Hlavní navigace

Recenze: Motorola Xoom - první tablet s Androidem Honeycomb

1. 3. 2011

Sdílet

Čím jiným začít než operačním systémem, kvůli němuž byl tento tablet očekáván odbornou i laickou veřejností. Řeč je o Androidu verze 3.0 s kódovým označením Honeycomb.

Čím jiným začít než operačním systémem, kvůli němuž byl tento tablet očekáván odbornou i laickou veřejností. Android verze 3.0 s kódovým označením Honeycomb (medová plástev), vyvinutý společností Google, je od svého předchůdce opravdu odlišný, a to i ve způsobu ovládání, v němž by zkušení uživatelé nehledali žádnou příbuznost s dosavadní „perníkovou“ verzí 2.3.

Hardwarové uspořádání

Motorola Xoom

Hardwarově Xoom běží na nové platformě od nVidie s názvem Tegra 2, s dvoujádrovým procesorem o frekvenci 1 GHz a 1 GB RAM. Ve spodní části přístroje se nachází porty micro-USB a HDMI-mini, což je ideální pro jeho „posazení“ do volitelné dokovací stanice (která se prodává ve dvou variantách). Dále jsou k dispozici dva fotoaparáty. Ten, který se nachází na přední straně, má dva megapixely a je primárně určen spíše jako webkamera.

Druhý z fotoaparátů (umístěný na straně zadní) má 5 megapixelů a je schopen plně nahradit dedikovaný kompakt. Vedle něj se nachází tlačítko zapínání, jež se velmi dobře ovládá; pro spuštění Xoomu nemusíte vyvíjet přílišnou aktivitu.

Xoom se v celkovém stylu a designu může směle řadit do nejvyšší třídy tabletů. Kvalita zpracování je velmi dobrá. Musíme se však zmínit o displeji, který podle našeho názoru není právě z těch nejlepších. Měří v diagonále 10,1 palce s rozlišením 1280 x 800 pixelů a vyznačuje se tedy poměrem stran 16:10, což může být pro některé konzervativnější uživatele  trochu zvláštní, nicméně je pravda, že na přehrávání videí je to ideální stav. Dosud bychom neměli nic proti.

Displej mohl být i lepší

Co se nám však nelíbilo, byly nepřesné barvy a (i přes poměrně vysoké rozlišení) zvýšená a pouhým okem detekovatelná zrnitost. Na rozdíl od iPadu či Samsungu Galaxy Pad si u Xoomu může uživatel po určité době všimnout obrazového rastru, který je navíc v určitých situacích zřetelnější než v jiných. Třeba při prohlížení fotografií jde vidět až příliš, naopak na standardním tmavě modrém pozadí přístroje si tohoto efektu ani nevšimnete.

Motorola XoomAbychom však jenom nehaněli, musíme vyzdvihnout výborný a plynulý výkon zařízení. Pohyb v rámci různých menu je bez komplikací, stejně jako „překlikávání“ ve složkách s větším množstvím obrázků či v rámci upraveného Android Marketu.

Rychlost přenosu dat příjemně překvapila

Přesvědčila nás i rychlost přenosu dat prostřednictvím USB. 700 MB digitálních fotografií se nám povedlo přenést z počítače na Xoom asi za 3 minuty, což není vůbec špatný výkon. Kdo někdy synchronizoval obsah PC s iPadem, jistě ví, že podobná rychlost USB přenosu zatím není v oblasti tabletů vůbec běžná.

Dle údajů výrobce je u Xoomu výdrž baterie okolo 10 hodin přehrávání HD videa. „Z nuly na sto“ potom přístroj nabijete asi za 3,5 hodiny, což by celkem odpovídalo našemu měření, kdy se Xoom nabil ze 13% na plný stav pod 3 hodiny.

Jedním ze záměrů při výrobě Xoomu byla kromě vytvoření prvního tabletu pro Honeycomb právě plná integrace s tímto operačním systémem. Na ní si výrobce ve spolupráci s Google dal opravdu záležet. Oboustranná spolupráce je pro obě společnosti výhodná a Motorola se ve svých marketingových strategiích jistě bude snažit o pověst Xoomu jakožto „toho Honeycomb tabletu“.

Verdikt

Motorola Xoom je prvním tabletem, který přichází s operačním systémem Android 3.0 Honeycomb, a jako takový má samozřejmě své „dětské nemoci“. Mezi ně se řadí ne právě nejlepší displej, vyšší hmotnost a celkem nepřívětivá cena. Na druhou stranu tablet dokáže zaujmout svým výkonem, konektivitou a optimalizovaným systémem.

Hodnocení: 75%

Cena: cca 15 000 Kč

Klady:

výstup HDMI mini

operační systém Android 3.0

dobrý výkon

slot na microSD kartu

kvalitní zpracování

Zápory:

nový operační systém má mírnou tendenci k nestabilitě

v galerii se občas špatně renderují obrázky

vyšší cena

vyšší hmotnost

soutez_casestudy

horší displej

video se čas od času sekalo

Byl pro vás článek přínosný?