Hlavní navigace

Recenze: Intel Core i7 v akci v podání CZC Ultimate Pro

7. 1. 2009

Sdílet

Nejnovější počin společnosti Intel, nová generace mikroprocesorů Core i7, se pomalu ale jistě zabydluje v našich obchodech. Pro prvním test sestavy osazené tímto CPU jsme si vybrali model CZC Ultimate Pro.

Neobyčejné komponenty si zaslouží neobyčejné provedení – tímto heslem se zřejmě řídili pracovníci CZC při výběru komponent pro tuto počítačovou sestavu. Základem sestavy je počítačová skříň Antec Skeleton Open Air Case. Její vzhled je naprosto odlišný od běžných skříní, a to jednoduše proto, že poskytuje komponentám útočiště doslova pod širým nebem. V praxi to znamená, že skříň není klasické konstrukce, komponenty jsou v ní totiž uloženy volně. Na první pohled vypadá takovéto zpracování velmi zajímavě a lákavě, na druhou stranu však přináší problémy ve formě zvýšené hlučnosti stroje. Zdrojem komplikací může být po delším používání rovněž všudypřítomný prach, proti němuž není tato konstrukce vůbec chráněna.

 

PC s Core i7

Při výběrů komponent bylo evidentní, že výrobce se snažil vsadit na jistotu a proto zvolil referenční řešení v podobě základní desky     Intel Desktop Board DX58SO, mikroprocesoru Intel Core i7 920 a trojice 1 GB operačních pamětí Kingston DDR3 KVR1066D3N7K3/3G taktovaných na 1 066 MHz. Toto konzervativní řešení bylo zvoleno především kvůli jistotě stabilního provozu – nebyl by totiž problém osadit jednu z pěti jiných, aktuálně dostupných základních desek pro Core i7. To samé platí i pro použití vybraných operačních pamětí – pracovní frekvence 1 066 MHz je sice doporučená pro tento typ mikroprocesor, nicméně na trhu je mnoho dalších modelů, pracujících o mnoho desítek a stovek MHz výše.  Nicméně v porovnání s předchozí generací mikroprocesorů Intel a v porovnání s konkurenčním řešením AMD je propustnost tříkrálového řešení Intel Nehalem i na tak nízké pracovní frekvenci pamětí o mnoho vyšší.

Mezi ostatní komponenty tvořící počítačovou sestavu patří nová verze grafické karty značky EVGA  s čipem NVIDIA GeForce GTX260 disponujícími 216 unifikovanými shadery, dva pevné disky Western Digital Caviar Black WD6401AALS s kapacitou 640 GB, DVD vypalovací mechaniku Samsung a 800 W napájecí zdroj TaganTG800-BZ.

Z hlediska vyváženosti celé sestavy bychom měli výtku snad jen k použité DVD mechanice, neboť daleko lépe by se k této sestavě hodila Blu-Ray mechanika (když ne přímo vypalovací, tak alespoň Combo s možností čtení Blu-Ray médií a zápisem na CD/DVD média).

Pokud bychom měli hodnotit provoz počítače, tak co se týká stability a výkonu – neměli jsme si absolutně na co stěžovat. Výkonný čtyřjádrový mikroprocesor taktovaný na 2,66 GHz (navíc vybavený technologií HyperThreading) a doplněný 3 GB operační paměti, rychlými pevnými disky s možností zapojení v RAID 0 a především velmi výkonnou grafickou kartou (svým výkonem přesahující výkon v mnoha hrách i ATI Radeon HD 4870), tvoří z této sestavy sen každého herního nadšence. Horší to však je s poměrem výkonu a ceny, zvlášť pro uváděné počítačové hry. Velmi podobný výkon totiž dokáže předvést v počítačových hrách i rychle taktované Core 2 Duo. Nová generace mikroprocesorů Intel Core i7 má totiž přednost především v multi-threadových aplikacích, což u tohoto počítače lze využít především při práci s videem.

