Hlavní navigace

Recenze: Groupware Server 6

17. 12. 2008

Sdílet

Groupware Server 6 je novou verzí komplexního řešení pro firemní agendu obsahující poštovní server, systém správy dokumentace, antivirové řešení, klienta pro IM a.

Společnost Software602 určitě není třeba dlouze představovat. Jedná se o českou ikonu, která kdysi dávno zcela ovládla trh s kancelářskými aplikacemi. Produkty x602 jsou však populární i dnes, a to včetně recenzovaného groupwarového řešení, kterému věnujeme následující řádky.


Groupware Server 6 je novou verzí komplexního řešení pro firemní agendu obsahující poštovní server (včetně kalendáře, kontaktů a úkolů), systém správy dokumentace, antivirové řešení, klienta pro IM a pokročilou správu přes webové rozhraní.





Groupware Server 6 (dále jen GS6) je postaven na firemní databázi 602SQL a obsahuje vlastní webový server. Dokáže se však začlenit i do struktury IIS, pokud je již na vašem serveru používána. Instalace probíhá standardním způsobem, nutný je však alespoň základní přehled o fungování databáze SQL. Poté, co proběhne restart, přidá program do menu Start odkaz na systémovou konzolu, v níž lze ovládat start jednotlivých služeb a nastavit jejich základní vlastnosti. Veškerá ostatní práce pak probíhá výhradně přes webové rozhraní, a to jak na úrovni serveru, tak i klienta.

Novinkou verze 6 je právě velmi intuitivní administrace, rozdělená do několika oddílů. První se nazývá Stav a informuje správce o probíhajících spojeních, frontách pošty, statistice připojení a dalších on-line informacích. Pod záložkou Systém najdete konfiguraci jednotlivých serverů a portů (WWW, SMTP, POP3, IMAP, LDAP, FTP a IM) a nastavíte zde parametry připojení na Internet přes dial-up (ano, i s tímto způsobem se stále počítá). V Systému také ovládnete zálohování, definujete centrální nastavení dokumentů nebo fulltextového vyhledávání. Oddíl Uživatelé slouží pochopitelně ke správě uživatelů a jejich účtů. Import dat je možný z Active Directory nebo z jiného LDAP kompatibilního úložiště. Uživatele lze samozřejmě dělit do skupin a podle toho určit jejich práva a povinnosti ve všech součástech Groupware. Výhodou je existence šablon, podle nichž se uživatelské profily generují.





Nejvíce novinek naleznete v samotném poštovním serveru, který je stěžejní součástí Groupware Server 6. Nově obsahuje antivirovou i antispamovou ochranu ve formě modulu externích firem (BitDefender a CommTouch). Kromě standardních nastavení umožní poštovní program i filtraci příloh podle mnoha parametrů, aplikovatelnou na jednotlivé uživatele. Novinkou je pak i integrovaný IM (Instant Messaging) server pracující na protokolu XMPP, klientem tak může být třeba populární Jabber. Samostatnou kapitolou je nastavení výše zmíněné antivirové a antispamové ochrany, které rozsahem odpovídá samostatné instalaci produktů daných firem.





Pojďme se však na Groupware Server 6 podívat i z druhé, tedy klientské strany. Ta je také výhradně webová, avšak nabízí uživateli povedené prostředí, svým rozsahem podobné například MS Outlooku (ve spolupráci s Exchange) nebo Novell Groupwise. Po přihlášení se dostanete na stavovou stránku, informující o došlých e-mailech, dokumentech a úkolech. Záložka Elektronická pošta vás pak přenese do webového rozhraní poštovního klienta, který si nijak nezadá s aplikacemi instalovanými na váš pevný disk. Obsahuje i čtečku RSS. Na záložce Kalendář můžete zadávat události i úkoly, a to jak lokálně, tak i do sdílených kalendářů jiných uživatelů. Nejzajímavější je však záložka Dokumenty, kterou lze použít jako databázové úložiště pro soubory, opět v osobní i sdílené rovině. Limit vkládaných dat je 100 MB, pro vložení těch větších je k dispozici WebDAV nebo FTP.

Verdikt

Groupware Server 6 je skutečně více než jen bezpečným e-mailovým klientem. Obsahuje všechny podstatné funkce pro týmovou spolupráci (sdílený kalendář, kontakty a úkoly), doplněné o propracované úložiště vaší dokumentace s jednoduchým systémem distribuce mezi uživateli (zde nazváno Zásilka). Existence vlastního LDAP serveru a schopnost komunikace s jinými jen dotváří mozaiku použitelnosti. Další výhodou je, že produkt pro svůj běh nevyžaduje extrémní hardware ani další softwarovou výbavu (SQL).

Zapůjčil: 602 Software, a.s.
www.602.cz

- - Jan Povolný

Byl pro vás článek přínosný?