Hlavní navigace

Recenze: HTC Desire S – jak si vede potomek populárního HTC Desire?

25. 10. 2011

Sdílet

HTC Desire S se na trhu objevil zhruba rok po vydání svého času převratného smartphonu HTC Desire. Podívejme se, čím se nový model může pochlubit a jaké změny oproti svému předchůdci přináší.

Přestože se jedná o výkonný telefon, rozhodně nelze hovořit o high-endovém modelu převyšujícím konkurenci. Přesto má vyhlazený pokračovatel rodu Desire co nabídnout.

 

Desire vs. Desire S - najdi deset rozdílů

Po stránce konstrukčního zpracování a vzhledu doznal HTC Desire S oproti svému předchůdci několika konstrukčních i designových změn, díky kterým působí citelně vzhlednějším dojmem. Výrobce nový model navíc vybavil tělem kombinujícím umělou hmotu s hliníkem, což ze smartphonu činí nepochybně robustnější zařízení. Všechna hardwarová tlačítka včetně dotykového trackballu byla nahrazena čtveřicí dotykových tlačítek se stejnou funkcionalitou, tedy domů, menu, zpět a hledat. Na čelní straně nahradila dvojici decentních otvorů pro přední reproduktor výrazná podlouhlá kovová krytka a přibyla rovněž přední kamera s VGA rozlišením určená pro videohovory. Hardwarová tlačítka pro ovládání hlasitosti a microUSB konektor naleznete na pravé hraně zařízení a sloty pro SIM kartu a microSDHC kartu i baterii (s kapacitou 1450 mAh) se pak nachází ve spodní části smartphonu pod odklápěcí částí krytu. Ačkoliv se nejedná o výraznou ani podstatnou změnu, nutno zmínit, že Desire S dosahuje oproti Desire menších rozměrů (je o 4 mm kratší) a dokonce nepatrně nižší hmotnosti.

htc desire s kryt

Displej neurazí, ale stýská se nám po AMOLEDu

Úhlopříčka displeje (3,7 palců) i rozlišení (WVGA) zůstalo nezměněno a výrobce se rozhodl tentokrát jednoznačně využít zobrazovací technologii Super LCD (HTC Desire se na trhu objevil jak v AMOLED, tak SLCD variantě). Nedá se jednoznačně říci, zda se jedná o šťastný krok, neboť S-LCD sice vyniká čistým podáním barev, avšak na přímém slunci nemůže displeji typu AMOLED konkurovat. V případě Desire S však můžete počítat s dobře prokresleným obrazem, věrným podáním barev i slušným pozorovacím úhlem. Přičteme-li krycí sklo Gorilla Glass odolné vůči poškrábání, nemůžeme ve výsledku displej hodnotit jinak než kladně.

Hardwarová výbava

Mezi klíčové komponenty patří jednojádrový procesor Qualcomm Snapdragon taktovaný na frekvenci 1 GHz, operační paměť o kapacitě 768 MB a interní 1,1GB úložiště dat. Nutno podotknout, že z hlediska operační paměti a procesoru je o poznání dražší model HTC Incredible vybaven naprosto stejně, což smartphonu HTC Desire S jistě přidává na atraktivitě. Zařízení je dále vybaveno přední VGA kamerou a zadní 5Mpx kamerou, již doplňuje jedna LED dioda zastávající funkci blesku. Po stránce konektivity je samozřejmostí podpora 2G (respektive 2,5G) sítí GSM/EDGE quadband a 3G sítí HSPA/WCDMA, standardu Bluetooth 2.1 a Wi-Fi b/g/n. Ve výbavě nechybí ani interní GPS modul, g-senzor, senzor přiblížení nebo digitální kompas.

htc desire s front

Rozumnější výdrž baterie

Příjemnou změnu oproti staršímu modelu představuje podstatně vyšší výdrž baterie, za což smartphone vděčí především novější verzi procesoru Snapdragon, jenž s kapacitou nakládá hospodárněji. Při aktivní práci se smartphonem se můžete bez obav spolehnout na celodenní provoz, v případě sporadičtějšího využití vydrží na jedno nabití telefon běžet i několik dní.

