Hlavní navigace

Recenze: Gizmo Vibesquare – užijte si hudbu na cestách, a to bezdrátově

3. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Gizmo
Cestujete hodně, máte rádi hudbu, ale nevystačíte si s reproduktory ve svém telefonu, tabletu či notebooku? Pak si pořiďte přenosný bezdrátový reproduktor.

Na reproduktory v noteboocích a další mobilní spotřební elektronice lepí výrobci v posledních letech nálepky HD, chlubí se, že mají různé certifikace a jsou vyladěny předními společnostmi zabývajícími se audio technikou. Ovšem spíše než o praktický přínos jde pouze o marketing a výsledek je v drtivé většině stejně ubohý.

Pokud tedy nejste spokojeni s mdlým, chraplavým a plastovým zvukem linoucím se z reproduktorů vašeho mobilního zařízení, často cestujete a přesto nedáváte přednost sluchátkům, sáhněte po řešení od společnosti Gizmo Wanna Haves, která nabízí bezdrátový reproduktor Vibesquare v praktických cestovních rozměrech. Už jen při pohledu na technické specifikace lze očekávat více než jen chrastítko.

Rozduňte hotelový pokoj

Do hliníkového těla o rozměrech 64 x 64 x 54 mm se výrobci podařilo vměstnat reproduktor o průměru 50 mm s RMS výstupním výkonem 3 W. Hliníkové tělo nevytváří z reproduktoru pouze stylový doplněk, ale představuje ryze funkční věc - vytváří ozvučnici, usměrňuje proudění zvuku a výrazným způsobem napomáhá dotvořit velice slušnou zvukovou kvalitu. Díky tomu spolehlivě ozvučíte středně velký pokoj v hotelu, ve svém bytě nebo na chalupě. Stejně dobře poslouží také studentům ubytovaným na kolejích, kdy si na pokoji přehrají například přednášku a poté vyrazí s partou kamarádu za zábavou na prosluněnou louku za neustálého doprovodu oblíbené hudby.

 Gizmo VIBESQUARE

Reproduktor podává nejlepší výsledky ve středním pásmu, ale libuje si také v basech. Protože je spodní strana reproduktoru vybavena gumovou protiskluzovou podložkou, nehrozí žádné cestování po stole. Ve výškách si není tolik jistý, v závislosti na typu a kvalitě záznamu může docházet mezi rychlými přechody ke zkreslení. V tomto případě záleží tedy hodně na výběru hudby. Nutno též podotknout, že celkově solidní přednes kazí bohužel mírné zašumění. To si však uvědomíte, jen pokud se na šum budete soustředit.

Hrajeme bez drátů

Vibesquare je vybaven vestavěnou Li-ion baterií s kapacitou 500 mAh. Ta dává solidní výdrž hodin přes 8 hodin při poslechu přes Bluetooth, resp. 24 hodin při zapojení na kabelu a přibližně měsíc ve stand-by režimu, reproduktor se totiž při neaktivitě sám automaticky vypíná, čímž chytře šetří energii. Prakticky řečeno, vydrží vám také na párty, kdy si navíc pozvaní přátelé budou moci pouštět hudbu dle libosti ze svého chytrého zařízení.

O bezdrátovou konektivitu se stará Bluetooth ve verzi 3, čímž je zajištěna vysoká propustnost (teoreticky 24 Mb/s) a již zmíněná dlouhá výdrž. Kompatibilní je s drtivou většinou současných zařízení na trhu, přičemž jsme během testování nenarazili na sebemenší problém u smartphonů, tabletů, notebooků ani napříč všemi operačními systémy. Podobně jako u ostatních Bluetooth zařízení očekávejte dosah v desítkách metrů, problémem přitom nejsou ani panelové zdi. Jediný problém jsme zaznamenali pouze u Androidu 2.1, který tento standard ještě nepodporuje.

