Hlavní navigace

Recenze: MoviePlus X3

27. 12. 2008

Sdílet

Do boje o zákazníky zajímající se o software určený pro editaci videozáznamu a následné zhotovení DVD zálohy se s před několika lety pustila i britská firma Serif.

 

CS24

Do boje o zákazníky zajímající se o software určený pro editaci videozáznamu a následné zhotovení DVD zálohy se s před několika lety pustila i britská firma Serif.






Program MoviePlus byl primárně určen začátečníkům, nicméně hned od první verze bylo jasné, že software neslevuje z nabídky triků a postupů, které budeme potřebovat pro profesionálně vypadající videozáznam. I přes to, že cílovou skupinou jsou i nadále video-amatéři, program nabízí nečekaně robustní paletu možností. Jedním problémem však starší verze trpěly – pro amatéry bylo ovládání nepříjemně složité, což z programu v kontextu jeho zaměření celkově učinilo nepříliš dobrou volbu.
Nová verze X3 se proto zaměřila na jednoduchost ovládání. Zcela nové uživatelské rozhraní lehce připomíná videoeditory, které k operačnímu systému přidává Microsoft. Vedle již dříve existující časové linky se objevila i možnost Storyboard, která je pro vkládání a řazení klipů jednodušší. Návod v podobě aplikace How To, jež se dříve objevoval spíše sporadicky, tentokrát autoři dávají k dispozici neustále, takže pomoc je od vás v kterémkoli okamžiku vzdálena pouhé dvě kliknutí myší.
To ale neznamená, že si s programem neužije i pokročitejší videoamatér.





Z nastavení storyboard se lze jedním kliknutím přenést do prostředí s pokročilou časovou linkou, nabízející podporu neomezeného počtu video- a audiostop. Ořezávání klipů zůstává jednoduché, nicméně také velice účinné. Jednotlivé triky, efekty a přechody si vybíráme z palet na pravé straně monitoru. Musíme se přiznat, že nám toto řešení poněkud připomínalo konkurenční software od Adobe.
MoviePlus X3 je kompatibilní s většinou používaných videoformátů, včetně možnosti importovat a editovat AVCHD. Vedle klasického vypalování potom můžeme také přímo exportovat soubory ve formátu vhodném pro iPod, PSP či YouTube. Tohle všechno v minulé verzi chybělo. Abychom ale jen nechválili, bez podpory Blu-ray je dnes každý videoeditační program zastaralý.

Verdikt:

Mezi hlavní klady MoviePlus X3 patří kromě uživatelsky příjemného ovládání také na dnešní dobu minimální hardwarové nároky. To je ve chvíli, kdy konkurenční (a přiznejme si, že v mnoha dalších ohledech lepší) videoditační software Pinnacle Studio má již několik let problémy s hardwarovou náročností, poměrně značným plusovým bodem. Pokud tedy netoužíte po výrobě vlastních videofilmů pro Blu-ray a potřebujete spolehlivý editor, který vás nezahltí záplavou neznámých funkcí, s programem MoviePlus X3 chybu neuděláte.

Cena: 85 USD (1700 Kč)

Zapůjčil: Serif (www.serif.com)

- - Václav Větvička

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.