Hlavní navigace

Recenze: Garmin-Asus nüvifone M20 - smartphone, se kterým se neztratíte

22. 12. 2009

Sdílet

Jak v našich redakčních testech uspělo zařízení Garmin-Asus nüvifone M20 pocházející ze společné produkce dvou předních IT společností?

Recenze: Garmin-Asus nüvifone M20

 

Garmin-Asus, společná značka výrobce GPS navigací Garmin a tchajwanského velikána ASUSTeK Computer, má na svém kontě již dva modely spojující telefon, mobilní prohlížeč a navigaci do jednoho jediného přístroje. Zmíněným druhým modelem je právě Garmin-Asus nüvifone M20, který se nedávno snažil obstát v našich redakčních testech. Jak se mu to povedlo?

První věcí, která vás na tomto produktu zaujme, jsou jeho příznivé rozměry a s nimi spojená hmotnost. Telefon dosahuje velikosti 95,3 x 52,5 x 12,8 mm, díky čemuž se bez problémů schová do malé kapsy i dámské kabelky. Zároveň pro vás nebude představovat nijak významnou zátěž, váží totiž příjemných 99 g. Co se barevného provedení týče, je telefon určen spíše mladším příznivcům moderních technologií, vymyká se totiž záplavě černých a šedých přístrojů se stříbrnými prvky a sází na poněkud odvážnější odstíny žluté, červené a modré. Kdybyste však přeci jen chtěli sáhnout po něčem typičtějším, nechybí ani klasické černé provedení, ve kterém jsme telefon obdrželi pro účely testování.

Garmin-Asus nüvifone M20

Na přední straně přístroje se nachází dotykový displej, který ve spodní části doplňují dvě dobře známá tlačítka pro příjem a ukončení hovoru a pěticestný joystick. Spolu s levou stranou jsou tyto dvě části vyvedeny v působivém lesklém provedení, zatímco zadní a prává strana v provedení matném. Telefon nemusí rozhodně padnout do oka každému, ale od nás si designeři zaslouží pochvalu, a to především za odvážná a moderní barevná provedení.

Praktické kompaktní rozměry s sebou však přinášejí i řadu nevýhod – tou nejpatrnější a nejbolestivější z nich je velikost displeje, která je pochopitelně úměrná rozměrům zařízení a dosahuje tak pouze 2,8“. Zásluhou  VGA rozlišení, které bychom čekali spíše u větších displejů, však dosahují zobrazované fotografie i textová pole opravdu pozoruhodné hloubky ostrosti. Valná většina ikonek je ale bohužel tak malá, že bez stylusu budete přístroj ovládat  jen stěží. Co se stylusu týče, je šikovně ukryt v pravém zadním rohu přístroje. Posledním důležitým ovládacím prvkem je tlačítko sloužící ke kompletnímu uzamknutí přístroje, které se nachází na pravé straně. Jelikož je ale umístěno téměř u základny, uzamyká se přístroj velmi špatně jednou rukou. V kombinaci s nutností používat stylus tak budete obě ruce muset používat prakticky neustále.

Barevná provedení telefonu Garmin-Asus nüvifone M20

Pro nabíjení, propojení s počítačem a připojení sluchátek slouží mini-USB konektor situovaný ve spodní části produktu. Telefon tedy přímo nepodporuje hojně využívaný 3,5mm audio jack a připojení sluchátek s tímto jackem umožňuje pouze při použití redukce, kterou naštěstí nebudete muset nijak pracně shánět - je totiž součástí balení. Co nás však překvapilo nemile, je fixní paměť přístroje. Ta činí pouhé 4GB a absence slotu pro paměťové karty nedovoluje její navýšení. Ze světa bezdrátových technologií nabídne telefon všechny běžně požadované typy připojení včetně podpory 3G sítí.

S telefonem budete komunikovat v rámci prostředí operačního systému Windows Mobile, který je dodáván ve verzi 6.1 a nabídne celou řadu funkcí a programů, které jistě dobře znáte z počítačové verze tohoto operačního systému. Od konce roku 2009 bude přístroj v našich končinách vybaven inovovanou verzí Windows Mobile 6.5, která nabídne například velké ikony vhodné pro dotykové ovládání, přehlednější menu a aplikace pro využívání populárních sociálních sítí jako je Facebook či MySpace. Uživatelům se stávající verzí bude nabídnuta  možnost bezplatného upgradu. My se však společně podíváme ještě na verzi 6.1, kterou disponoval námi testovaný model.

Garmin-Asus nüvifone M20

Dominantní položky základní obrazovky představují tři ikony umístěné ve spodní části. Když se na ně podíváme zleva, první z nich slouží pro telefonování, zatímco  další dvě již mají navigační charakter a slouží pro vyhledávání a procházení nainstalovaných map. Ve vrchní části domovské obrazovky naleznete známou nabídku Start doplněnou o stavový řádek zobrazující několik malých ikonek, které vás informují o stavu baterie, hlasitosti, připojení a dalších informacích. Pod stavovým řádkem se nachází aktuální datum a čas. Největší plochu domovské obrazovky zaujímá šest ikon, které slouží ke spuštění konkrétních aplikací či programů. Tato část je plně přizpůsobitelná a na šesti stranách lze celkem zobrazit až 30 ikonek.

