Hlavní navigace

Recenze: HDR Darkroom

18. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Everimaging
Vylepšení fotografií technologií HDR (High definition range) je něčím, bez čehož se v poslední době neobejde pořádný fotograf ani pořádný fotoeditační software.

Profíci musejí, amátéři chtěji. Ostatně fotoportály jako je třeba oblíbený Flicker si bez nějaké HDR fotoeditace už ani neumí snímek představit.

HDR Darkroom 2

Jedním ze stále bohatší nabídky programů je software HDR Darkroom 2 Pro švýcarské firmy Everimaging. Od prvního pohledu je jasné, že přednost dostalo jednoduché ovládání. Fotografii můžeme editovat dvěma způsoby – buď skutečně máme několik fotografií s různou expozicí, a potom zmáčkneme HDR, nebo celý proces poněkud podfoukneme, otevřeme jedinou fotografii a použijeme nástroje na pravé straně monitoru. V obou případech nám program nabídne možnost upravit 30 parametrů. V případě několika expozicí nám program nabídne i možnost automatického srovnání jednotlivých fotografií, čímž odpadá nutnost fotografovat s pomocí stativu.

HDR Darkroom 2

Mezi výhody patří jednoduché ovládání, rychlost a bohatá podpora formátů, podpora formátu RAW z více než 150 různých fotoaparátů je samozřejmostí. Jako velké plus bych přidal možnost přímého exportu do Photoshopu (sociální média jsou opět samozřejmostí). Oproti verzi jedna byly výrazně posíleny funkce jako ostraňování šumu, redukce ghostování nebo tonální mapping. V těchto ohledech je Dvojka skutečně lepší nežli předchozí verze. Možnost opravit chyby dané optikou je něco, co v podobných HDR programech běžně nenajdeme.

Verdikt

Celkově lze konstatovat, že celý program je tak trochu jako jeho uživatelské rozhraní - jednoduchý, byť trošku nudný. Výsledné fotografie tomu opovídají, na zadek z nich nepadneme. Nicméně je pravdou, že o co jsou vzniklé efekty méně úchvatné, o to více jsou realistické. Takže pokud je naší snahou fotografiím spíše pomoci nežli je znásilnit k něčemu jinému, nebudeme litovat. S 59 dolary navíc HDR Darkroom Pro 2 kasu nerozbije.

 

Pro: Rychlost, jednoduché ovládání

Proti: Nic

Celkem: 75 procent

Výrobce: Everimaging

Cena: 59 USD (asi 1 200,- Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.