Hlavní navigace

Recenze: Landscape Pro Studio Max

11. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Anthropics
Britská firma Anthropics Technology, známá spíše svým programem Portrait Professional, nabízí druhou verzi svého fotoeditačního programu Landscape Pro. Jak platilo o první verzi, tak i tentokrát dostaneme editační program, který nabízí skutečně výrazné změny v práci s fotografiemi.

Jak název „nenápadně“ napovídá, Landscape nám nabízí výrazné zjednodušení práce s fotografiemi krajiny. Změnit můžeme prakticky cokoliv, ale přitom se vyvarujeme práce s vrstvami, která řada uživatelů bytostně nesnáší. Účelem tohoto softwaru není nějaké retušování či zahlazování částí fotografie, ale prostě a jednoduše vylepšit a zvýraznit to, co už na fotografii máme zachycené. Jako další vylepšení je skutečnost, že vedle klasického samostatného programu (Windows i Mac) dostaneme do ruky i plug in pro Photoshop, Lightroom a Aperture.

Práce s programem asi nemůže být jednodušší – po otevření obrázku se objeví menší pracovní okno s nabídkou řady možností jako je voda, písek, skála či tráva. Tím si označíme patřičná místa a program si sám odhadne, kam až na fotografii sahají. Pokud se netrefí přesně (jako že většinou netrefí), celkem jednoduše to přemažeme nebo naopak rozšíříme. Potom následuje výběr z nabídnutých, předem připravených vylepšení, třeba u oblohy si můžeme vybrat z mírných mráčků až po hrozivou oblohu před bouřkou. Pokud nechceme použít prefabrikát, můžeme si již existující obrázek vylepšit manuální úpravou, nicméně pokud na původní fotografii máme blankytnou oblohu, tímto způsobem mráčky nevykouzlíme. A nabídka rozhodně není malá, v případě oblohy je zde více než stovka možností. Stejným způsobem si můžeme pohrát i s dalšími částmi fotografie, ať už se jedná o vodu, písek, stromy nebo trávu. Nicméně efekty na obloze jsou zřejmě nejvýraznější. Vedle bohatší nabídky efektů lze mezi novinkami zmínit 3D štětec, který přidává světlo a hloubku jednotlivým objektům, možnost přidat odraz oblohy ve vodě, lepší kontrolu jednotlivých nástrojů a novou verzi Studio Max, která má navíc možnost hromadných úprav.

Verdikt

Rozhodně se nejedná o nějaký automat na HDR, Lanscape Pro toho zvládne mnohem víc a navíc nám nevzroste nezíská zrno do absurdity, což je nejběžnějším proklením aplikace HDR. Vedle práce s JPG si můžeme upravovat rovnou soubory ve formátu RAW. A když k tomu připočteme velice příznivou cenu pod 40 dolarů (u základní verze Standard, Studio stojí 60 dolarů a Studio Max 120), není co řešit. Jediné, co nepotěší, je značný náročnost na CPU, takže pokud nemáme počítač opravdu nadupaný, bude lepší všechny nepotřebné programy raději vypnout.

 

Pro: Velice jednoduchá a  hlavně fungující úpravy krajiny

Proti: Značné nároky na CPU

Celkem: 90 procent

Výrobce: Anthropics Technology

Cena: 40 dolarů (pod 1 000 Kč, verze Standard)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.