Defaultně je domovská obrazovka orientována na často využívané služby jako je psaní SMS zpráv či emailů, prohlížení médií, fotografování, poslech hudby či na brouzdání po internetu. Jelikož je toto zařízení zároveň GPS navigací, je několik těchto ikonek vyhrazeno právě navigačním schopnostem. Kromě klasických navigačních dovedností, kterým na kráse ubírá snad jen malý displej, je k dispozici i několik šikovných aplikací či služeb. Nechybí obsáhlé vyhledávání bodů zájmu, možnost simulovat zamýšlenou trasu, zjistit vaši aktuální pozici doplněnou o řadu praktických informací o výskytu nejbližší nemocnice, policejní a benzinové stanice či služba Ciao!, která umožní vašim přátelům sledovat vaši aktuální pozici v reálném čase. Součástí balení je navíc sada držáků pro připevnění zařízení do automobilu včetně napájecího kabelu.

Garmin-Asus nüvifone M20

Při cestování jistě využijete i vestavěný 3MPx fotoaparát, který nabídne kvalitativně průměrné, avšak dostačující fotografie. Užitečným pomocníkem vám při fotografování jistě bude i funkce automatického zaostřování, naopak za šera a v nočních hodinách či tmavých prostorech budete postrádat blesk, kterým fotoaparát bohužel nedisponuje.

O hladký chod všech operací se stará 528MHz Qualcomm procesor spolu s 288 MB pamětí RAM. Až na malá zpomalení při automatickém otáčení obrazovky, které by si zasloužilo méně citlivosti, a překreslování map přístroj reaguje s přehledem a rozhodně se za svůj výkon nemusí stydět. Bohužel, vysoký výkon s sebou přináší jistou daň v podobě nízké výdrže baterie. Telefon je zásobován energií z baterie o kapacitě 920mAh, se kterou se při práci s GPS přehoupnete přes hranici jednoho dne opravdu jen s obtížemi. Když se této nepříjemnosti budete snažit čelit a provedete jistá opatření ve formě snížení jasu displeje a důsledném vypínání  všech v současné chvíli „nepotřebných služeb“, budete muset přístroj dobíjet obden.

Verdikt:

Kompaktní rozměry, povedený design a stylová barevná provedení jsou silnými stránkami tohoto produktu. Stejně tak nás potěšiliy jeho navigační schopnosti, těžící ze zázemí dodaného společností Garmin, a zvolený operační systém skýtající řadu možností především v oblasti širokého spektra dostupných aplikací. Malý displej, který navíc striktně vyžaduje použití stylusu, a hlavně neuspokojivá výdrž baterie však sráží laťku tohoto produktu neúprosně dolů. Zamyšlení si zaslouží také relativně vysoká prodejní cena produktu.

Hodnocení: 70%

Zapůjčil: Garmin-Asus

Garmin-Asus nüvifone M20

Technické parametry:

Rozměry: 95,3 mm × 52,5 mm × 12,8 mm
Hmotnost: 99 g (včetně baterie)
Displej: 2,8", 65 tisíc barev, dotykový displej TFT
2G připojení: Tri-band GSM / GPRS / Edge 900/1800/1900
3G připojení: 900/2100 HSPA 7,2 Mb/s
Jiné možnosti připojení: 802.11 b/g WLAN, Bluetooth 2.0+EDR, mini USB 2.0
Operační systém: Microsoft Windows(R) Mobile Professional 6.1 možnost upgradu na WM 6.5)
Zprávy: SMS / MMS / IM
Internet: Prohlížeč OPERA, HTML, WAP 1.2.1/2.0
Procesor: Qualcomm 7200A 528 MHz
Baterie: Lithiová 920 mAh (s možností výměny)  
Doba hovoru: 3G: 3 hodiny / 2G: 2,8 hodiny
Doba výdrže v pohotovostním režimu: 3G: 250 hodin / 2G: 260 hodin
Fotoaparát/Fotografie: Fotoaparát s rozlišením 3 megapixely, formát JPG s automatickým zaostřováním a označováním zeměpisnými souřadnicemi. Zobrazení fotografií ve formátu JPG/PNG/GIF/BMP
Paměť Flash: 4 GB
Podporované formáty vyzvánění: MP3, AAC, AAC+, WMA, WAV a AMR-NB
Konektor sluchátek: mini-USB
Přehrávání videa: MPEG4/H.264/H.263/WMV @ VGA 30 snímků/sekunda

Cena: cca 14 000 Kč

Mapové pokrytí:

Albánie, Andora, Bulharsko, Belgie, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Česká Republika, Chorvatsko, Kypr, Dánsko, Německo, Estonsko, Španělsko, Finsko, Francie, Holandsko, Irsko, Itálie, Litva, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Lotyšsko, Maďarsko, Makedonie, Moldávie, Monako, Norsko, Rakousko, Polsko, Portugalsko, Řecko, Rumunsko, San Marino, Švýcarsko, Slovinsko, Slovensko, Srbsko, Vatikán, Švédsko, Ukrajina, Spojené království

Byl pro vás článek přínosný?