Hlavní navigace

Recenze: Homepage Maker 6

3. 8. 2008

Sdílet

Webový design prochází v posledních letech opravdovou revolucí. Většina uživatelů, kteří chtějí vytvořit čistý a přehledný web, používá některé online služby standardu Web 2.0, jako je například Wordpress.

CS24

Pro profesionální vývojáře, jež potřebují svoje projekty vytvářet zcela samostatně, je jasnou volbou Dreamweaver od společnosti Adobe. Tento program je však velmi složitý a nehodí se příliš pro začátečníky.


Homepage Maker 6 je navržen se zaměřením na nové uživatele, ačkoliv by si na své měli částečně přijít i zkušení návrháři. Uživatelské rozhraní je neobvyklé v tom, že běží na lokálním serveru a tvorba dynamických stránek je stejná jak v případě, že pracujete na svém počítači, tak i pokud jste připojeni vzdáleným připojením. Navíc je uživatelské rozhraní jednoduché a snadno použitelné, dle našeho subjektivního názoru mnohem více než například v již zmiňovaném Dreamweaveru. Srovnatelným programem by mohl být spíše NetObjects Fusion. Jeden podstatný problém se ovšem skrývá ve faktu, že některé sekce (např. nástroje pro navigaci) nebyly přeloženy do angličtiny a uživatelé, kteří nerozumějí německy, tak mají práci obtížnější.



Podpora několika technologií standardu Web 2.0 jako je blog, RSS nebo chat vyžaduje, abyste s vaším projektem pracovali on-line na síti, případně zřídili server na vašem pracovním stroji. Nicméně, většina složitějších prvků je vytvářena pomocí snadných průvodců, jež generují nezbytné skripty a HTML kód automaticky. Program také obsahuje podporu pro tvorbu internetového obchodu, ale buďte připraveni na delší čas strávený nastavováním parametrů, pokud se rozhodnete využít SQL databázi.

Celkově je editor velmi efektivní a ve verzi Ultimate obsahuje 150 šablon nejrůznější kvality. Většina z nich ovšem dodá vašemu vzhledu potřebný profesionální vzhled. Program navíc obsahuje funkce pro tvorbu stránek pro mobilní telefony a PDA zařízení a obsahuje navíc prvky jako například RIVA Flash Video Maker a balík PhotoImpact II SE, jenž mohou být pro řadu uživatelů velmi užitečné.

Verdikt

Homepage Maker 6 je velmi slušný editor webových stránek, a to i přes fakt, že bude možná trochu déle trvat, než objevíte jeho kouzlo. Tento program není dle našeho názoru určen pro profesionály ani pro potenciální uživatele editoru NetObjects Fusion, jenž podporuje více nových technologií pro tvorbu dynamického webu jako je například Ajax, ale jeho cena je víc než dvojnásobná. Pro začátečníky je tento program díky svým šablonám a nástrojům pro Web 2.0 velmi dobrou volbou.

- - Ondřej Pilát, Jason Whittaker