Hlavní navigace

Recenze: Lenovo ThinkPad Edge E420s - stylový notebook nejen pro podnikatele

20. 7. 2011

Sdílet

Lenovo nedávno uvedlo druhou generaci modelové řady ThinkPad Edge, kam se řadí i 14“ model E420s spadající do vyšší třídy. Jak si tento „podnikatel elegán“ poradil s tvrdými redakčními testy?

ThinkPady Edge sice vycházejí z klasických ThinkPadů, chybí u nich však doplňky typické ryze pro business řady (dokovací konektory, slitinový rám apod.), což jim umožňuje dosahovat stále ještě rozumného poměru mezi cenou a nabízeným výkonem. Testovaný model E420s  je jedním z exkluzivnějších kousků této řady, o čemž svědčí nejen interní označení Edge+, a cílí převážně na podnikatele či náročné uživatele.

Celý notebook je velmi dobře zkonstruovaný a propracovaný. Nenajdeme u něj žádná místa, která by se dala snadno promáčknout, ohnout, nebo se dokonce kývala. Vnější strana displeje je pogumovaná a překvapivě na ní nezůstávají šmouhy či jiná špína. Stejně tak je pogumováno i okolí klávesnice, i když klávesnice samotná má mezery vyplněny lesklým plastem, který bohužel můžeme prsty zamazat. Ve výsledku není vysoce náchylný k poškrábání a eliminuje rovněž usedání prachu či tolikrát proklamovaný výskyt otisků prstů. To je oproti předchozím řadám značné pozitivum.

Lenovo ThinkPad Edge E420s

Matný displej je pak chráněn tenkým a lehce ohebným lesklým povrchem. Poněkud netradiční provedení má však své výhody, díky matnému displeji obrazovka nevytváří nepříjemný dvojitý odlesk a dá se tak lépe pracovat na slunci. Víko je drženo magneticky a lze jej otevřít i jedním prstem, základna to ustojí bez pomoci. Užitečná je rovněž možnost rozevření do úhlu plných 180 stupňů. Lesklá linka po obvodu základny a víka je tenká, působí luxusním dojmem a opět na ní nejsou výrazně vidět šmouhy nebo škrábance.

Notebook velmi dobře sedí v ruce a díky své váze lehce pod 2 kg vás při přenášení netáhne k zemi. Po jeho obvodu nalezneme všechna běžná rozhraní. Na levé straně štěrbinovou optickou mechaniku, čtečku paměťových karet SD a MMC spolu se vstupem pro zdroj. Na pravé straně se nacházejí dva USB 2.0 porty, HDMI a kombinovaný zvukový vstup / výstup.

V zadní části si pak své místo vysloužil analogový výstup VGA, ethernetový port a kombinovaný eSATA / USB 2.0 port. Pod krytkou je umístěna čtečka SIM karet, bez modemu ovšem zbytečná. Celkem překvapivě chybí rozhraní USB 3.0 a uvítali bychom i USB port na levé straně přístroje, a to zejména kvůli připojení drátové myši, jejíž kabel by tak bylo možné šikovně „obtočit“ po obvodu notebooku. Minimálně pro praváky totiž jeho přítomnost v manévrovacím prostoru není ideální. V rámci konektivity výrobce přístroj vybavil rovněž technologií Bluetooth a samozřejmě WiFi 802.11 b/g/n.

Klávesnice je tichá a velmi rychle si na ni člověk zvykne. Svým rozložením připomíná klávesnice notebooků Apple, převážně kvůli postavení klávesy Fn místo Ctrl a přímému ovládání multimediálních funkcí bez nutnosti držet klávesu Fn. Ta je naopak nutná pro používání kláves F1-F12 a trošku neprakticky například i pro použití klávesové zkratky Alt+F4. Funkční klávesy lze samozřejmě přepnout, ale myšlený koncept je jiný.

Lenovo ThinkPad Edge E420s

Uprostřed klávesnice nalezneme klasický červený trackpoint, který milují snad všichni uživatelé ThinkPadů, a neodmyslitelná tlačítka pod mezerníkem. Samozřejmostí je velký touchpad (ClickPad dle Lenova), jehož celou plochu tvoří jedno jediné tlačítko, kterým lze ve spodní polovině klikat. Nicméně tady začínají problémy. Tlačítko je poněkud tuhé a nepoddajné, pohyb po stránce horizontálně i vertikálně problematický a často nepřesný. Uživateli tak zabere nějaký čas, než si na touchpad zvykne. S trochou cviku byste ale měli zanedlouho zaznamenat dobré výsledky. Pokud vám i tak nebude vyhovovat, máte po ruce osvědčený trackpoint.

Vedle klávesnice se rovněž nachází biometrická čtečka otisků prstů, která funguje citlivě a přesně. Přihlášení do Windows je tak rychlé a bezpečné. Při správném nastavení ji můžeme použít i ke scrollování. Jediným dalším tlačítkem mimo klávesnici je hlavní vypínač, který je tuhý a občas není na první dotek zřejmé, zdali jsme notebook opravdu zapnuli. Světelné diody jsou umístěny v nápise ThinkPad pod klávesnicí, na vnější straně obrazovky a také vedle konektoru pro napájení. Vestavěné reproduktory se nachází za klávesnicí a ve své kategorii jsou spíše průměrné. Poskytují sice dostatečnou hlasitost, ale výsledný zvuk je mírně "plechový".

