Hlavní navigace

Recenze: Kaspersky Internet Security 2017

26. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Kaspersky Lab
Doba, kdy se objevují nové verze populárních bezpečnostní programů, je zpátky. Je samozřejmé, že ani ruská firma Kaspersky nezůstává stranou. Pro letošní rok jsme otestovali balík s názvem Internet Security.

Základní okno se poněkud změnilo. Místo čtyř dominantních ikon jich dnes máme hned šest ve dvou řadách po třech. Jako dříve, proužek nahoře se v případě problémů změní ze zelené barvy na červenou.

Kaspersky Lab

Základem balíku je jako vždy antivirák, který ve  všech nezávislých testech obsadil první příčku. Aplikace již tradičně spoléhá vedle klasické detekce spoléhá na detekci pomocí cloudové detekce Kaspersky Security Network.

Rozhraní si sice uchovalo svoji zelenobílou kombinaci, ale jinak si grafik zařádil. Čtyři hlavní tlačítka jsou sice stejná, ale jsou na první pohled menší, pro změnu horizontální a nahoře je velká plocha upozorňující, jak na tom s bezpečností jsme.

Kaspersky Lab

Antivirový program, který si v nezávislých testech i letos drží všechna špičková ocenění, již tradičně spoléhá vedle klasické detekce spoléhá na detekci pomocí cloudové detekce Kaspersky Security Network. V praxi to funguje tak, že ve chvíli, kdy program něco zachytí jako podezřelé, automaticky to převede na firemní server, který rozhodne. S cloudovou detekcí sice laškují i ostatní, tady to ale funguje nejlépe. Také letos dostaneme další užitečné nástroje - poloprůhlednou virtuální klávesnici On-Screen Keyboard mařící snahu keyloggerů, nástroj na skenování OS pro vyhledávání případných bezpečnostních děr a možnost vymazat stopy po tom, co jsme dělali na internetu. Pokud nebudeme líní a program registrujeme s účtem My Kaspersky, budeme moci program ovládat na dálku, včetně skenování nebo updatů. Program také hlídá, jestli máme všechny bezpečnostní záplaty Windows. Sice nám je nenaistaluje jak to zvládne třeba Toal Defence Unlimited, ale i tak je to nástroj užitečný.

Kaspersky Lab

Firewall pracuje maximálně automaticky. Jednotlivé programy automaticky dostanou přidělenu bezpečnostní úroveň (celkem existují čtyři), čím je nižší, tím méně ji firewall povolí. Rozhodnutí samozřejmě závisí na firemních databázích. No a pokud v ní program není, firewall jej spustí, ale bedlivým okem sleduje. Hlídá přitom nejen přístup k internetu, ale také to, jestli se program nerozhodne tropit nějaké nekalosti třeba v Registry. Po dlouhé roky měla firma názor, že není potřeba mít všechny porty neviditelné, když produkt vlastně všechny útoky odrazí. Pro zvýšení bezpečnosti se letos firewall spouští zcela na začátku bootování, vlastně dřív, nežli se nastartuje samotný program.

Pro ty, kteří se nechtějí spolehnout na automatické rozlišení bezpečnosti jednotlivých programů, je zde aplikace Trusted Application Mode, která nám umožní spouštět jen ty programy, za které sami ručíme. Tato aplikace je určena spíše těm paranoidním.  Nemusíme si s ní ale hrát, většinu rozhodování za nás udělá stejně sama.

Kaspersky Lab

Spolehlivě funguje i antispam, který v testech překonal jen Trend Micro, a to ještě o pouhý fous. Filtr pracuje jak s účty IMAP tak i POP3, bohatá konfigurace umožňuje doladit jak whitelist, tak i blacklist. Při normální instalaci je ale tato funkce vypnuta, zřejmě se sází na to, že poskytovatelé emailových služeb se o to postarají sami.

Velice solidní je i rodičovská kontrola, kde si toho můžeme nastavit víc než dost. Nějaké změny oproti minulému roku se mi nepodařilo najít.

Aplikace Safe Money, která před dvěma roky nahradila starší aplikaci SafeRun,  chrání před onlinovým nebezpečím. Ve chvíli, kdy program detekuje návštěvu internetové banky nebo nějakého placení, nabídne spustit aplikaci Safe Money. V podstatě se jedná o izolování prohlížeče od ostatních programů.

Kaspersky Lab

Z loňského roku zůstala ochrana proti „camdetecting“, což je získání přístupu k webové kameře. Součastí balíku je také plnohodnotná verze programu Password Manager, některé funkce ale fungují výrazně lépe u Macové verze.

Cena sice nepředstavuje žádnou láci, za 80 dolarů dostaneme licenci pro 3 počítače a za dalších deset dolarů dostaneme těch licencí hned pět, ale takový už je dnešní trend.

Verdikt

 

Top produkt

Bezpečnostní balíky si kupujeme proto, aby náš počítačový miláček byl maximálně zabezpečen. Kaspersky nabízí dostatečnou paletu jednotlivých aplikací, které staví na dlouhých letech zkušeností. K tomu dostaneme i solidní nabídku bonusových nástrojů, které také nezklamou. Pokud jsme byli loni spokojeni, letos to bude jen lepší.

Pro: Přesný antiphishing, prvotřídní antivirus

Proti: Nic

Celkem:  95 procent

CS24

Výrobce: Kaspersky Lab

Cena: 80 USD (asi 2 tisíce korun; licence pro tři PC) 

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.