Hlavní navigace

Recenze: Gigabyte GA-EX58-UD4

21. 4. 2009

Sdílet

Po delší době se opět vrátíme k testu základní desky a dokončíme povídání o nové platformě Intel LGA1366. Tou základní deskou, o které dnes bude řeč, je model Gigabyte GA-EX58-UD4.

Gigabyte GA-EX58-UD4


Ještě před zahájením čtení doporučujeme pro připomenutí alespoň zběžně si pročíst článek MSI Eclipse SLI . Dnešní recenze bude na uvedený text přímo navazovat a odvolávat se na již popsané skutečnosti.

Gigabyte

Gigabyte GA-EX58-UD4 je základní deska určená pro platformu Intel LGA1366, podporující nejnovější mikroprocesory řady Intel Nehalem. Stejně jako zmíněná konkurenční deska MSI je vybavena čipovou sadou Intel X58 společně s ICH10R. Na rozdíl od ní však směřuje na jinou skupinu uživatelů – a to takovou, kteří chtějí stabilní desku standardně vybavenou, ale hodlají za její pořízení utratit daleko méně peněz než za MSI Eclipse SLI. Nicméně, pokud myslíme standardní výbavu, máme tím na mysli standardní výbavu desek Gigabyte, která v lecčem přesahuje nadstandardní vybavení konkurenčních řešení.

První pohled na základní desku prozrazuje, že k dispozici bude mít uživatel dvojici slotů PCI Express 2.0 x16, jeden PCIe x4, jeden PCIex1 a tři PCI sloty. Plné uspokojení přináší i šestice paměťových slotů pro operační paměti DDR3, jejichž pracovní frekvence se může vyšplhat až ke garantovaným 2000 MHz (k tomuto tématu se vrátíme později v sekci věnované přetaktování). Další výbava desky se sestává z osmi Serial ATA 3Gbit/s rozdělených na šest + dva konektory, osm USB 2.0, dva Firewire IEEE1392a a šest Audio konektorů. Na přední straně je pak kromě obvyklých PS/2 konektorů ještě S/PDIF a optický výstupu, k dispozici je jedna 1Gb/s síťová karta.

Zásadní novinkou je označení Ultra Durable 3, což je souhrnný název vyznačující lepší zpracování, dokonalejší rozvod tepla v desce, nižší spotřebu a další vylepšení. Toho je dosaženo díky použití dvojnásobného množství mědi ve spojích desky a výběrem kvalitnějších komponent, jako jsou keramické kondenzátory, nízkoenergetické feritové indukční cívky a Lower RDS MOSFET tranzistory.


Základní deska je navíc vybavena osmifázovým napájením, což je sice méně než u konkurenšních modelů, nicméně na stabilitě a možnosti přetaktování to nebylo znát. Chlazení čipové sady je pasivní, severní můstek je navíc spojen Heat-Pipe trubicí s chlazením Mosfetů u patice procesoru, přičemž výrobce počítá, že právě tyto komponenty budou chlazeny díky proudícímu vzduchu směřujícího od chladiče CPU.

Design desky je prvotřídní, během testování jsme nenašli zásadnější pochybění v návrhu, snad jen port pro FDD mechaniku je zbytečně daleko. Zde se však projevila nižší cena desky, kdy oproti vyšším verzím vždy tomuto modelu něco chybělo (propojení severního a jižního můstku Heat-Pipe trubicí a například zvukový výstup Realtek ALC888 7.1 channel High-Definition audio codec). Nicméně asi nejpodstatnějším omezením této desky byla nepodpora režimu NVIDIA SLi, který je potřeba licencovat a v době vydání nebyl u této desky tento režim k dispozici.

CS24

Vše se ale k maximální spokojenosti uživatelů vyřešilo před několika týdny, kdy Gigabyte oficiálně uvolnil BIOS (verze F4) zpřístupňující právě tuto funkci (zřejmě jako reakci na to, že se na internetu objevil postup, jak neoficiálně dostat BIOS z jiného modelu právě do této desky a umožnit tím NVIDIA SLi). Pokud tedy k tomuto přihlédneme, GA-EX58-UD4 je, co se týká výbavy, klasickým zástupce střední střídy, tedy třídy, která by měla být nejvíce rozšířená mezi uživateli.

Provoz motherboardu během všech testů byl stabilní, při nastavení bezpečných hodnot při přetaktování byl chod desky taktéž naprosto příkladný. Zajímavým faktem je skutečnost, že Gigabyte umožňuje použití spořící technologie Dynamic Energy Saver Advanced pouze v stavu nepřetaktovaném, čímž tato možnost padá pro notorické přetaktovávače. Nicméně těm to vadit nemusí, protože spotřeba celé sestavy je výrazně ovlivněna vyšší spotřebou CPU. Spotřeba tedy byla lepší u této desky v klidu a za nepřetaktovaného stavu, při přetaktování měla navrch druhá testovaná deska MSI Eclipse SLI. Taktéž i teplota komponent byla lepší u MSI modelu, rozdíl však činil 1 až dva stupně Celsia.

