Hlavní navigace

Recenze: Intel Pentium Dual-Core E5200

17. 10. 2008

Sdílet

Mikroarchitektura Intel Core je u konce své cesty, na dveře klepe architektura Nehalem, a tak by se dal čekat klid před bouří. Jak se ovšem dalo čekat, není tomu tak, protože první mikroprocesory Nehalem půjdou v první fázi do high-endu.

Až zhruba po půl roce se dostanou na trh procesory určené do středního a nižšího segmentu. A právě sem směřuje čerstvá novinka společnosti Intel, procesor Intel Pentium Dual-Core E5200. Jedná se o první Dual-Core procesor vyrobený pokročilou 45nm výrobní technologií a díky svým parametrům má své ambice velmi vysoko. O čemže to mluvíme? Jednoduše o jednom z nejlepších mikroprocesorů vhodných pro přetaktování za poslední dobu.


Posuďte sami, samotné parametry jako pracovní frekvence 2 500 MHz, vyrovnávací paměť druhé úrovně 2 048 kB nebo dvě pracovní jádra nejsou ničím zajímavým, jedná se pouze o převedení parametrů do nové, 45nm formy. Při bližším zkoumání je však patrné něco, z čeho mají radost především notoričtí přetaktovávači – systémová sběrnice procesoru je 800 MHz, což dává při pracovní frekvenci 2,5 GHz násobitel 12,5x. Takto vysoký násobitel je v kombinaci s 45nm výrobním procesem a nízkým základním napětím přímo ideální k navýšení systémové sběrnice FSB a tím pádem k navýšení pracovní frekvence celého CPU. Jako příklad: když změníme pracovní frekvenci sběrnice z 200 MHz na 333 MHz, dostaneme finální frekvenci 4 162,5 MHz. Nemusíme snad připomínat, že 333 MHz se rovná právě 1 333 MHz FSB, tedy hodnotě, kterou zvládají všechny novější základní desky.

Záleží tedy jen na štěstí, jaký konkrétní kus si vyberete a jaký je jeho maximální strop. My jsme s testovacím kouskem dosáhli maximální frekvence 3,6 GHz stabilně s referenčním chlazením AC Freezer 7 Pro. Šlo by ještě šplhat dále, ovšem s lepším chlazením. Výkon takto rychlého procesoru je srovnatelný s E8400 až E8500, při defaultní frekvenci se pak řadí mezi Core 2 Duo E4600 a E4700. Teplota tohoto procesoru nepřesáhla při běžném zatížení 50 °C, při přetaktování se vyšplhala až k 70 °C.

Verdikt

Intel Core 2 Duo E5200 je naprosto jedinečným procesorem za výjimečnou cenu. A to i tehdy, pokud toto CPU neplánujete prohánět na vyšších frekvencích, je to stále výborná koupě díky relativně vysoké pracovní frekvenci, nízké spotřebě, teplotě a především nízké prodejní ceně.

Cena vč. DPH: 1 700 Kč

Poskytl: AGEN computer s.r.o.

- - Petr Matuška

Byl pro vás článek přínosný?