Hlavní navigace

Recenze: GoodRAM Pro DDR3 – paměť pro nejnáročnější

6. 11. 2009

Sdílet

Tentokrát testujeme sadu pamětí GoodRAM Pro DDR3, které jsou určeny pro výkonné stolní počítače.

Recenze: GoodRAM Pro DDR3 – paměť pro nejnáročnější


Operační paměti prodávané pod značkou GOODRAM jsou u nás známé a již několikrát jsme je v redakci měli možnost testovat. Nyní se k nám dostal kit z nejvyšší pracovní řady pamětí DDR3 určené pro výkonné stolní počítače. Vyplatí se pořídit si certifikovaný kit pamětí nebo se uživatel může spolehnout na nákup jednotlivých modulů?

Příchod operačních pamětí DDR3 měl v brzké době nahradit předcházející generaci DDR2, (stejně jako tomu bylo u přechodu z DDR na DDR2), nicméně nestalo se tak. Zejména proto, že pokrok v přechodu DDR3 je pouze v nižší spotřebě, nikoliv však v očekávaném výkonnostním nárůstu. Nižší spotřeba je využita bezezbytku u přenosných počítačů, kde je snížení napětí u DDR3 vítané. Kdežto výkon standardních pamětí DDR3 taktovaných na frekvenci 1 066 MHz je s běžným (vysokým) časováním DDR3 pamětí obdobný jako u běžných modulů DDR2. Vysoký výkon DDR3 tak přinášejí až vysoké pracovní frekvence, kterých nemohou DDR2 dosáhnout.

A právě jedny z těchto pamětí jsme si vybrali na test – jedná se o sadu tří paměťových modulů GOODRAM PRO DDR3 s označením GP2000D364L7/6GTC. Tato sada nalezne své uplatnění u výkonných počítačů postavených na platformě Intel Core i7 (patice LGA1366), neboť tyto mikroprocesory dokážou využít všechny moduly díky tříkanálovému přístupu k paměti. Celková kapacita činí 6 GB, čemuž odpovídá 2 GB na jeden paměťový modul. Balení pamětí je tradiční pro high-endové paměti značky GoodRam – moduly jsou uschovány v plastovém obalu s papírovým pruhem, označujícím přesný model, kapacitu a u těchto pamětí i omezení jinak doživotní záruky. Doživotní záruku si totiž neužijí obyvatelé Německa, Rakouska a Francie, pro které platí záruka „pouze“ 10 let.

GoodRAM Pro DDR3

To nejdůležitější je však schováno uvnitř – paměťové moduly mají na sobě pasivní chladiče odvádějící teplo pryč od paměťových čipů. Pohled pod chladič napoví, že společnost Wilk Elektronik, výrobce paměťových modulů značky GoodRam, použila ty nejlepší dostupné paměťové čipy - Elpida Hyper. Tyto paměťové čipy se postaraly v minulosti o mnoho probdělých nocí uživatelů toužících po maximálním výkonu na platformě Intel, neboť mnoho z nich se dočkalo „smrti“ svých pamětí. Později byl tento stav přisuzován vysokému napětí pamětí, které u i7 platformy samotná společnost Intel nedoporučuje zvyšovat nad 1,65 V.

Špatné série paměťových čipů Elpia Hyper jsou však ty tam a na nové revizi jsou postaveny i nyní testované moduly GoodRam Pro GP2000D364L7/6GTC. Jednoznačnou předností těchto pamětí je jejich nízké pracovní napětí 1,5 V, při kterém zvládnou moduly pracovat ve všech základních frekvencích 666 MHz (efektivně 1 333 MHz), 777 MHz (ef. 1 555 MHz), 888 MHz (ef. 1 777 MHz) a konečně i oněch maximálně slibovaných 1 000 MHz (ef. 2 000 MHz). Základní nastavení tak, jak jsou uložena v čipu paměti, které pak identifikuje základní deska, máte níže v otisku obrazovky z programu CPU-Z verze 1.52:

GoodRAM


Jak je vidět, čím vyšší pracovní frekvence, tím vyšší časování pamětí. Samozřejmě, že časování je pro výkon důležité, nicméně pro platformu Intel Cire i7, podpořenou tříkrálovým přístupem do paměti, je přeci jen důležitější pracovní frekvence. Pokud byste však zatoužili trochu vyladit rychlost pamětí, je k dispozici dostatečná rezerva ke zvýšení napětí a tím i snížení časování. Společnost Intel doporučuje maximální frekvenci 1,65 V, nicméně pro účely testů jsme zkusili nastavit vyšší napětí a sledovali jsme nárůst pracovní frekvence při pevně daném časování. Samotný výrobce uvádí na modulech pracovní napětí 1,7 až 1,9 V, nicméně rozhodně nedoporučujeme přesahovat doporučenou mez stanovenou společností Intel.

