Hlavní navigace

Recenze: Nero 2018 Platinum

26. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Nero
Už jsme se delší dobu nepodívali na něco z dílny firmy Nero. Tentokrát jsme si prověřili opět verzi 2018 Platinum. Druhá, levnější verze, se přejmenovala z Classic na Standard.

V dobách ne zase tak mimořádně vzdálených, kdy se cédéčka a dévédéčka vypalovaly o stošest, jsme se na nové Nero (a Roxio) těšili jako děti na kyselý bonbón. Následující nekonečné diskuze o tom, který balík je lepší, připomínaly dnešní diskuze o tom, který smartphone je lepší. Závratné přidávání aplikací je již dávno minulostí, koneckonců již dlouhé roky je Nero komplexním multimediálním balíkem, kam už by toho víc naložit nedokázal ani sám pánbůh.

Instalace je o něco rychlejší, ale stejně kávu stihneme. Opět se dostaneme ke startovacímu oknu, které poslouží jako portál k jednotlivým funkcím. Opět se objevuje pět základních modulů – Manage & Play, Edit & Convert, Rip & Burn, Backup & Rescue and Extras. Pod nimi jsou pak detailnější výběry dalších aplikací. Inspirace je očividně vzatá z Windows 10. Když si na nějakou aplikaci klepneme, původní plocha se vypne a spustí se pouze žádaná aplikace. To bylo vždycky, stejně tak jsem již pravidelně remcal, protože to startovací okno se spuštěním modulu vypne. Pokud jsem se netrefil a hledaná aplikace v daném modulu, není, musím nastrartovat celé Nero znovu.

Skupina Manage & Play nabídne aplikace Duplicate Manager, MediaHome a MediaBrowser, s jejichž pomocí si můžeme pohrát s tím, co v audio a video podobě máme na pevném disku, včetně vyhledání duplikátů. Obsah můžeme hledat i na internetu.

Druhý modul Edit & Convert obsahuje možnosti Video, Record a Content. Zatímco ty první dvě jsou jasně připravené pro práci s videem a následnému ripování a konverzi, pro Content si musíme instalovat dva balíky Content, které jsme dostali při nákupu softwaru.

Rip & Burn má čtyři další možnosti, které ostatně již dlouhou dobu dobře známe  Burnino Rom, Nero Express, Disk to Device a Cover Design. Pokud tyto aplikace nevzládnou něco, co při kopírování nosičů potřebujeme, nevím, která program to zvládne. Srdcem programu samozřejmě zůstává Nero Video, kvůli tomu jsme si kdysi program kupovali. Zde jako musíme připomenout nativní podporu formátu AVCHD, úpravu výstupního rozlišení videa do dnes tak populárních formátů 16:10 a 16:9, novou stabilizaci obrazu a řadu nových efektů. Pro kopírování formátu Blu-ray asi Nero nemá v současné době konkurenci. I nadále ale platí, že kopírovat lze jen volné nosiče, komerčně chráněné nosiče kopírovat nelze, to ale v dnešní době již zajímá jen málokoho.

Ostatní moduly a aplikace jsme už v minulé  verzi viděli také. Snad jen to, že firemní verze programu TuneIt Up, nabídnutá jako jedna z možností, je pouze testovací verzí, je poněkud nepříjemnou zlomyslností. Chápu, že tuto utilitku Nero prodává samostatně, ale buď ji lidem platícím mnohem větší částku za celý balík dopřeji, nebo je nedráždím reklamou na vlastní produkt.

Modul extras nabízí nejrůznější možnost pro mobilní aplikace, nahrávání audia a streamování zvuku i obrazu Music Recorder nabízí přístup k 90 000 internetovým rádiím jak pro poslech, tak i pro ukládání.

Novinky zde jsou, ale jejich množství a význam není nijak třaskavý. Většinou se jedná spíše o drobná vylepšení již stávajících aplikací, nové filtry, pár nových šablon. Je zde plný podpoea HEVC, nové šamblony optimalizované pro 4K rozlišení a spousta efektů právě pro 4K.  Dnesm ůžeme vkládat vlastní titulky a přehrávat filmy s titulky ve formátu SRT.  Novinkou je tehnologie SecurDisk 4, která pomocí 256 bitové enkrypce spolehlivě zakóduje vybrané soubory.

Verdikt

Balík Nero, původně založený na nabídce služeb pro přehrávání, editování a pálení videa, již dávno konvertoval ke sdílení celého našeho digitálního života. Kvalitní a spolehlivé vypalování je samozřejmostí, nicméně kvůli tomu už si program pořídí jen málokdo. Cena 85 dolarů je za natolik komplexní program skutečně lidová. Využívání je každým rokem o fous jednodušší, program prostě zraje jako dobré vínko. Také o této verzi platí, že se svými multimediálními soubory budeme moci udělat doslova všechno, co srdce ráčí. Na druhé straně ale platí i to, že celý balík je očividně u konce s dechem, protože změny jsou kosmetické a natolik solidní program už prostě není kam vylepšovat. Kdo něco podobného na počítači nemá, honem do obchodu. Ti, co mají starší verzi, důvod k nákupu nemají.

 

Pro: Staré známé aplikace

Proti: Málo novinek

Celkem: 90 procent

Výrobce: Nero

Cena: 85 eur (2 160 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.