Gizmo VIBESQUARE

Vysoká odolnost na cesty

Na samotném anodizovaném těle odolávajícím otěru a poškrábání naleznete pouze 2 tlačítka pro regulaci hlasitosti, která na přední straně dotváří úsměv smajlíka a v hliníkové šedi doplněné o bílé lemování působí elegantním dojmem. Na zadní straně se poté nachází power tlačítko, informační dioda, jack a microUSB vstup.

Masivní tělo je dostatečně odolné a reproduktor uvnitř je pořádně uchycen, proto se s ním nic nestane ani při náhodném pádu na zem. Na druhou stranu Gizmo Vibesquare nenabijete ledajakým microUSB kabelem. Z výše uvedeného důvodu je microUSB konektor utopen v těle o něco více než je zvykem. Dodávaný kabel tak má přibližně o mililimetr a půl delšího samce. Nicméně během testování kabelů jsme zjistili, že o něco delší kabel má také Nexus 7 a určitě se najdou další zařízení a výrobci, kteří dodávají delší kabely. Takže s tím počítejte a zabalte si kabel pro jistotu vždy s sebou. 

Při finalizování recenze jsme dostali od dodavatele ke srovnání model VIBE5XS. Můžeme tedy potvrdit, že se jedná o identický hardware, pouze tělo není vyrobeno z hliníku jako v případě Vibesquare, ale z tvrzeného a pogumovaného plastu. Tím se tedy výrazně rozšiřují vaše možnosti při výběru barevného provedení. Pořídit si můžete hliníkovou verzi ve stříbrné či černé barvě nebo sáhnout po gumovém provedení v bílé, černé, červené nebo modré. Záleží tedy jen a pouze na vašich preferencích - mezi oběma modely není ani cenový rozdíl. 

Verdikt

Gizmo VIBESQUARE Bezdrátové reproduktory Gizmo Vibersquare a Vibe5XS představují rozumné řešení pro všechny, i občasné cestovatele, kteří nemohou žít bez hudby a nejsou spokojeni s výkonem, natož kvalitou reprodukce svého mobilního zařízení. Díky svým rozměrům a váze 300 g se vejde do jakéhokoli zavazadla včetně většiny dámských kabelek. Případného poškození při transportu se bát nemusíte, protože k reproduktoru dostanete praktické polstrované koženkové pouzdro, které dále ochrání již tak dostatečně pevné tělo.

Jako oběť vysoké odolnosti padl microUSB, který je utopen hlouběji než u ostatních zařízení, proto jej nenabijete úplně každým kabelem. Jakýkoli jiný kabel sice do reproduktoru zapadne, ale reproduktor se nabíjet nezačne, proto sledujte indikační diodu, ať nejste po několika hodinách nabíjení nemile překvapeni. Při případné koupi náhradního kabelu sáhněte po modelu s delším konektorem, který stojí pár desetikorun.

Navzdory tomu, že jde pouze o jeden reproduktor, vás svým výkonem překvapí hluboké a příjemné basy a jisté středy. Pokud reproduktor umístíte například za monitor či jinou ozvučnici, zvukový projev více vynikne a případný mírný šum z velké části zanikne. V malém těle se skrývá silné srdce, kterému by ovšem slušel větší prostor, aby lépe vynikly jeho přednosti. V rámci konkurence si přesto dokáže svoji nepatrně vyšší cenu obhájit. Ta je pro ČR a Slovensko navíc o dobrých 10 € níže než v okolních zemích, což nebývá zvykem. 

 

Hodnocení: 85 %
Cena: 1 290 Kč - nezbytnosti.cz

Technické parametry

Rozměry: 64 x 64 x 54 mm
Hmotnost: 300 g
Reproduktor: 3 W
Frekvenční rozsah: 48 Hz - 18 kHz
Konektivita: Bluetooth 3.0, 3,5mm jack
Baterie: 500 mAh
Výdrž: 8 - 24 h

Byl pro vás článek přínosný?