastupují, má rozhodně něco do sebe.

Vedle heuristicky zde najdeme také detekci malwaru v nepřítomnosti podpisů či heuristik a dnes populární technologie cloud. Stejně tak se na špičce objeví i antimalwarová ochrana. Posílena byla zejména ochrana proti potenciálním možnostem útoku přes jednotlivé programy, které jsou na počítači. Můžeme si také nastavit kdo bude mít přístup k pevnému disku, fleshkám nebo jednotlivým programům.Emailová ochrana skenuje i soubory s SSL kódováním. Ochrana proti keyloggers je samozřejmostí. Příjemná je i možnost čistění jendotlivých browserů, kterým některé programy s gustem přidávají nejrůznější „vylepšení“ ať už rovnou do pracovní lišty nebo alespoň jako add-on doplněk.

Rodičovská ochrana byla kdysi slabinou balíku. Nicméně ne každý uživatel má doma malé děti, takže pro značnou část zákazníků nemusí rodičovská ochrana vůbec existovat. Ta byla letos opět posílena a postará se i o omezení času u počítačových her či surfování obecně.

Backup je klasickou utilitou, konečně nabízející zálohování na cloud, cožoceníme v případě, že používáme Dropbox nebo Google Drive. System Tuner vylepší a zrychlí počítač, výhodou je to, že aplikace přijde nastavena na automatickou a hlavně bezpečnou práci, takže se nám nepustí do neprobádaných a nejistých míst počítače. Navíc změny jsou nejdřív naznačeny a můžeme se rozhodnout, jestli se do nich opravdu pustíme. Jako novinku můžeme ocenit ochranu USB Keyboard Guard, který chrání proti flashkám tvářícím se jako klávesnice.

G Data TotalSecurity

Verdikt

Celkově lze o letošní verzi balíku G Data Total Security konstatovat, že představuje plnohodnotnou alternativu známějším bezpečnostním balíkům. Heslo „Důvěra v německou bezpečnost“ není v tomto případě žádným marketingovým plácnutím.

 

Pro: Jednoduché rozhraní, vysoce účinný antivirus

Proti: Nic

Celkem: 90 procent

Výrobce: G DATA Software

Cena: od 49,95 USD (asi 1 200 Kč) licence pro 1 PC na 1 rok

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.