Hlavní navigace

Recenze: NatureArt 9.0

24. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Akvis
Čiperná ruská firma Akvis má ve své stáji celou řadu více či méně jednoúčelových fotoeditačních aplikací. A jelikož se téměř každý rok dočkáme nové verze, je co recenzovat.

Tentokráte se podíváme na již devátou verzi programu NatureArt. Hned na počátku nutno poznamenat, že existují verze jak pro Windows, tak pro Mac. A tak pro Windows si rozumí s každým operačním systémem včetně stařičkých XP.

Slovo „nature“ je v názvu správně, pomocí tohoto softwaru si své fotografie můžeme vylepšit nějakým přírodním dějem, od deště až po sníh, led, okraj vody nebo třeba oheň. S druhou částí, tj. s tím „uměním“, bych si zase tak moc jist nebyl.

Řadu věcí můžeme upravit (třeba razanci, transparenci nebo počet slunečních paprsků), přece jenom musíme býv velmi bdělí a ostražití, jinak změny přeženeme a výsledek bude spíš k pláči. Jednotlivé přírodní efekty se liší v kvalitě provedení, déšť a sníh vypadají povětšinou jako z pouti, nejkvalitnější vypadá blesk. To se od minulých verzí nijak nezměnilo.

Práce s programem je poněkud složitější, nežli by se na první pohled zdálo. Rozhraní je sice přehledné, ale pochopit, co jednotlivé ikonky znamenají, je už složitější. Pokud ale máme některý jiný software od této firmy, půjde to pohodlněji, protože celková grafika i ikony jsou ve všech programech stejné.

Ke každému z efektů (je jich celkem deset, ale Oheň a Led jsou pouze pro dražší verzi De Luxe) existuje řada ovládání. Navíc je jestě ke každému jevu minimálně pět dalších verzí, což do značné míry odpovídá razanci efektu. Jejich popis je celkem pochopitelný, což ale neznamená, že výsledné změny budou plně odpovídat tomu, co udělat chceme. Další možnosti úprav má potom každý efekt, takže třeba u ledu si můžeme měnit na mrznoucí vodu nebo naopak na tající led, nicméně často budeme nemile překvapeni.

Novinek není příliš, tou hlavní je podpora displejů s rozlišením Ultra HD, ikonky jsou dnes vektorové a jejich velikost se mění podle monitorů s 4K a 5K. Objevila se také plná kompatibilita s CC 2017 od Adobe.

Verdikt

Vytvořit zajímavou fotografii pomocí tohoto programu rozhodně možné je, problém je spíše v tom, že se na tom nadřeme mnohem víc, než bychom z reklamních informací mohli očekávat. Hlavně si musíme pamatovat, že pro opravdu povedené efekty nesmíme tlačit na pilu. Poněkud nepříznivá je i cenová relace – 72 dolarů za normální verzi, 106 dolarů za verzi De Luxe. Již několik verzí se ale cena nemění.

 

Pro: Možnost zajímavých efektů

Proti: Poněkud nepříjemné ovládání, vysoká cena

Celkem: 65 procent

CS24

Výrobce: Akvis

Cena: od 72 USD (asi 1 800 Kč)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.