Hlavní navigace

Recenze: Kingston DataTraveler 2000

28. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Kingston
Asi všichni máme po kapsách nebo po taškách několik USB disků, protože jako přenosná média jsou ideální – cena dnes již mizivá, vydrží víc než si myslíme, rychlost přenosu svižná.

Problém nastane ve chvíli, kdy disk ztratíme. Pokud jsou na něm jen fotografie z dovolené nebo rozepsaný román, zapláčeme nad vlastní blbostí a život jde dál, finanční ztráta nepatrná a pokud nejsme šílenci, máme originál někde zálohovaný. Horší to bude ve chvíli, kdy ztratíme nějaká tajná data, od dopisů milenkám až po důležité firemní údaje. V té chvíli budeme litovat, že jsme nesáhli po některém ze zabezpečených disků.

Kingston

Celou paletu podobných disků, lišících se (vedle velikosti) stupněm ochrany i designem, nabízí společnost Kingston. Řada DataTraveler nabízí víc disků, než můžeme potřebovat, jen si vybrat. Dnes jsme si vybrali DataTraveler 2000, který k zabezpečení přistupuje poněkud invenční cestou, i když do značné míry jen zvenku.

Na první pohled kvalitně a solidně vypadající disk, na jehož kovový obal si můžeme při větší objednávce nechat nastříkat logo vlastní firmy, existuje ve třech verzích – 16, 32 a 64 GB. Když sundáme obal, čeká nás překvapení v podobě tří diod a číselné klávesnice. A právě tady si musíme navolit heslo.

Protože disk má v sobě baterii, která se při připojení USB nabije, tak si heslo pamatuje. V továrním provedení přijde s nastaveným heslem 11223344 a to si musíme přestavět sami, což je sice v podstatě proces jednoduchý, ale v krabičce bohužel není, tam firma pouze prudí s mnohojazyčným textem o záruce, která je nám v případě, že nevíme jak dál, platná jako mrtvému kšandy. Na firemní stránce sice najdeme krátké instruktážní video, ale zase tak jednoduchý ten proces není, takže si to video budeme pouštět několikrát. Rozhodně se vyplatí spustit strejdu Googla a najít si manuál tam. Jelikož programátoři nebyli žádní joudové, hesla jako 44444444 nebo 12345678 použít nemůžeme. Když to všechno zvládneme, další zacházení už je stejné jako s klasickým USB diskem.

Kingston

Co se bezpečnosti týče, DataTraveler pro šifrování využívá využívá 256bitovou technologii AES v režimu XTS. Disk má certifikaci FIPS 197 (v podstatě nutnost disk obalit v takovém obalu který vzdoruje běžnému poničení), což je častý požadavek firemních IT. Všechno, soubory i hesla, zůstává na disku a na počítači po odpojení nezůstane žádná stopa. Podpora připojení USB 2.0 a 3.1 je samozřejmostí. Díky tomu, že software je vlastně na disku, tak není DataTraveler závislý na operačním systému a nevyvedeme ho z míry ničím, co máme na počítači. Pokud jsme opravdu paranoidní, můžeme si nastavit i možnost „read-only“. Pokud musíme od počítače odejít a nechce se nám disk vytáhnout z drivu, můžeme si nastavit jeho automatické vypnutí v intervalu od jedné do 99 minut. Dalším bezpečnostním krokem je obrana proti násilnému útoku v případě, že ho někdo ukradne. Po deseti špatných heslech disk veškeré údaje vymaže. Samozřejmě v případě, že heslo zapomeneme, jsme na tom stejně.

Zabezpečené disky se mohou pro řadu lidí zdát zbytečností, ale k jejich využití nemusíme zrovna pracovat pro nějaké tajné organizace. Každý máme jistě spoustu dokumentů, o kterých bychom neradi, aby se dostaly do nepovolaných rukou, ať už se jedná o manželku, příliš čiperné potomky nebo třeba zvědavé kolegy v práci. Kingston DataTraveler 2000 od nás jako jedno z nejlepších řešení své třídy získává ocenění Top produkt PCWorldu 2016.

 

Pro: Inovátorský přístup

Proti: Nic

Celkem: 95 procent

CS24

Výrobce: Kingston

Cena: 2 799 Kč (16GB verze; zdroj: Heureka.cz, 28.6. 2016)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.