Hlavní navigace

Recenze: Nexus 10 od Google je „androidím“ tabletem, který jsme vždycky chtěli. Téměř. - 1. díl

26. 12. 2012

Sdílet

 Autor: Techhive.com
Tablet Google Nexus 10 přichází na svět jako vlajková loď Googlu v oblasti tabletů s Androidem – a tohoto označení je hoden. Jeho displej s vysokým rozlišením nemá mezi jinými Androidy konkurenci. Přidejte skvělé specifikace, konkurenceschopnou cenu a jeho status prvního – a zatím jediného – tabletu s Androidem 4.2, a Nexus je vítěz.

Přestože má i tento tablet několik slabin – včetně překvapivě průměrného výkonu v některých srovnávacích testech a hrách – je jako celek slušným konkurentem nejnovějšího iPadu od Applu.

Nexus stojí v Evropě 399 eur (verze se 16 GB úložištěm), respektive 499 eur (32 GB úložiště). Ač byly tyto ceny přepočteny z amerických dolarů v kurzu 1:1, stále se jedná o vysoce konkurenční hodnoty – je to jeden z nejlevnějších a zároveň nejschopnějších 10,1palcových tabletů s Androidem na trhu. Pokud bychom brali ceny v eurech jako určující i pro zatím neurčené ceny v korunách, vyšlo by nám, že takový 16GB iPad 2 je jenom o kousíček levnější, ale má horší displej a starší procesor. Model za 499 eur je zase cenově prakticky srovnatelný s hrstkou jiných 32GB tabletů, kam patří i modely s nadprůměrným rozlišením, jako je Apple iPad, Acer Iconia Tab A700 a Asus Transformer Pad Infinity TF700. Protože Google Nexus 10 nedisponuje rozšiřujícím paměťovým slotem, dostanete přesně takovou velikost úložiště, jakou si zakoupíte.

Google Nexus 10

Na pixelech záleží

Pokud jde o displeje tabletů, nemůžeme přeceňovat hodnotu většího množství pixelů. Slyšeli jsme už lidi, kteří říkají, že více pixelů ještě nezaručuje lepší divácký zážitek, nicméně zatím jsme se nesetkali s displejem s vysokou hustotou pixelů, který by nepřekonával displej s nižší hustotou pixelů, alespoň co se zobrazování textu týče.

Nexus 10 má 10,1palcový PLS (variace na in-plane switching) displej s rozlišením 2 560 x 1 600 pixelů a jeho dotykový povrch využívá tvrzené sklo Corning Gorilla Glass 2. Hustota pixelů obrazovky se šplhá ke 300 pixelům na palec, což překonává Retina displej iPadu (264 ppi) a konkuruje tabletům s Androidem a rozlišením 1 920 x 1 200 pixelů (všechny 224 ppi). Na druhou stranu 10,1palcové androidí tablety s rozlišením 1 280 x 800 pixelů mají pouze 149 pixelů na palec – což je další důvod, proč jsou jas displeje Nexusu 10 a jeho zdvojnásobení počtu pixelů tak vítány.

To, jak vypadá text, také částečně záleží na tom, jak dobře fonty renderuje operační systém, a na tom, jak jemně zvládají písma jednotlivé aplikace – i na dalších, hardwarových faktorech, jako je vzduchová kapsa mezi vnější vrstvou skla a obrazovkou. Nicméně hustota pixelů displeje hraje nejdůležitější roli, a převaha Nexusu 10 je v tomto ohledu evidentní ihned, co tento tablet zapnete.

V našich testech vypadal text jemně a ostře – lépe než na jiných tabletech s Androidem a srovnatelně s Apple iPadem třetí a čtvrté generace.

Nemůžeme říci, že bychom viděli rozdíly mezi displeji Nexusu 10 a iPadu, které by stály za zmínku, tedy až na zvládání barev (viz níže); a jakékoliv malé rozdíly v kvalitě obrazovky by mohly být kromě rozdílů v pixelech jednoduše připsány rozdílům mezi operačními systémy Android a iOS.

Google Nexus 10

Displej Nexusu 10 je skvělý pro jakékoliv použití – od čtení textu popisujícího aplikace přes prohlížení obrázků až po čtení elektronických knih a webových stránek. Extra pixely zastiňují také displej Nexusu 7 s 216 ppi. Displej Nexusu 7 si přímo říká o aktualizaci.

Nexus 10 a jeho displej těží z využití technologie LG Zerogap Touch, což je varianta „optical bonding“. Stejně jako tato technologie, i Zerogap Touch ruší vzduchovou kapsu mezi krycím sklem a displejem pod ním. V tomto případě LG tiskne dotykový senzorický film přímo na krycí sklo. To, že se tablet zbavil vzduchové kapsy, snižuje odrazy, zvyšuje kontrast a vylepšuje pozorovací úhel, ostrost a čistotu textu.

Jediný problém, který s displejem máme, se týká zvládání vykreslování barev. Na jednu stranu jsou velkým plusem Nexusu 10 (v porovnání s ostatními tablety s Androidem) nejvyrovnanější odstíny bílé a černé a barevné odstíny v testech. Barvy sice vypadají docela dobře, nicméně stejně jako na ostatních Android tabletech byly mírně mimo, zejména ve zvládání přirozených hnědí tónů barev kůže a vykreslování odstínů některých dalších barev (například purpurová barva, která vypadala víc ploše než bohatě). Rozdíl sice napoprvé nemusíte zaznamenat, nicméně bude vám zřejmý ve chvíli, kdy budete mít možnost Google Nexus 10 porovnat s jinými tablety bok po boku.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?