Lenovo ThinkPad Edge E420s Pozitivní dojem kazí poněkud horší LED displej. Jeho rozlišení činí 1366 x 768 pixelů a zařadili bychom jej spíše mezi průměr. Jas není zcela dostačující a barevné podání mnohdy působí vybledle a nevěřícně. Na druhou stranu je použitelný i za světla a jeho nízká spotřeba se promítá do výdrže baterie. A právě výdrž baterie je u tohoto modelu velkým lákadlem. Předinstalovaný power manager od Lenova nám přímo v systému dovoluje kontrolovat a ovlivňovat nejen spotřebu, ale i samotné nabíjení a režimy baterie. Ve výsledku pak notebook vydrží bez větších problémů přes 5 hodin (přesnější hodnoty naleznete v konečném verdiktu). Zatímco při zvolení úsporného režimu přístroj odebírá energii opravdu obezřetně, při nastavení pro výkon jsme svědky pravého opaku. Zdroj může dodávat až 95 W a nutno říct, že je notebook dokáže naplno využít.

Model je osazen procesorem nové generace Intel Core i5 2410M (2.30 GHz / 2.90 GHz Turbo, 3 MB L3) a na výkonu je to opravdu znát. Velikost operační DDR3 paměti dosahuje standardní hodnoty 4096 MB, přičemž je zapřažen pouze jeden paměťový modul. Grafika je duální přepínatelná a stará se o ni AMD Radeon HD 6630M (2GB GDDR3, 128bit) a Intel GMA HD 3000. Přepínaní grafické karty řídí v operačním systému primárně ovladač ATI Catalyst, ale můžeme různým programům nebo činnostem přiřazovat libovolný grafický čip. Harddisk nabídne úložný prostor o velikosti průměrných 320 GB a 7200 otáček.

Jak je znát z konfigurace, rozhodně se nejedná o slabý model. Poradí si s drtivou většinou náročných programů a na své si přijdou i hráči počítačových her. Notebook zvládá DirectX 11 a v kombinaci s procesorem Core i5 se jedná o pořádnou zbraň. Systém reaguje svižně a spouštění prakticky čehokoli je velmi rychlé a bez zbytečného čekání. Překvapivé a zároveň velice líbivé je, že i při vysokém výkonu je počítač tichý. Pokud budete například hrát hru se sluchátky, nebude zvuk větráků otravovat vás ani vaše okolí. Stejně tak se notebook příliš nezahřívá.

Výkonu rovněž odpovídá skóre z jednotlivých benchmarků (konkrétní hodnoty naleznete opět ve verdiktu). Nicméně s některými hrami si počítač neporadil tak, jak bychom očekávali. Například FPS u hry Crysis 2 se pohybovalo mezi 16-22, což dobrý pocit ze hry zrovna nepřinášelo. Obdobný stroj s parametrově slabší grafickou kartou GT330 M a starším procesorem Core i5 2,4 Ghz byl schopen "vytáhnout" FPS až o 10 snímků výš. Nutno ovšem dodat, že karty odlišných výrobců se při různých hrách mohou chovat odlišně. Rovněž velmi záleží na aktuálních ovladačích. Například Mafia 2 jela bezproblémově při nastavení vysokých detailů a počítač neměl problémy ani se zapnutou technologií PhysX. Celkové se dá říci, že osazená grafická karta AMD Radeon HD 6630M poskytuje více než dostatečný výkon pro chod náročných programů i hraní nejnovějších her.

 

Verdikt:

ThinkPad Edge E420s je rozhodně vhodnou volbou pro ty, kteří požadují vysoký výkon, mobilitu a funkčnost. Jedná se o univerzální stroj, který může využít celá řada uživatelů. Na své si přijdou podnikatelé, studenti i hráči, Lenovo E420s totiž poskytuje dostatek výkonu v kombinaci s opravdu solidní výdrží baterie, a to všechno navíc v elegantním hávu.

 

Lenovo ThinkPad Edge E420s

Hodnocení: 88%

Cena: cca 24 000 Kč

Zapůjčil: Lenovo

 

Benchmarky:

3DMark Vantage: P3634

3DMark 11: P950

3DMark 06 (1280x1024): 6482

 

Výdrž baterie:

Přehrávání filmu:  5 hodin 15 minut

Práce: 4 hodiny 14 minut

Hraní her (Mafia 2): 2 hodiny

Benchmark Battery Eater Pro v2.70: 4 hodiny 51 minut

 

Konfigurace:

Procesor: Intel Core i5 2410M (2.30 GHz / 2.90 GHz Turbo, 3 MB L3)

RAM: 4096 DDR3-1066 - 1 modul

HDD: Hitachi HTS723232A7A364, 320 GB, 7200rpm, 16MB cache

Optická mechanika: DVD SuperMulti - Matshita DVD-RAM UJ8A7AS

Grafická karta: AMD Radeon HD 6630M (2GB GDDR3, 128bit) + Intel GMA HD 3000

Síťové připojení: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE Gigabit Ethernet) + Realtek 1x1 11b/g/n Wireless (b/g/n)

Zvuková karta: Conexant HD Audio

LCD:  14" TFT, 1366 x 768

OS: Windows 7 Professional (64bit, CZ/EN)

Rozhraní:  1x audio IN/OUT, SD/MMC, 2x USB2, eSATA/USB2, VGA, HDMI

Rozměry: 346 x 234 x 25-27 mm

Hmotnost (kg): 1,98

Byl pro vás článek přínosný?