Hlavní navigace

Recenze: Huawei E1823 zvládá 3G pod plným plynem

6. 7. 2011

Sdílet

Rychlá mobilní data v podání T-Mobile aktuálně může ve svém bydlišti a okolí využívat asi polovina obyvatel naší země.

HSPA+ je zkratkou anglického Evolved High-Speed Packet Access. Teoretická rychlost downloadu u této technologie činí 21,6 Mbit/s, upload zvládá síť až do 5,76 Mbit/s, což jsou na mobilní připojení jistě úctyhodné ukazatele. Jedná se tedy o bezkonkurenčně nejrychlejší mobilní připojení k internetu, které je v našich zeměpisných šířkách a délkách běžně komerčně dostupné.

"Drobný" problém však spočívá v tom, že T-Mobile sice oplývá technologicky vyspělými vysílači, zákazník má ovšem k dispozici pouze velice omezený výběr přijímačů signálu. Na našem trhu se totiž s mobilním telefonem, který by byl způsobilý takto rychlá data přijímat, v praxi příliš často nesetkáte. HSPA+ má ale určitě budoucnost a proto věříme, že nová zařízení podporující tento standard budou přibývat „jako houby po dešti“ - a že ho v posledních dnech není málo.

Jedním z mála možných a široce dostupných přijímačů signálu HSPA+ je USB modem Huawei E1823. Ten u nás distribuuje (logicky) pouze T-Mobile a jeho cena se odvíjí podle typu smlouvy, kterou s operátorem uzavřete. Například bez smlouvy, která by vás zavazovala k odběru služeb operátora na dobu určitou, stojí zařízení aktuálně bez koruny dva tisíce Kč, při úpisu k měsíční útratě 250 Kč pak pořizovací cena činí 999 Kč.

Huawei E1823 - praktické zkušenosti

Huawei E1823Modem Huawei E1823 je malá černá krabička, která svým vzhledem připomíná běžný USB flash disk. Leskle černý povrch „narušuje“ pouze decentní logo operátora na vrchní straně. Připojovací konektor přístroje je řešen jako vysunovací a jedinou funkcí, kterou má modem „navíc“, je čtení microSD karet. Zařízení lze pro účely mobilního připojení k internetu využívat jak u nás, tak v zahraničí, a to nejen v Evropě. Jaká 3G pásma Huawei E1823 přesně podporuje, však již T-Mobile neuvádí.

Po prvním připojení modemu do příslušného mobilního zařízení vybaveného ideálně operačními systémy Windows Vista či 7 nebo Mac OS, vás software zvaný web'n'walk Manager (dříve nazývaný TMCC - T-Mobile Communication Centre) plně automatizovaně provede nastavením a přizpůsobením připojení. Ani méně zkušení uživatelé se tak nemusejí bát neočekávaných komplikací při instalaci. V tomto ohledu je software od T-Mobile určitě uživatelsky příjemnější volbou než produkty konkurence (zejména té pocházející ze Španělska), jež se dle našeho názoru vyznačují méně přívětivým chováním.

Zapůjčený modem jsme testovali v průběhu přepravy vlakem mezi Prahou a Olomoucí - znalci nám jistě potvrdí, že s ohledem na rychlé přejímání zařízení mezi BTS stanicemi a omezenou dostupností signálu (efekt je navíc umocněný tzv. Faradayovou klecí) se jedná o jeden z nejnáročnějších testů, jakým může zařízení tohoto typu projít. A s výsledkem jsme byli velice spokojeni - zatímco konkurenční produkt již zmíněného operátora v průběhu cesty v důsledku mizerného software několikrát zkolaboval a trvalo nám věčnost, než jsme jej znovu uvedli do provozu, jezdec E1823 v barvách T-Mobile se i přes nepřízeň podmínek držel velmi statečně a dokázal samostatně navazovat i spojení ztracená např. v tunelu.

3G signál byl sice k dosažení  pouze v situaci, kdy vlak projížděl většími městy (ale tehdy jsme naměřili i hodnotu blížící se teoretickému maximu), na zbytku trasy jsme však udržovali v podstatě kontinuální spojení na bázi EDGE/GPRS. Tyto technologie jsou samozřejmě výrazně pomalejší, pro základní práci se statickým webem a e-maily však stále dostačují. Pokud bychom na datovém připojení T-Mobile v kombinaci s modemem Huawei E1823 měli hledat slabiny, uvedli bychom patrně vyšší pořizovací cenu koncového zařízení. Stejně tak tarifům pro mobilní připojení k internetu by slušela větší variabilita a rovněž nižší cena, jakou dokáže nabídnout konkurence.

Verdikt:

Huawei E1823 v kombinaci s 3G mobilním připojením považujeme za provozuschopný produkt, který funguje tak, jak by uživatel očekával a nehází mu příslovečné klacky pod nohy. Spolu s tím, jak se bude rozsah 3G pokrytí rozšiřovat, očekáváme širší dostupnost rychlého internetu i v menších městech. Pozor snad jen na FUP datové limity, které při vysoké rychlosti ubývají až nečekaně rychle.

Hodnocení: 80%

Zapůjčil: T-Mobile

Byl pro vás článek přínosný?