Hlavní navigace

Recenze: Magix Music Maker 2014 Premium

21. 12. 2013

Sdílet

 Autor: Magix
Verze dle poslední módy označená příštím rokem navazuje na verze předchozí, ale i v případě, že loňskou verzi máme, budeme komplexností a robustností překvapeni. Změny sice opět nejsou revoluční, ale vcelku logickým směrem vpřed.

Jak ale roste počet verzí, dříve celkem jednoduchý a přehledný program má dnes uživatelské rozhraní, u kterého by mohla začátečníkům naskočit kopřivka.

Většina podobných programů bývá určena muzikantům, takže je dobré, pokud o kompozici a hudební produkci budeme něco vědět. Levné verze zase spoléhaly na nekonečné opakování krátkých hudebních smyček. No a pak existoval Music Maker, který nabídl všechno, od hudebních smyček až po nabídku hudebních nástrojů, které i hudebním dřevům umožnily vyrábět něco, co se dá poslouchat.

Magix Music Maker 2014 Premium

Již tradičně získáme bohatou knihovnu nejrůznějších audiovzorků a hudebních smyček, dokonce více než 6 000, takže se bude hodit i vylepšený způsob vyhledávání. Rozhraní bylo lehce upraveno, ale rychle si zvykneme. Počet stop je neomezený, ale to bylo loni také. Vedle smyček můžeme přidávat i jednotlivé nástroje. U kytary se z nás sice nestane Jimi Hendrix, ale solidní riffy či zajímavé efekty přidávat můžeme. Basy či bicí jsou samozřejmě syntetizátory, ale to jinak nejde. Celou řadu těchto nástrojů si ale musíme při instalaci stahovat separátně, což považuji za zbytečný opruz.

Magix Music Maker 2014 Premium

Zvolíme styl hudby, nástroje, případně smyčky. Všechno přetáhneme do hudební linky a program se už postará. Pokud se zrovna necítíme být novým Lennonem, stačí importovat empétrojku nebo něco z cédéčka. A můžeme si připravit vlastní verzi. Počet nových nástrojů není nijak oslňující, ale některé stojí za to. Vocal Tune zvládne opravit naše pěvecké neumětelství, pokud si vznikající dílko chceme doplnit vlastním zpěvem.

Magix Music Maker 2014 Premium

Program ale nejede jen pro amatéry. Profík či alespoň pořádně pokročilý najde dost a dost robustních nástrojů, od studiových efektů až po možnosti masteringu. Když je dílko hotovo, můžeme ho přepálit na CD, uložit jako audiosoubor nebo šoupnout rovnou na Facebook či YouTube.

Magix Music Maker 2014 Premium

Verdikt

Robustnější programy nabízející více nástrojů, ještě více vzorků a efektů a výrazně profesionálnější vzhled, samozřejmě najdeme. Music Maker německé firmy Magix je ale trochu o něčem jiném – nabízí práci se zvukem amatérům, kteří se složitějšího softwaru zaleknou, ale současně se nepodbízí, takže si na své přijdou i pokročilí. Pokud jsme ale opravdu naprostí začátečníci, tak přece jenom bude platit nutnost zkoušet, zkoušet a pro změnu zase zkoušet, protože zázraky se nedějí ani v letošní verzi programu Music Maker.

 

Pro: Dobrý poměr cena-výkon

Proti: Málo změn oproti minulé verzi

CS24

Celkem: 85 procent

Výrobce: Magix
Cena: 99,99 USD (asi 2 tisíce korun)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.