Hlavní navigace

Recenze: Hitachi DZ-BD70E

13. 12. 2008

Sdílet

V porovnání s křehkými AVCHD kamerami je dnes recenzovaný model Hitachi DZ-BD70E nahrávající na Blu-Ray média opravdovým monstrem.

Kvůli vzrůstající popularitě DVD videokamer ve světě a neslavnému konci formátu HD DVD byste mohli nabýt dojmu, že se světové značky budou ve velkém orientovat na vítězný velkoformát Blu-Ray. Ovšem překvapivě tomu tak zdaleka není. Například ve Velké Británii jsou v současné době k dostání pouhé dvě kamery nahrávající na Blu-Ray disky, přičemž jednou z nich je právě recenzovaná Hitachi DZ-BD70E. Vysvětlení, proč tomu tak je, není složité – po dekádách neustálého zmenšování a „zkompaktňování“ vypadá Blu-Ray kamera jako přerostlá „obluda“. Její značná velikost je však mírně zjemněna sofistikovaným hi-tech designem provedeným ve stylové stříbrné.


Nicméně samotný nápad s nahráváním na optické disky vypadá sám o sobě jako krok do minulosti. Třesení, bzučení a svištění v zařízení nám připomnělo retro záležitost – Sony MVC-FD85 Mavica, který nahrával video, ač to zní neuvěřitelně, na 3,5 diskety. Ty ale byly aspoň populární. Najít v dnešní době obchod, kde prodávají osmicentimetrové BD-RE disky nutné pro nahrávání, je opravdu záležitostí pro detektivy. Pokud se po discích poohlédnete na internetu, zjistíte, že alternativy v podobě flash disků stojí v poměru na MB dokonce méně než toto spotřební médium.


Takže, je na této kameře vůbec něco pozitivního? Stejně jako jiné HD videokamery i Hitachi DZ-BD70E natáčí v rozlišení 1 920 x 1 080 bodů. Pravděpodobně největším plusem používání BluRay disků je logicky možnost přímého přehrávání v Blu-Ray přehrávači připojeném k HD televizi, a to bez nějakého zbytečného tahání kabelů.

Dalším plusem je, že na rozdíl od Canonu HF 100E, jehož recenzi jsme zveřejnili nedávno, přichází Hitachi DZ-BD70E se standardní paticí pro přílušenství. To znamená, že k přístroji můžete připojit zvlášť napájené doplňky, jako přibližovací mikrofony nebo světla. Také oceňujeme fakt, že Hitachi DZ-BD70E ukládá fotografie přímo na univerzálně kompatibilní SD kartu a má plnohodnotný HDMI port, takže pro prohlížení a přehrávání stačí, když budete připojeni k HDTV či notebooku, taktéž vybaveném HDMI portem.

Naneštěstí se Hitachi nemůže rovnat velkým značkám, co se týče kvality obrazu. Přestože Hitachi DZ-BD70E přináší dostatečné výsledky v dobrých světelných podmínkách, automatické nastavení má tendenci přesvětlovat, a u jasných scén se obraz docela často mění v „rozlité mléko“. Se šerem se přístroj vyrovnává ještě hůře, u videí točených v horším světle se setkáte se spoustou rušivého šumu. Bohužel ani manuální nastavení tyto problémy příliš neřeší.


A pokud jde o zvuk, to je kapitola sama pro sebe. Interní mikrofon, který je umístěný v horní části přístroje, sbírá všechny zvuky z okolí, nejen ty žádané – tedy i vrčení motoru a točení disku v těle kamery. Hitachi dále nabízí vlastní editor videa, ImageMixer 3 HD BD Edition, který je optimalizován pro používání s Windows Vista.

Vlastnosti

Nahrávání Blu-ray HDV, senzor obrazu CMOS, rozlišení videa 1 920 x 1 080, slot pro paměťové karty SD, port HDMI, 10x optický zoom, optický stabilizátor obrazu, výstup 080/50p, 2.7palcový širokoúhlý LCD displej, rozměry 77 x 87 x 166 mm, hmotnost bez baterie 575 g, síťový adaptér, baterie, popruh přes rameno, AV kabel, USB kabel, dálkové ovládání, 8 cm BD-RE disky

Verdikt

Průkopníci to měli vždy těžké. Objemnost přístroje by mohla některé potenciální zákazníky odradit, stejně jako skutečnost, že jej budou muset krmit drahými BluRay disky. Přestože Hitachi DZ-BD70E dává svým zákazníkům nespornou výhodu přímého přehrávání videa, kvalita obrazu není z nejlepších. Vadil nám rovněž velmi pomalý start tohoto zařízení.

- - Pavel Kreuziger, Rob Mead

Byl pro vás článek přínosný?