Hlavní navigace

Recenze: Kingston DataTraveler Workspace - mějte své firemní PC stále při sobě

18. 4. 2013

Sdílet

 Autor: Kingston
Společnost Kingston nabízí novinku v podobě flash disku Kingston DataTraveler Workspace s certifikací pro použití s Windows To Go. Jak si poradila s redakčními testy?

Na flash disk si podle velikosti (v nabídce je 32GB, 64GB a 128GB verze) v podstatě můžete uložit celý počítač a pak jej nabootovat na počítači cizím a pracovat tak ve vlastním prostředí. A jelikož připojení jede přes USB 3.0, nedostatečné rychlosti se rozhodně obávat nemusíte.

Na první pohled žádný výrazný rozdíl nepoznáme, disk je jen o fous silnější než je v kraji zvykem. Víčko je robustní a bude držet. Navíc si ho můžeme ve chvíli, kdy je disk v počítači, vzadu připnout, takže snížíme riziko ztráty. Disk svými parametry odpovídá SSD, obsahuje integrovaný Sandforce SSD Controller a podporu pro TRIM a SMART. Nezapomnělo se ani na podporu enkrypce BilLocker anti-malwarové ochrany Truster Boot.

Na disku zůstane vyhrazeno určité místo pro ukládání dat, ale pokud jsme šetřili a koupili si nejmenší verzi, musíme počítat s objemem pouhých 17,5 GB. Díky tomu, že je na disku 64bitová verze Windows 8 Enterprise, můžeme jej použít na každé mašině s Windows 7 nebo 8, což může představovat jisté omezení.

Kingston DataTraveler Workspace

Druhé omezení je potom v nutnosti použít bootovací USB. Nejnovější počítače je mají nastavené automaticky, ale u starších strojů musíme sáhnout do BIOSu, což majitele počítače těžko potěší. Když už jsme u těch omezení – v podstatě musíme mít počítač, který má minimální konfiguraci nutnou pro Windows 7. V každém případě dostaneme do ruky nástroj, který se bude hodit těm, kteří skutečně potřebují firemní nastavení ve chvíli, kdy nemají v ruce firemní počítač.

Díky využití USB 3.0 je rychlost blesková a dosahuje až 250 Mbit/s oběma směry. Navíc je zde zpětná kompatibilita s USB 2.0. Samotná práce je pak jednoduchá – místo OS počítače se spustí Windows To Go na flash disku a objeví se Windows 8. Poprvé to poněkud trvá, protože se na disk natahují všechny drivery, ale při dalším spuštění už je to "fofr".

Následně lze použít každý hardware počítače, samozřejmě mimo pevného disku. Majitel počítače se nemusí bát, původní soubory jsou nejen nedostupné, v Průzkumníku dokonce nejsou ani vidět. Možnost disk vytáhnout z počítače a do minuty zase vrátit, aniž bychom ztratily nějaká data nebo dokonce přerušili práci, považujeme za velký krok správným směrem.

 

Verdikt

Pokud skutečně potřebujeme flexibilitu Windows To Go, potom bude Kingston DataTraveler Workspace vhodným nástrojem. Vezmeme jej kamkoliv, pohodlně se vejde do kapsy u košile a funguje jak má.

 

Hodnocení: 80 %

Cena: od 1835,- Kč (32GB verze)

 

Pro: Sofistikovaný design

Proti: Poněkud předběhl dobu, pracuje pouze s Windows 7 a 8

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.