K hodnocení základní desky je však potřeba započítat i přetaktování, které je u tohoto modelu na vynikající úrovni a dosáhli jsme stejných hodnot jako u MSI Eclipse SLI, tedy frekvence systémové sběrnice na 180 MHz. Přes tuto hodnotu nám již nedovoloval jít samotný mikroprocesor. Možností, jak dosáhnout přetaktovaného stavu, je sice méně než u high-endových modelů, nicméně účel světí prostředky a i s menší softwarovou výbavou se šikovnému uživateli podaří dosáhnout výsledků jako u dražších desek. Co se týká operačních pamětí, oficiálně jsou podporovány pouze frekvence 800/1 066 MHz u modelů CPU Intel Core i7 920/940 a 1 333/1666 MHz u Core i7 965. Při přetaktování lze dosáhnout pracovní frekvence až na 2 000 MHz, nicméně k tomu je potřeba vysoká základní frekvence sběrnice, nelze tyto hodnoty nastavit bez přetaktování.

Přibalená výbava je opravdu jen symbolická a nelze čekat nic přebytečného – sadové kabely FDD, ATA a SATA, manuál, médium s ovladači a taktéž jeden bracket suplující chybějící eSATA integrované na motherboardu.

Verdikt:


Gigabyte GA-EX58-UD4 je vynikající základní deska použitelná pro běžné uživatele, kteří potřebují stabilní a bezproblémový základ pro Core i7 mikroprocesory. Předností tohoto modelu je jeho relativně dostupná cena, odrážející se především na přídavné výbavě desky, nikoli na funkčnosti a kvalitě provedení. Výkonnostně si tato deska více než slušně a když už jsou rozdíly v neprospěch této desky, jedná se o rozdíly minimální. Pokud tedy hledáte základní desku s cenou okolo 5 000 Kč, Gigabyte GA-EX58-UD4 vám můžeme s klidem doporučit. Motherboard je plně vybaven všemi potřebnými technologiemi a funkcemi, kterými disponují vyšší modely, uživatel tak po nákupu tohoto modelu zůstane ochuzen především o pocit, že si pořídil to nejlepší=nejdražší.

Technické parametry:

Název:    Gigabyte GA-EX58-UD4
Verze BIOS:    F4
Verze (revize) MB:    1.0
Čipová sada:    Intel Express Chipset X58
Patice:    LGA 1366
PCI Express x16/x4/x1/PCI:    2/1/1/3
Paměť/ Max. kapacita:    DDR3/24 GB
Frekvence pamětí:    800, 1066, 1333, 1600, 2000+
ECC / buffered / EPP:    Ne/Ne/Ne
FDD/ATA133/SATA 3 Gb/s/eSATA:    1/1/8/0
Přídavný řadič:    iTE IT8720, GIGABYTE SATA2
COM/LPT/USB 2.0/IEEE-1394:    0/0/8/2
Přídavné COM/LPT/USB 2.0/IEEE-1394:    1/0/4/1
Síťová karta:    Realtek 8111D
Zvuková karta:    Realtek ALC888
Počet kanálů / konektorů:    7.1/6
Integrovaná VGA:    Není
Konektory GPU (interní/externí):    Není
I/O čip:   T.I. TSB43AB23
Firewire čip:    T.I. TSB43AB23
Počet konektorů k chladičům:    3
Kabely - FDD, ATA, SATA, redukce Molex:    1/1/4/1
Přídavný brachet:    eSATA bracket
Ostatní:       1. @BIOS, 2. Q-Flash, 3. Dual BIOS, 4. Download Center, 5. Xpress Install, 6. Xpress Recovery2, 7. EasyTune, 8. Dynamic Energy Saver Advanced, 9. Time Repair, 10. Q-Share
H/W Monitoring:   System voltage detection, CPU/System/North Bridge temperature detection, CPU/System/Power fan speed detection, CPU overheating warning, CPU/System/Power fan fail warning, CPU/System fan speed control
Záruka:    36 měsíců


Hodnocení:    85% 
  
  
Klady: Zpracování, stabilita, cena
Zápory: Menší výbava, chybějí spínací tlačítka Power a Reset integrovaná na desce

Cena vč. DPH:    5 400,00 Kč
Poskytl:    GIGA-BYTE TECHNOLOGY CO., LTD. , www.gigabyte.cz