Android v kabátu Sense

Smartphone běží na nejnovější verzi mobilního OS od Googlu určeného pro smartphony, kterým je Android 2.3 Gingerbread, v případě HTC okořeněný o grafickou nadstavbu HTC Sense. Ta standardně nabízí sedm základních domovských obrazovek, jež můžete zaplnit widgety či ikonami. Velmi příjemnou novinkou GUI je doplnění notifikačního panelu o seznam rychlých nastavení, mezi kterými naleznete frekventovaně používané volby jako zapínání a vypínání GPS i Wi-Fi adaptéru, spouštění funkce Wi-Fi hotspot, povolení komunikace s mobilní sítí či nastavení. Přibyl rovněž panel schraňující seznam osmi naposledy otevřených aplikací pro ještě vyšší usnadnění přístupu. Práce s uživatelským rozhraním Sense je rozhodně příjemná, nicméně zřejmě HTC Sense ukusuje notnou část operační paměti, neboť jsme při běžném provozu zaznamenali občasné zpomalení především při otevírání některých oken či nastavení. Pokud se s odkazem na chybějící trackball ptáte, jakým způsobem lze navigovat v textu, vězte, že posouvání kurzoru i výběru textu dosáhnete pohodlně i prostřednictvím dotykového displeje za pomoci softwarové lupy.

Předinstalovaný software

Mezi předinstalovanými aplikacemi naleznete například navigaci Automobilový panel, svítilnu Světlo, agregační sociální nástroj Friend Stream, čtečku PDF dokumentů či hru Teeter využívající pohybový senzor. Oproti předchůdci přibývá nepříliš významná aplikace Zrcátko využívající přední kameru, funkci zřejmě netřeba vysvětlovat.

htc desire s aplikace

Na internet bez obtíží

Co se týká prohlížení webového obsahu, zobrazit lze prakticky cokoliv, avšak s jistými omezeními. Smartphone podporuje Flash Player 10.2, tudíž si s aplikacemi i videi založenými na využití technologie Flash hravě poradí. Problémy nastaly až při přehrávání videí v rozlišení 720p, kde již výkon pokulhával a obraz byl mírně trhaný. Běžné procházení webových stránek však představuje příjemný zážitek díky svižnosti renderování obsahu. Samozřejmostí je možnost využití multidotykového gesta pro přibližování a oddalování stránek.

Inteligentní telefonování

HTC Desire S přichází s několika zajímavými vlastnostmi chování při vyzvánění či průběhu telefonního hovoru. Dovede ztlumit hlasitost vyzvánění, když s telefonem pohnete, umí vyzvánění zcela zatlumit, pokud jej otočíte displejem dolů, nebo hlasitost vyzvánění naopak zvýší, pakliže rozpozná, že je umístěn v batohu či kapse. Pokud telefon v průběhu hovoru položíte displejem směrem dolů, automaticky aktivuje funkci hands-free. Tyto funkce samozřejmě nemusíte povolovat, ale považujeme je za poměrně užitečné a věříme, že se najdou uživatelé, již tyto schopnosti telefonu náležitě zužitkují.

Kamera

S funkcí zadní 5Mpx kamery jsme byli převážně spokojeni. Jednoznačným pozitivem je přítomnost přisvětlovací LED diody, jež na některých konkurenčních telefonech chybí, a množství možností přizpůsobení ve formě nastavení citlivosti ISO, ostrosti, saturace, kontrastu či expozice. Digitální zoomování lze potom ovládat prostřednictvím bočních hardwarových tlačítek pro změnu hlasitosti. Chybělo nám pouze mechanické tlačítko spouště namísto softwarového, ale to už je holt úděl dnešní koncepce smartphonů eliminující hardwarové ovládací prvky.

htc desire s kamera

Verdikt

HTC Desire S není a ve skutečnosti si ani neklade za cíl být převratným smartphonem navazujícím na zašlou slávu praotce HTC Desire. Naopak se jedná spíše o hardwarovou, funkční i designovou evoluci předka HTC Desire a musíme uznat, že se smartphone jako celek povedl. Možná bychom ocenili pouze využití technologie AMOLED namísto S-LCD v případě zpracování displeje, avšak zde se již jedná o subjektivní názor. V každém případě můžete počítat s příjemným ovládáním a veskrze svižnou odezvou systému, což je jeden z kritických faktorů při výběru elektronického společníka. Přidáme-li perspektivní možnosti platformy Android a poměrně dostupnou pořizovací cenu, dostává se nám do rukou velmi atraktivní smartphone, který si jistě zaslouží pozornost.

 

Hodnocení: 80 %

Cena: od 7 185 Kč (zdroj: Heureka.cz, 23.10.2011)

 

Základní specifikace:

Displej: 3,7", dotykový kapacitní, Super LCD, 480x800
Operační systém a GUI: Android 2.3 (Gingerbread), HTC Sense
Procesor: jednojádrový 1 GHz
Paměť: interní úložiště 1,1 GB
Operační paměť:
768 MB
Paměťová karta: microSD
Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3.0, aGPS
Rozhraní: microUSB, 3,5mm stereo audio jack
Kamera: 5Mpx s bleskem a autofocusem, snímání videa v rozlišení 720p
Snímače: akcelerometr
Rozměry: 115 x 59,8 x 11,63 mm
Hmotnost: 130 g
Napájení: akumulátor 1450 mAh

Byl pro vás článek přínosný?