Hlavní navigace

Recenze: Mufin Player Pro - trojrozměrný zvukový vesmír

18. 7. 2011

Sdílet

Počítačové hudební přehrávače již dospěly do fáze, kdy na nich není výrazně co vylepšit. A jelikož snad každý má nějaký přehrávač nabízený zdarma, nejde na nich ani výrazně vydělat. O nový přístup se pokusila německá firma Magix.

Ve snaze přijít s něčím inovativním přejmenovala svůj původní program Magix Mufin MusicFinder na Mufin Player Pro (pro přesnost je nutno poznamenat, že existuje také verze Player, která je zdarma).

Lákadlem programu má být „trojrozměrný zvukový vesmír“. Zní to částečně nabubřele, částečně poněkud šíleně, ale funguje to. Po registraci získáme přístup na vlastní stránku na firemním serveru, kam si své písničky můžeme uploadovat. Tady se nám placená verze vyplatí, protože získáme větší prostor - místo 200 písniček to bude třikrát více. V tom je prakticky jediná výhoda Mufinu oproti běžnému přehrávači, protože si jej můžeme otevřít i na jiném počítači (aniž by tam byl program nainstalován) a získat tak přístup k vlastním písničkám.

Již zmíněný trojrozměrný zvukový vesmír není ničím jiným nežli modifikací běžného pohledu na playlist. Ten prakticky každý přehrávač ukazuje v spreadsheetové podobě. U Mufinu je zobrazen v trojrozměrném prostoru, což může potěšit snad jen dětské uživatele. U počítačů s dotykovým displejem je prohlížení databáze o něco jednodušší, ale u běžného monitoru to do značné míry připomíná generický spořič obrazovky od Microsoftu. Řadu věcí si pak můžeme nastavit, a to od barev přes rychlost pohybu až po zobrazované informace o písničce.

Trik je v tom, že podle naší databáze písniček algoritmus usoudí, jakou barvu, náladu a styl jednotlivým písničkám přiřadí a následně z toho vytvoří „osobní hudební vesmír“. Podobné (podle softwaru) písničky se potom v trojrozměrné záplavě objevují blíže u sebe. Smutné písně se objeví vlevo, veselé vpravo, akustické potom na dolní straně monitoru. Chvilku se na to koukáme s pobavením, ale moc dlouho se u nás v počítači program neohřál.

Integrovaný prohlížeč nabízí hledání písniček, ale samozřejmě nás naviguje především tam, kde za nalezené songy budeme muset zaplatit. V případě videoklipu dostaneme k dispozici náhled, bohužel v tak miniaturní velikosti, že i bystrozrak sáhne po lupě.

Většinu funkcí známe z ostatních přehrávačů, potěší snad jen podpora pěti audioformátů.  Jako úlitba dnes populárním sociálním sítím je zde i přímá integrace s Twitterem a Facebookem.

 

Verdikt:

Mufin Player Pro je nepochybně programem, bez kterého se na počítači obejdeme. A pokud si s vesmírem chceme opravdu jen pohrát, nemusíme kvůli tomu sahat do prasátka pro 30 dolarů a vystačíme si s bezplatnou verzí.

Hodnocení: 50 %

Klady: Písničky k dispozici kdykoliv a kdekoliv

Zápory: Hudební vesmír se rychle okouká

 

Výrobce: Magix

Cena: 29,99 dolarů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.