Hlavní navigace

Recenze: G Data Total Security

29. 3. 2017

Sdílet

 Autor: G Data
Jako každým rokem přichází i letos německá firma G DATA Software s novou verzí svého bezpečnostního balíku Total Security.

Antivirový program je, jak je již několik let tradicí, složen ze dvou samostatných antivirových jader, které pracují individuálně. Díky dvojímu skenování je tento program většinou včele nezávislých testů, nemusíme se ale bát o rychlost počítače. Oba skeny nejedou současně, ale druhý v podstatě funguje jen v případě, že první nachází nějaké problémy. Jde tedy spíše o zálohu. Místo toho, aby se nám zpomaloval počítač, Gdata využívá aktivní hybrid CloseGap, kdy druhý systém naskočí v případě, že první má problém. Nicméně koncept několika technologií, které se vzájemně zastupují, má rozhodně něco do sebe, protože se tak minimalizují potenciální nedostatky jednoho antivirového softwaru.

G Data

Vedle heuristiky zde najdeme také detekci malwaru v nepřítomnosti podpisů či heuristik a technologie cloud. Stejně tak solidní je i antimalwarová ochrana. Firewall v základním nastavení pracuje automaticky a spolehlivě, pokud ji ale přehodíme do interaktivního modu, začnou vyskakovat okna s dotazy na nejrůznější programy včetně částí operačního systému. Velmi solidní je obrana proti ransomware.

Rodičovská ochrana je v posledních letech opakovaně posilována, ale žádný zázrak to stále není. Čipernější teenager sáhne po vhodných proxystránkách a pojede s klidem dál.

G Data

Backup je klasickou utilitou, nabízející zálohování. Na rozdíl od levnější verze Internet Security si můžeme vybrat mezi zálohováním jednotlivých souborů nebo zálohou celého disku. Navíc můžeme vybírat mezi disky na síti či na perifériích (vedle samozřejmé zálohy na cloud). Zálohování si můžeme nastavit jako automatické.

Jako novinka je zde utilitka Password Manager. Nejdříve si musíme připravit Safe a potom vhodné heslo, na jehož sílu nás program upozorňuje. A je to strážce přísný, ani heslo o 36 písmenech a znacích nebylo ohodnoceno jako optimálně silné. Následuje instalace plug-in pro browser. Tady se do jednoho povelu vloudila mateřská němčina. Utilitka však má své problémy – sice zachycuje  možnosti logování, ale vyláme si zuby tam, kde logování probíhá ve dvou kolem (třeba Gmail) nebo kde ten login není zcela standardní. To, že se jedná o verzi 1.0 je prostě vidět.

G Data

Dalším doplňkem komplex ního balíku je System Tuner, který nabízí více než 60 možností jak počítač vyladit na maximální výkon. Jednotlivé možnosti jsou naštěstí naskládány do několika kategorií, takže zase tak moc nepřehledné to není. Část možností se stará o bezpečnost, např. možnost zablokovat Javu nebo možnost ukázat skryté soubory v Exploreru. Většina ostatních je ale zaměřena na výkon.

Také letos je zde možnost zakódovat soubory, které by nikdo neměl vidět. Návod je celkem přehledný. Můžeme si vybrat mezi systémem NTFS nebo FAT32, pokud ovšem chceme, může se G Data rozhodnout za nás. Na mobilních periferiích si můžeme udělat mobilní safe. A když už jsme u těch mobilních disků, i ty lze použít k útoku. G Data nám umožňuje zablokovat přístup k periferním diskům a postupně dát vyjímku jen těm, kterým opravdu věříme.

Verdikt

Celkově lze o letošní verzi balíku G Data Total Security konstatovat to samé, co jsme řekli minule – je to plnohodnotná alternativa známějším bezpečnostním balíkům, která si zaslouží naše ocenění Top produkt PCWorldu. Důvěra v německou bezpečnost není v tomto případě žádným marketingovým plácnutím. Vyplatí se ale kontrolovat cenu, konkurenční balíky mohou být levnější, v základní ceně totiž dostaneme jen jednu nebo jen tři licence.

 

Pro: Jednoduché rozhraní, vysoce účinné části balíku

Proti: Password Manager je teprve v začátcích

Celkem: 90 procent

CS24

Výrobce: G Data Software

Cena: 44,95 USD (asi 1 130 Kč; 1 licence na 1 rok)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.