Hlavní navigace

Recenze: Malware Fighter 3 Pro

Sdílet

 Autor: © Spectral-Design - Fotolia.com
Malware patří mezi metly lidstva počítačové doby. Pokud nás opustí bdělost a ostražitost, malware se nám na počítači usídlí a brzo se z nadupaného děla stane astmatický dědeček.

Nejrůznější bezpečnostní balíky slibují patřičnou ochranu, ale nějak mimořádná sláva to není. Jednou z alternativ je utilitka Malware Fighter, kterou nabízí kalifornská společnost IObit.

Instalace je svižná, rozhraní přehledné, takže se hned na začátku můžeme pustit do boje. Grafika je přehledná, zelená celkem pochopitelně značí všechno v pořádku, červená zase hlásí buť přímo nebezpeční, nebo alespoň to, že jsme systém delší dobu nekontrolovali.

Malware Fighter 3 Pro

Rychlý sken je snad až moc rychlý, na ten důkladný si pořádně počkáme, ale zase máme jistotu, že software neklouže jen po povrchu. I tak ale bylo oproti minulé verzi patrné zrychlení. V případě pozitivního nálezu zjistíme nejen umístění padoucha, ale i jeho název a stupeň rizika. Zaškrtnout si můžeme automatické odstranění a poněkud nepochopitelně také vypnutí celého počítače.

Malware Fighter využívá vlastní engine, kterou hrdě nazývá Dual-Core. Ochrana je v reálném čase a když k tomu přidáme cloudovou technologii, počítač by měl být maximálně chráněn. Aplikace Browser Protect ochraňuje vlastní webové stránky, osobní data i rejdení po netu pomocí odstraňování nejrůznějších plug-ins a snad o stopování naší činnosti.

Malware Fighter 3 Pro

S tou činností je to ale všelijaké. Nezávislé laboratoře tento program netestovaly. Pokud uznáme neprofesionální testování provedené pro recenzi v časopise Pcmag, Malware Fighter odhalil pouhých 14 procent z testovaného vzorku. Lepší to nebylo ani s blokováním URL známých svými malwarem. Recenzent ale využíval sbírku malwaru, kterou v podobně razantní kombinaci těžko v reálném čase nalezneme. Nicméně konkurenční Malwarebite mi na právě „vyčištěném“ počítači našel 27 malwarových problémů.

Malware Fighter 3 Pro

V samotném provozu Malware Fighter nijak neruší, takže samozřejmě nevíme, jestli máme mašinu v cajku nebo jestli software prostě není schopen nic najít.

Program existuje v normální verzi, která je zdarma, a ve verzi Pro, za kterou si zaplatíme 39.99 dolaru za rok. Při instalaci nás program opakovaně láká k instalaci sesterského SystemCare Ultimate, za který bychom zaplatili pouhých 10 dolarů. Poněkud zvláštní cenová politika, ale prosím.

Verdikt

Co říci závěrem? Bez nezávislých testů je těžké rozhodnout, jestli je tento program skutečným bojovníkem proti malwaru nebo jen účinným háčkem snažícím se vytáhnout peníze z domácí kasičky.

 

Pro: Rychlost, kvalita grafiky

 

Proti: Nejistá účinnost

 

Celkem: 50 procent

 

Výrobce: IObit

CS24

 

Cena: zdarma/39,99 dolaru (verze Pro)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.