 

Výsledky testů:

 

Název počítače CZC Ultimate Pro
Everest – čtení/zápis paměť (MB/s) 18 832/ 18 342
Super PI – 1M/4M  (v sec) 15,6/78,4
Cinebech 10 single/multi CPU (body) 3 058/12 512
DVDShrink (min:sec) 3:27
HD Tach3  HDD/USB (MB/s) 100,1/29,7
WinRar (čas) 1:27
3DMark 2006 (body) 15 406
Crysis / World In Conflict (fps) 59/64
PCMark Vantage – Systém (body) 6 157
SYSmark 2007 Preview (body) 147
Spotřeba systému min/max: (W) 164,3/294,5
Min/max. teplota CPU (°C) 31/51



Z hlediska zpracování jsme byli rozčarováni z množství prachu, které se za několik dní, po které jsme vybranou počítačovou sestavu testovali, usadilo na jednotlivé komponenty. Do nutného příslušenství dodávaného k počítači bychom tak doporučili vložit malý, ale výkonný kompresor na vzduch, jenž by efektivně zbavoval počítač nánosů prachu, před kterým díky konstrukci skříně nejsou komponenty vůbec chráněny. Instalace však byla provedena precizně a museli jsme smeknout před trpělivostí technika, který si s touto sestavou „hrál“. Dle našich odhadů mu totiž instalace této sestavy trvala minimálně dvakrát, ale spíš třikrát tak déle než montáž obyčejného PC.

Czech Computer sestavaNe vše se však během instalace PC povedlo a tak jsme se setkali s tím, že počítač nám přišel do redakce ve stavu, kdy operační paměti byly uspořádány v dvoukanálovém a ne tříkanálovém zapojení. To samozřejmě mělo vliv na výsledný výkon, který byl o necelých 5 procent nižší. Výsledné testy jsme však provedli se správným zapojením pamětí, takže výsledky odpovídají našemu referenčnímu měření propustnosti pamětí.



 

Verdikt:

Počítačová sestava CzechComputer Ultimate Pro je určena pro počítačové nadšence, jejichž nároky na systém jsou velmi vysoké. Základ je tvořen mikroprocesorem vybaveným nejnovějšími technologiemi společnosti Intel a na hrubém výkonu je to zatraceně znát. I přesto, že byl v sestavě umístěn nejpomalejší ze tří dostupných procesorů (pracující na frekvenci 2,66 GHz), systém byl vždy svižný a provoz maximálně plynulý. Rychlému mikroprocesoru velmi dobře sekundovala i operační paměť v tříkanálovém zapojení a rychlá sběrnice QuickPath, čímž se nejpomalejší částí systému stal pevný disk. S touto sestavou se nebudete muset omezovat v žádných aplikacích, s naprostým klidem si tak budeme moci zahrát počítačové hry a přitom ještě na pozadí dekódovat vaše oblíbené filmy a seriály. Jak již bylo naznačeno, problémem této sestavy je poměr výkonu a ceny, protože nová platforma je dražší a v běžných jedno nebo dvoujádrových aplikacích společně s vybraným mikroprocesorem může podávat obdobný výkon jako rychlé modely z řady Core 2. Pochválit tedy musíme příkladnou stabilitu a výkon, naopak za zvážení by stálo použití jiné počítačové skříně a pro fanoušky počítačových her i výkonnější grafická karta nebo rovnou kombinace dvou v režimu SLi.

Musíme říci, že první setkání s Core i7 v podání české společnosti jsme si představovali daleko hůř a i přes vyjmenované drobnosti byl náš konečný dojem z této sestavy kladný. Je zřejmé, že na vývoji tohoto PC se bude ještě chvilku pracovat a mezitím vyladí se tak drobné mušky.

CS24

Parametry počítače:

 

Název: CZC Ultimate Pro
Procesor: Intel Core i7 920
Základní deska: Intel Desktop Board DX58SO
RAM:  Kingston DIMM 3072MB DDR III 1066MHz KVR1066D3N7K3/3G
Grafická karta: EVGA GeForce GTX 260 Core 216 869MB, PCI-E
HDD: 2× Western Digital Caviar Black WD6401AALS – 640GB
DVD: Samsung SH-S223F, černá, bulk
Čtečka: Není
Chladič CPU: Boxovaný
Napájecí zdroj: Tagan TG800-BZ 800W
Počítačová skříň: Antec Skeleton Open Air Case
Klávesnice: Není
Myš: Není
Ostatní: Není
OS: Volitelný
Antivir: Není
Software: Není
Záruka: 24 měsíců
   
Silné stránky Stabilita, hrubý výkon
   
   
Slabé stránky Horší poměr výkon/cena, žádná ochrana proti prachu
   
   
   
Cena v Kč vč. DPH: 35 245
Poskytl: Czech Computer s.r.o. , www.czechcomputer,cz
   
   
Hodnocení: 72/100
   
Spotřeba min/max (W): 164,3/294,5
Teplota CPU min/max (°C) 31/51
Teplota GPU min/max (°C): 59/89