Hlavní navigace

Recenze: Kaspersky Internet Security 2009

3. 8. 2008

Sdílet

Nejnovější bezpečnostní balík od společnosti Kaspersky nabízí atraktivní kombinaci funkcí a ochrany. Jak si vedl v našem testu se dočtete na následujících řádcích.

CS24

Kaspersky Internet Security 2009 (KIS) označená jako verze 8 těží zejména z důkladných generálních oprav chyb minulé verze, přestože se na první pohled může zdát, že aplikace mnoho změn neprodělala. Předchozí verze programu od společnosti Kaspersky Lab byla poněkud slabá v boji proti hrozbám jako je keylogging nebo spam. Nová verze se zaměřuje právě na tyto nedostatky.


Tato novinka obsahuje standardní nabídku bezpečnostních funkcí – ochranu proti malware, filtrování obsahu webu a emailových zpráv, ochranu před hrozbami přicházejícími prostřednictvím IM klientů, obousměrný firewall a rodičovskou kontrolu. Všechny tyto funkce jsou dostupné přes upravené uživatelské rozhraní, jež je jasně a logicky uspořádané, což přispívá ke snadné použitelnosti programu.



Jak je v dnešní době standardem, aplikace Kaspersky Internet Security 2009 je nabízena v několika variantách licencí pro samostatný počítač, případně několik počítačů najednou. Předplatné na jeden rok pro samostatný počítač můžeme pořídit za zhruba 1700 Kč s DPH. Multilicence pro tři počítače je nabízena za 3500 Kč s DPH. Trial verzi programu můžeme samozřejmě zdarma stáhnout na stránkách výrobce. http://www.kaspersky.com/internet_security_trial.

Instalace byla velmi svižná, ačkoliv aplikace hlásila přítomnost konkurenčního programu AVG 8, přestože jsme ho před instalací odebrali. Navzdory čištění registrů a hardisku jsme museli použít záložní počítač. Po dvojím restartu počítače můžeme začít program konfigurovat nadefinováním seznamu důvěryhodných aplikací. Jak je obvyklé, programy můžeme také přidávat při jejich prvním spuštění. Program obsahuje rovněž inteligentní aplikační filtr HIPS, jež rozhoduje, které aplikace jsou pro váš počítač bezpečné.

Antivirový skener testuje soubory podle potřeby při otevírání, při ručním spuštění analýzy, případně máme možnost plánování. Prohledávání počítače je rychlé a má ve své třídě velmi dobré detekční schopnosti. Díky tomu byl program oceněn pokročilým certifikátem webu AV-Comparatives, jež se problematikou důkladně zabývá. Mnoho programů nabízejících ochranu emailů skenuje POP3 a SMTP přenosy, nicméně KIS obsahuje také ochranu protokolů IMAP a Usenet (NNTP). Plug-iny jsou dostupné pro aplikace jako je například Microsoft Outlook, Windows Live, Thunderbird a The Bat!

Kaspersky Internet Security 2009 nyní také obsahuje řadu funkcí, jež analyzují váš systém a pomocí několika průvodců vám pomohou udělat váš počítač bezpečnější. Jedna z velmi důležitých funkcí je vyřazení automatického spouštění programů na přenosných médiích. Aplikace také zkontroluje nastavení vašeho webového prohlížeče a pomůže vám ho bezpečněji nastavit. Bohužel tato funkce je zatím dostupná pouze pro uživatele Internet Exploreru.

Předchozí verze Kaspersky Internet Security neměla příliš dobře vyřešenou ochranu před nejrůznějšími keyloggery. Nová verze obsahuje funkci virtuální klávesnice, jež řeší tento nedostatek. Zadávání citlivých dat, jako jsou hesla, by mělo být tímto vyřešeno.

Verdikt

Kaspersky Internet Security 2009 je hodnotný upgrade předchozí verze. Nabízí skvělou kombinaci bezpečnostních funkcí a dobré ceny. Skutečnost, že tato aplikace není příliš náročná na systémové zdroje, z ní dělá výbornou konkurenci programům jako je Norton 360 a další. Díky novým rozšiřujícím funkcím je tento program dobrou volbou pro zabezpečení vašeho počítače.

- - Ondřej Pilát, Roger Gann