Hlavní navigace

Recenze: levný USB TV tuner Compro VideoMate U80

26. 1. 2011

Sdílet

Cena DVB-T tunerů pro rozhraní USB 2.0 v poslední době již poklesla natolik, že jejich pořízení může být zajímavé i pro méně movité uživatele.

Cena DVB-T  tunerů pro rozhraní USB 2.0 v poslední době již poklesla natolik, že jejich pořízení může být zajímavé i pro méně movité uživatele. Dnes se proto v krátkosti podíváme na jednoho zástupce této kategorie produktů, který nese označení Compro VideoMate U80.

Zařízení je určeno pro provoz na platformě Windows, a to buď ve verzi Windows XP s nainstalovaným SP3, Windows Vista SP1 nebo Windows 7 (x86 i x64). V krabici kromě samotného bílo-černého zařízení určeného pro instalaci do USB konektoru naleznete také CD s ovladači a podpůrným softwarem, prodlužovací kabel a manuál. Instalace software je poměrně svižná, v závislosti na konfiguraci počítače zabere přibližně 1 – 3 minuty času. Po jejím dokončení jste vyzváni k restartu počítače. Při prvním spuštění software ComproDTV 4 tuner vyhledává dostupné stanice, což zabere přibližně dalších 5 minut času uživatele. Následně již můžete sledovat pořady na svých oblíbených kanálech. V našem testu jsme jako zdroj signálu využívali externí pasivní anténku rovněž od společnosti Compro – potřebný zdroj signálu jsme nalezli až u okna, což je poměrně pochopitelné s ohledem na to, že test probíhal v domě s panelovou konstrukcí.

Jako minimální požadovanou konfiguraci pro sledování TV výrobce uvádí 1,7 GHz procesor, 512 MB RAM a 150 MB volného místa na disku. V našem redakčním testu jsme tuner otestovali nejprve na netbooku s  procesorem Intel Atom a 1 GB RAM. Podařilo se nám sice dosáhnout relativně plynulého obrazu, ale práce s tunerem již byla velice nekomfortní, neboť každá změna kanálu nebo jiný pokyn pro ovládací software ihned znamenal mnohasekundovou proluku. Navíc jsme museli deaktivovat běh veškerých aplikací v pozadí. Majitelům méně výkonných notebooků a zejména pak netbooků tedy použití USB televizního tuneru rozhodně nedoporučujeme. Tato poučka však neplatí pouze pro produkty značky Compro, jedná se o obecný problém u USB TV tunerů.

Druhý test jsme provedli na stolním PC s dvoujádrovým procesorem a 2 GB paměti RAM – tady již byl provoz aplikace výrazně plynulejší, ale i tak při nahrávání videa docházelo k výraznému zpomalení běhu systému, takže byl provoz dalších aplikací velmi nekomfortní. Pro optimální práci s nahráváním videa výrobce doporučuje konfiguraci s 3 GHz procesorem, my bychom k tomu přidali ještě rychlý pevný disk a dostatečnou velikost operační paměti. Systémovým zdrojům lze u novějších počítačů mírně odlehčit zapnutím podpory DXVA - jděte do menu Options-> Video/Audio -> Enable DXVA acceleration.

Verdikt:

Levný v případě Compro VideoMate U80 nemusí nutně znamenat špatný. Za méně než 400 Kč tento USB televizní tuner nabídne nejen sledování DVB-T obsahu, ale potěší také integrací funkcí Timeshifting a PIP / POP. Pozor by si měli dát pouze majitelé méně výkonných počítačů, neboť ovládací software spotřebuje poměrně hodně systémových prostředků.

Hodnocení: 75%

Cena: cca 380 Kč

Zapůjčil: ABC Data Computer s.r.o.

Vlastnosti:

Provedení: USB 2.0
Tuner: DVB-T
Čipset: Advanced media processor chip
Rozsah frekvencí tuneru: 48,25 - 863,25 MHz
Formát záznamu: Video:MPEG-2 Main Profile & Main Level, Audio:MPEG-2 Audio Level I & II
Funkce: Rozšířený PIP/POP, Timeshifting

Požadavky na systém:

CPU - 1.7 GHz pro sledování TV
-2.6 GHz s podporou SSE 2 pro nahrávání v DVD kvalitě
-3.0 GHz s podporou SSE 2 proHDTV/TS a PIP/POP
Intel Core 2 Duo 2.2 GHz pro H.264 zobrazení/záznam
Operační paměť: 512 MB (1GB doporučeno)

CS24

1x USB 2.0 port

minimálně 150MB volného místa na pevném diksu
CD-ROMpro instalaci software
Zvuková karta
Grafická karta s podporou DirectX 9.0
OS: Windows XP SP3 / Vista SP1 / Windows 7 x86 / x64
Digital TV antenna
Konektory:
DVB-T signál vstup (I-type connector)
USB 2.0 Port
Obsah balení:
VideoMate U80 DVB-T Stick
Instalační CD: ComproDTV 4, Ovladače s documentací
manuál
USB 2.0 kabel