Při časování doporučeném pro efektivní frekvenci 1 333 MHz (6-6-6-24) se pohybovala naprosto stabilní pracovní frekvence pamětí od 1 500 MHz při 1,5 V až po 1 705 MHz při 1,7 V. Při dalším zvyšování napětí se maximálně stabilní frekvence již nezvedala zásadně, maximálně o několik desítek MHz, což ani v nejmenším nevyvažuje riziko vysoké frekvence. U časování 7-7-7-20 je maximální stabilní frekvence při 1,5 V necelých 1 700 MHz a stoupá až k hranici 2 000 MHz při 1,75 V. Dále pak je vzestup stabilní frekvence velmi malý. Při nastavení časování 8-8-8-25 se v našich testech vyšplhala počáteční frekvence při 1,5 V na velmi příjemných 1 905 MHz a pokračovala až k 2 095 MHz při 1,8 V, při bezpečných 1,65 V pak činila nejvyšší stabilní frekvence u tohoto časování 2 035 MHz. Poslední časování, se kterým jsme zkoušeli testovat paměti, bylo 9-9-9-32. Zde efektivní stabilní pracovní frekvence dosahuje 2 045 MHz a stoupá přes 2 150 MHz u 1,65 V až k 2 205 MHz při 1,7 V. Dále již pracovní frekvence téměř neroste.

Pokud bychom měli hodnotit samotný výkon počítačové sestavy s těmito paměťmi a pracovní frekvencí přesahující 2 000 MHz, tak ho lze označit jako vynikající. Je evidentní rozdíl ve výkonu a svižnosti celého systému. Výkon se projeví především v náročných aplikacích často přistupujících k paměti, ve hrách může v nejvyšších rozlišeních rozdíl mezi efektivní pracovní frekvencí paměti 1 333 MHz a 2 000 MHz pouhých několik snímků za sekundu. Pro hráče však není důležitý výkon pamětí, nýbrž právě onen široký rozsah dostupné pracovní frekvence, který je vítaný především pro přetaktování mikroprocesoru, kdy při vysokých frekvencích sběrnice již nejsou k dispozici děličky napětí v BIOSu základní desky a tak se začíná zvyšovat frekvence paměti. A uživatelé, kteří neholdují přetaktování, ocení u těchto pamětí především snadné nastavení určité rychlostí pamětí v kombinaci s nízkým napětím. Všichni pak ocení doživotní záruku na paměti, pasivní chladič paměťových čipů zajišťující optimální odvod tepla a jejich bezproblémový provoz.

CS24

GoodRAM Pro DDR3
Verdikt:

Testovaným pamětem se nedá nic zásadního vytknout, kromě jejich ceny. Ta v době testu nebyla stanovena pro ČR, nicméně podle údajů ze zahraničí by se měla pohybovat na hranici 7 000 Kč - je to opravdu hodně, neboť kit tří pamětí se stejnou kapacitou a nižší pracovní frekvencí nesehnat již za necelé 3 000 Kč. Ideální použití je pak pro náročné uživatele při přetaktování CPU nebo pro pracovní stanici, kde chce mít uživatel jistotu stabilního a dlouhodobého provozu.

Hodnocení: 85 procent

Záruka: doživotní od výrobce, 2-5 let od prodejce

Zapůjčil: Wilk Elektronik S.A., www.goodram.pl

Parametry:

Part Number: GP2000D364L7/6GTC
Typ pamětí: DDR3 SDRAM DIMM
Kapacita: 3 X 2 GB
Počet pinů: 240
Podpora ECC: Ne
Podpora Registred: Ne
Maximální napětí: 1,65 V (doporučené společností Intel), maximální garantované výrobcem je 1,8 V
Rozměry: 133,3 x 30 mm