Hlavní navigace

Recenze: Nero 2015 Platinum

13. 11. 2014

Sdílet

 Autor: Nero
Nejnovější verze populárního programu Nero je na světě. Povedla se nebo je to krok zpátky?

Když jsme pálili cédéčka a dévédéčka o stošest, bývalo každé nové Nero nebo Roxio skutečná událost, na kterou jsme se několik měsíců těšili. Samozřejmě následovaly nekonečné diskuze o tom, který balík je lepší. To už je ale minulostí, dnes si většina lidí nové verze ani nevšimne. Koneckonců již dlouhé roky je Nero komplexním multimediálním balíkem, jehož programy zvládnou prakticky všechno, co si můžeme přát. Navíc do balíku už toho moc nového nacpat nejde.

Nero 2015 Platinum

Stejně jako v minulosti, i dnes instalace nějakou dobu trvá, takže si v klidu můžeme odskočit na svačinku. Takové množství programů a odpovídajících přístupů navíc nějaké to místo zabere. V nové verzi nás opět přivítá okno sloužící jako centrální přístup k jednotlivým aplikacím. Uživatelské rozhraní je lepší, ale ne pro každou aplikaci. Čtyři základní kategorie mají dvě až tři další aplikace. Některé staré známé programy se se základní instalací neobjeví a musíme si je stáhnout separátně. Příkladem budiž BackItUp Wave Editor nebo Creative Content. Jedná se o stejný koncept zeštíhlení základního balíku, který fungoval již u minulých verzí.

Nero 2015 Platinum

Mezi novinky patří podpora mobilních technologií, proto se objevuje celá řada aplikací pro iOS a Android. Mezi zcela nové aplikace patří AirBurn, MediaHome Receiver , MediaHome WiFi Sync a Nero Manuals. Synchronizace funguje, ale majitelé Applu musí stejně sáhnout po iTunes. Novinky to ale opravdu jsou, MediaHoeme streamuje hudbu i video, ale navíc má i věcičky jako časovou linku nebo rozlišování tváře. AirBurn umožní bezdrátově přenášet soubory, fotografie nebo videa z mobilních aplikací na počítač s Nerem a přímo je vypalovat.

Nero 2015 Platinum

Srdcem programu i nadále zůstává Nero Video. Zde jako musíme připomenout nativní podporu formátu AVCHD, úpravu výstupního rozlišení videa do dnes tak populárních formátů 16:10 a 16:9, novou stabilizaci obrazu a řadu nových efektů. Pro kopírování formátu Blu-ray asi Nero nemá v současné době konkurenci. I nadále ale platí, že kopírovat lze jen volné nosiče, komerčně chráněné nosiče kopírovat nelze.

Nero 2015 Platinum

Verdikt

Balík Nero, původně založený na nabídce služeb pro přehrávání, editování a pálení videa, již dávno konvertoval ke sdílení celého našeho digitálního života. Kvalitní a spolehlivé vypalování je samozřejmostí, koneckonců si na tom firma Nero vystavěla před téměř dvaceti lety pověst. Využívání je každým rokem o něco jednodušší, program prostě zraje jako dobré víno.

Pro: Jednoduché ovládání
Proti: Pomalá instalace
Celkem: 90 procent

Výrobce: Nero

CS24

Cena: 109,99 USD (asi 2 400,- Kč)

 

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.