Hlavní navigace

Recenze: Microsoft Office 2010

12. 12. 2010

Sdílet

Kancelářské balíky jsou dnes na internetu zdarma. Proč tedy platit nemalý peníz? To je první otázka, která nás při testování nového kancelářského balíku od Microsoftu napadne. A druhá je jasná také – stojí nová verze vůbec za to?

Kancelářské balíky jsou dnes  na internetu zdarma. Proč tedy platit nemalý peníz? To je první otázka, která nás při testování nového kancelářského balíku od Microsoftu napadne. A druhá je jasná také – stojí nová verze vůbec za to? Odpověď na tu první není jednoduchá, protože zatímco na jedné straně existují lidé, kteří na kancelářské balíky zdarma nedají dopustit, na druhé straně je drtivá většina, která se, tu s menším, tu s větším mručením, podvolila monopolu Microsoftu.

A na tu druhou otázku se podívejme podrobněji. Kancelářské balíky se za svou dlouhou existenci dostaly pěkně blízko k maximu, které mohou dokázat a pokud nebudou psát články za nás nebo nám nezvládnou uvařit kávu, nic moc nového nemůže reálně uvažující uživatel očekávat. Tak by ale výrobcům nezazvonilo v kasičce, takže čas od času nová verze prostě musí do světa.

To samozřejmě neznamená, že ve verzi 2010 není nic nového, Microsoft nám k recenzi dodal i průvodce, který má přes 170 stránek. To jsou ale detaily, hlavní změny spočívají v tom, že dnes již není bezpodmínečně nutné kupovat celý balík. Většinu aplikací totiž můžeme spustit pomocí kombinace browseru a logování do Windows Live. V případě firmy potom obdobně funguje webová aplikace uložená na serveru Sharepoint. Samozřejmě se jedná o reakci na Google Docs, ale nutno přiznat, že v podobě Microsoftu se jedná o lepší a propracovanější řešení.

Verze 2010 se zkrátka a jednoduše zaměřila především na svět mimo samotný počítač. Vedle přístupu přes internet je zde věnována maximální pozornost tomu, na čem pracují vaši kolegové a přátelé. Informace totiž můžeme získávat nejen přes Sharepoint, ale také přes Outlook, dnes již přímo propojený s Facebookem. Vidět je to také na možnosti ukládání vzniklého dílka – k dispozici máme známé Uložit a Uložit jako, navíc možnost Uložit a odeslat, ale také uložení na SharePoint,  uložení na online prostor SkyDrive nebo na blog.

Co se týká samotných změn ovládání, pokud někomu z uživatelů (a nebylo jich málo) vadil přechod z klasických lišt na záložky, musí vydýchat fakt, že těch je nyní spíše více než méně a objevují se již v každé součásti balíku. To by celkem nevadilo, protože si na ně za ty roky každý zvykl. Horší je ovšem skutečnost, že Microsoft neodolal a některé (zdá se nahodile) věci změnil, pochopitelně k horšímu. Zmizela tak časem ověřená funkce Print, u níž vyskočilo okno s nabídkou tiskárny, počtu tištěných stránek atd. Místo ní existuje buď možnost automaticky vytisknout všechno, nebo celá nová stránka, kde se ke stejné možnosti musíme pracně proklikat záplavou různých variant.

U Powerpointu se příliš velkých změn nedočkáme, zajásají především ti, kteří program používali k vědeckým grafům. Verze 2007 totiž nesmyslně vynechala možnost tvorby černobílých sloupcových grafů, z čehož měly časopisy velkou radost. Nová verze se v tomto ohledu naštěstí vrátila zpět. Posíleno bylo také vkládání videoklipů, jež nyní můžeme (byť rudimentárně) editovat.

Největších změn se ale dočkal Outlook, který dnes umožňuje mnohem lepší boj s e-mailovou záplavou. Konečně se podařilo vyladit možnost prohlížet si historii jednotlivé konverzace. To sice bylo možné i dříve, ale jednalo se o natolik neohrabané provedení, že tuto možnost používal jen málokdo. V aktuální verzi se u emailu objeví malý trojúhelníček a když na něj klikneme, rozbalí se celá historie. Je to sice dobré řešení, ale stále ne ideální. Jako první se totiž neobjeví všechny zprávy, ale jen ty obdržené. Pro kompletní výpis  musíme kliknout ještě jednou.

Ani Excel se nedočkal nikterak závratných změn. Zaujala nás snad jen aplikace nazvaná Sparklines, což je šikovný graf velikosti jedné buňky, který můžeme vložit do připravované stránky. Ve výsledku tak na první pohled vidíme jak všechna čísla, tak i jejich jednoduché grafické znázornění.

Změnu představuje také přítomnost aplikace OneNote v základní verzi balíku. Balík existuje jak v 32 tak i 64bitové verzi. Ta vyšší konečně odstranila omezení velikosti souborů u Excelu a Accessu, ale neobsahuje některé funkce verze 32bitové, takže samotný Microsoft většině uživatelů doporučuje zůstat u 32bitové varianty.

Verdikt:

Kdo žije především elektronickou poštou (a urputně odmítá alternativu Outlooku), nad novou verzí zajásá. Kdo ale z balíku potřebuje především Word a Excel, nemá pražádný důvod k nákupu nové verze.

CS24

Hodnocení: 80%

Ceník jednotlivých verzí Microsoft Office 2010

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.