Hlavní navigace

Recenze: Nero 9 Reloaded

14. 11. 2009

Sdílet

Dva kohouti na poli softwarových balíků v oblasti CD/DVD/video se opět pouští do sebe. Nero přišlo s „Reloaded“, Roxio zase s verzí 2010.

Nero 9 Reloaded


Chvíli to trvalo, ale už je to tady znovu - dva kohouti na poli softwarových balíků v oblasti CD/DVD/video se opět pouští do sebe. Nero přišlo s „Reloaded“, Roxio zase s verzí 2010. Vyhrňme si tedy rukávy a podívejme se, jestli stojí zato sáhnout do peněženky. Začneme s Nerem.

Nero, které kdysi mělo v oblasti vypalování cédéček zcela neotřesitelnou pozici, je v určitých věcech nepolepšitelné. Z číselného označení občas přejde na bombasticky pojmenovaný „půlprogram“, vzpomeňme třeba na verzi Ultra. Reloaded je něco podobného. Hlavním prodejním argumentem je zde podpora nového operačního systému Windows 7, to ostatní není nic jiného nežli solidní vyleštění již dříve podařeného balíku. Startovací aplikace SmartStart nyní pokrývá skutečně všechny součásti programu, včetně přehrávání videa a audia, ale nechybějí  ani zkratky k nejdůležitější části programu – vypalování a ripování. Rozhraní je navíc vylepšené o RSS.

 

Nero 9 Reloaded

 

Dále musíme zmínit možnost ukládat audio videozáznam rovnou do MP3. Již minule se osvědčil přechod z CDDB na Gracenote pro získávání informací o písničkách a autorech, Pre-scan slouží pro prohlížení a rozdělování videozáznamu rovnou z DV videokamery a příjemně překvapí i Ad Spotter, což je utilitka pomáhající najít a vymazat reklamy ve videozáznamu převzatém z televize.

U většiny dalších aplikací budeme muset hrabat opravdu hluboko do nitra aplikací, abychom vůbec našli nějaké změny. Nero Recode je určeno nejen pro kopie DVD, ale i pro zmenšování velikosti souboru, odstraňování jeho částí, kombinování několika DVD nebo přípravu pro iPod či PSP. A zájemce o ilegální kopie rovnou upozorňujeme, že ani ve verzi „Reloaded“ se svými tužbami příliš neuspějí.

 

Nero 9 Reloaded

 

Podpora formátu Blu-ray je samozřejmostí a patřičný disk si vypálíme rovnou z programu. Pokud ale budeme mít zájem o nějaké pokročilejší funkce, budeme si muset připlatit 9.95 dolarů za plug-in, což vůči zákazníkovi platícímu za "půlverzi" není příliš fér. Většina novinek se soustřeďuje kolem HD a editace a exportu do portálů jako je YouTube či MySpace. Vedle toho stojí za zmínku ještě aplikace RescueAgent, která zachraňuje soubory z poškozených disků, konverze souborů připravených v PowerPointu na DVD.

Verdikt:

CS24

Nero si je dobře vědomo toho, že se nejedná o nic jiného nežli o solidní upgrade - proto jej ostatně majitelé devítky dostanou zdarma, ostatní však zaplatí cca 1300 Kč. Pokud Nero dosud nemáme, jedná se rozhodně o vynikající program. A pokud už devítka na počítači šlape, proč neudělat upgrade zdarma.


Klady: Robustní a dnes o něco rychlejší balík programů

Zápory: Je to pouhý upgrade

Hodnocení:
85%

Cena: cca 1300 Kč

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.