Hlavní navigace

Recenze: NAS server Synology DS214se – šikovná krabička pro sdílení dat

4. 12. 2013

Sdílet

 Autor: Synology
Dostalo se nám do ruky vskutku povedené a cenově dostupné zařízení – NAS server Synology DS214se – o které navíc můžete soutěžit. Podívejme se na něj zblízka.

Kategorie zařízení NAS, čili Network Attached Storage, je kategorií poměrně mladou. Je jen málo zavedených značek, které do ní přispívají svými produkty. Jednou z těch známějších je právě Synology, od níž se nám dostala do rukou designově čistá bílá krabička s označením DS214se.

Obsah balení

Poněkud nás překvapil rozměrově relativně malý obal, v němž byla naše „miniserverovna“ umístěna. V krabici se kromě samotného zařízení nacházel už jenom kabel pro připojení do elektrické sítě, kratší LAN kabel pro připojení do sítě domácí a úsporný návod k použití řešený formou piktogramů (opravdu chytré řešení šetřící nejen naše lesy, ale i čas uživatelů). Kromě toho už jsme v balení našli jen podmínky používání Programu (?) a šroubky pro upevnění jednotlivých disků. Vše samozřejmě pečlivě zabaleno a roztříděno.

Design

Synology DS214seNAS Server Synology DS214se nás zaujal na první pohled. Pohledné a prostorově úsporné zařízení je vyvedeno v plastovém, leskle bílém provedení s „gravírovaným“ logem společnosti na obou bocích, jehož jedinou nevýhodou (nemyslíme logo) je snadné upatlání prsty (a možná ještě snadné poškrábání). Musí se na něj holt v rukavičkách. Otevírání boxu příliš intuitivní není (asi jak pro koho), ale se zapeklitým problémem vmžiku poradil výše uvedený piktogramový průvodce. Stačí jen položit krabičku na levý bok (z pohledu zezadu) a pravý bok opatrně odsunout od zadní strany.

Na přední hraně zařízení naleznete úsporně řešené LED diody označené nápisy STATUS, LAN, DISK 1 a DISK 2 a dále tlačítko pro zapnutí a vypnutí. Vzadu pak najdeme tiše běžící ventilátor s 92 milimetry v průlměru, dva USB 2.0 konektory pro připojení externích disků (případně úložišť v podobě „flashek“), LAN konektor a nakonec konektor pro napojení adaptéru do elektrické sítě.

Uvnitř pak nalezneme dva „šuplíky“ pro disky, které nejsou součástí balení (byť je možné zakoupit zvýhodněný balíček se dvěma 2TB disky WD RED).

Pro úplnost je třeba zmínit ještě rozměry zařízení. V technických manuálech (nepřeměřováno) se dozvíme, že se jedná o 165 × 100 × 225,5 milimetru. Hmotnost pak nedosahuje (v prázdném stavu) ani kilogramu (jde o 870 gramů).Synology DS214se

Technická stránka věci

Technickým základem diskového pole je jednojádrový procesor Marvell s frekvencí 800 MHz, k dispozici je také operační paměť o velikosti 256 MB DDR3 RAM. Jak již bylo řečeno, není diskové pole vybaveno ve standardním provedení žádnými disky – ty si musí každý uživatel dokoupit zvlášť (ostatně za tu cenu se není ani čemu divit). Disky se přirozeně připojují pomocí rozhraní Serial ATA (SATA), které mohou být naformátovány do systémů EXT4, EXT4, FAT a NTFS, případně HFS+, ve kterém ale model RS214se zvládá jen číst, ne zapisovat.

Zařízení zvládá ukládat data v režimu RAID 0/RAID 1 (blížší informace k jednotlivým typům řazení zde), takže je určeno jak pro uživatele, kteří preferují rychlost zápisu dat, tak pro ty, kteří chtějí mít data raději bezpečně duplikovaná. V RAID 1 pak teoretická rychlost čtení/zápisu činí 102/58 MB/s.

Zařízení běží na aktuálním operačním systému DSM 4.3 (zkratka pro DiskStation Manager). Ten lze spustit ve webovém prohlížeči a je určen, jak již jeho název napovídá, především pro správu dat uložených na disku podle jejich typů (například dokumenty, hudba či videa).

Prvotní nastavení

Prvotní nastavení je úplně jednoduché a opět se stačí podívat do výše uvedeného průvodce a na základě informací z něj vepsat do prohlížeče příslušnou webovou adresu. (Předtím samozřejmě nezapomeňte vaše disky zapojit do polí k tomu určených – stačí nasunout a našroubovat.)

Synology DS214se

Autora recenze nicméně poněkud překvapila nemožnost interního zapojení disků do diskového pole bez jejich naformátování. Proto je třeba mít připraveny disky, které budou určeny specificky pro síťové využití, a ne disky, které vymontujete ze svého stolního počítače a pak doufáte, že budete na síti sdílet data na nich uložená. Ale nejspíše se jedná o v dané kategorii standard.

Na první stránce vás webový průvodce přivítá a měl by automaticky najít jakékoliv zařízení Synology připojené k domácí síti pomocí kabelu LAN. Aspoň nám se to podařilo na první pokus. Pak budete vyzváni k naformátování disků a následně už můžete stahovat systém DSM 4.3. Pak si ještě vytvoříte heslo k účtu správce a napíšete kýžené jméno serveru.

Přehrávání médií

Diskové pole Synology DS214se lze využívat také jako domácí mediální server. Zařízení disponuje certifikací DLNA a je proto určeno (po připojení k routeru) k přímému propojení s ostatními zařízeními, které technologii DLNA taktéž podporují. Není k tomu třeba žádných zvláštních nastavení.

Závěrtop produkt

Model Synology DS214se je určeno pro využití v domácnostech a malých kancelářích. Jedná se o designově povedený a funkční NAS server, jenž je primárně určen jak pro zálohu dat, tak pro sdílení dat v domácí nebo kancelářské síti i domácí síťové přehrávání médií. Za danou cenu, která je velmi rozumná a konkurenceschopná (k 3.12.2013 dle serveru Heureka.cz od 3 545,- Kč) rozhodně ostudu neudělá. Všem, kteří požadují základní RAID 0/1 NAS server s dobrým poměrem cena/výkon rozhodně doporučujeme a zařízení tak od nás získává titul Top produkt 2013.

Hodnocení: 90%

Pro: Design, poměr cena/výkon, rychlost

CS24

Proti: Paradoxně opět design (náchylný k upatlání/poškrábání)

Pozor soutěž!

NAS server Synology DS214se můžete nyní vyhrát i ve vánoční soutěži PC Worldu. Stačí, když do 15.12.2013 správně zodpovíte na naše otázky na této stránce! Udělejte pod stromečkem radost sobě nebo svým blízkým!