Hlavní navigace

Recenze: Nexus 10 od Google je „androidím“ tabletem, který jsme vždycky chtěli. Téměř. - 2. díl

27. 12. 2012

Sdílet

 Autor: Techhive.com
Tablet Google Nexus 10 přichází na svět jako vlajková loď Googlu v oblasti tabletů s Androidem – a tohoto označení je hoden.

Předchozí díl

 

Design

Rozměry tabletu jsou 264 x 178 x 8,9 milimetrů, což je srovnatelné s konkurenčními modely, přestože není Nexus 10 tak kompaktní či štíhlý jako některé jiné typy. Jeho hmotnost nás ovšem zklamala – se 603 gramy je sice lehčí než současný iPad (652 gramů) a srovnatelný s iPadem 2, nicméně je těžší než mnoho jiných tabletů podobných rozměrů, jako je Asus Vivo Tab RT s operačním systémem Windows RT.

I přes svoji hmotnost je Nexus 10 stále vysoce přenosný. Na druhou stranu gramy navíc pocítíte hlavně ve chvíli, kdy budete tablet držet déle jen jednou rukou – což je docela časté ve chvíli, kdy druhou ruku používáte pro ovládání. Vzhledem k tomu, že je většina Android tabletů lehčích, viděli bychom reálně níže i hmotnost Nexusu 10.

Google Nexus 10

Fyzický design tabletu odráží vážně branou snahu vytvořit speciální a jedinečný tablet, byť jen v detailech. Například záda Nexusu 10 mají na dotyk měkkou vnější vrstvu, která se vine okolo nakloněných hran tabletu, díky čemuž se zařízení dobře drží.

A co je ještě lepší: Když držíte váš Nexus 10 v režimu krajiny (tj. na šířku) je okolo okrajů texturovaný materiál – který je podobný materiálu použitému na záda Nexusu 7. Tento pruh je výhodný pro pevné držení tabletu za chůze nebo na cestách. Naše jediné výhrady se týkali toho, jak bude materiál zad „spolupracovat“ s drobky a jinými kousky špíny, které se budou nevyhnutelně vždycky akumulovat na dně tašky, v níž budete tablet přenášet. Některá na dotyk jemná záda tabletů, které jsme viděli, špínu prostě přitahovaly, jiné už méně.

Pokud je držen v orientaci na šířku, má tablet dobře umístěné tlačítko pro zapínání a pro změnu hlasitosti v levém rohu horní hrany. Na pravé hraně tabletu se nachází microHDMI port, na spodu je dokovací konektor pro budoucí příslušenství.

Levá strana obsahuje jack 3,5 mm na sluchátka a microUSB port, který má dvojí účel – přenosy dat a nabíjení. Umístění těchto portů nám přišlo podivné a nešikovné – zejména v případech, kdy jsme tablet používali při jeho nabíjení. Dobře se držel jen v případě, že jsme jej obrátili, takže porty vystupovaly ze spodních rohů (nebo spodní hrany); v těchto případech však byla nešikovně umístěná tlačítka pro zapínání a změnu hlasitosti.

Využití microUSB pro nabíjení je vítaným prvkem. Jen pár tabletů využívá tohoto standardního nabíjecího rozhraní, které nabízí maximální pohodlí a mobilitu: Pokud zapomenete nebo ztratíte nabíječku, můžete najít microUSB kabel v obchodě na nejbližším rohu a poté tablet nabíjet z počítače, případně jej připojit ke stejnému trafu, jaký používá váš notebook, je-li toto trafo vybaveno microUSB portem. Za pohodlí však musíte zaplatit: Nabíjení Nexusu 10 trvalo v případě, že jste přístroj zapojili do neoriginální nabíječky, déle než nabíjení průměrného tabletu.

Google Nexus 10

Nexus 10 je vybaven GPS a kompasem, technologiemi Bluetooth 4.0 a Wi-Fi 802.11b/g/n a dvoustrannou NFC technologií pro použití s Android Beam. Na zadní straně tabletu se nachází 5megapixelový, 1080p Full HD fotoaparát s LED bleskem. Vepředu potom naleznete 1,9megapixelovou 720p HD kameru.

Dopředu směřující stereo reproduktory Nexusu 10 jsou oproti běžným tabletovým reproduktorům, které směřují dolů nebo dozadu, docela zlepšením. Nedochází tu k poměrně časté situaci, že si „výdechy“ reproduktorů zakryjeme rukama nebo deskou stolu či jinou plochou. Reproduktory mají na tak kompaktní zařízení působivou a překvapující hlasitost – výrazně lepší než běžný ubohý výstup, které na tabletech slýcháváme – ale zvuku chyběly hloubky. V základním nastavení bez přizpůsobení ekvalizéru zněly výšky výrazně kovově a basy byly zcela ztraceny.

Specifikace a výkon

Uvnitř Nexus 10 naleznete systém na čipu (system-on-a-chip) Exynos 5 od Samsungu, který obsahuje dvoujádrový procesor ARM v7 Cortex A15 na frekvenci 1,7 GHz a grafický čip ARM Mali T604. Nexus má také 2 GB systémové paměti, což je dvoujnásobek toho, co dnes nabízí prakticky všechny dnes dostupné tablety s Androidem. Paměť navíc může pomoci s multitaskingem a zvládáním graficky náročnějších aplikací.

V našich srovnávacích testech si Nexus 10 vedl dobře ve většině úkolů, jež jsme mu připravili, ale ne ve všech. Stroj od Googlu získal nejvyšší skóre ze všech tabletů na Geekbench a s náskokem překonal na procesoru Nvidia Tegra 3 založené tablety. Byl také znatelně vepředu před iPadem čtvrté generace. Slušně si vedl i v testech HTML5, SunSpider a načítání webových stránek, přičemž byl vždy mezi prvními. Byl to také nejlepší tablet s Androidem v testech GL Benchmarku 2.5.1 Egypt Classic a Egypt HD Offscreen, kde získal 34, respektive 78 snímků za sekundu. Horší než tablety s Tegrou 3 byl Nexus 10 jen v nativním testu AndEbench, přestože překonal konkurenci v testech Javy.

ICTS24

Nexus 10 si vedl dobře i při našich testech výdrže baterie. Při přehrávání HD videa v nekonečné smyčce a jasu 200 nitů vydržel 8 hodin 55 minut, což je o hodinu více než Asus Transformer Pad Infinity, o půl hodiny více než Samsung Galaxy Note 10.1 a strjně jako Microsoft Surface s Windows RT. iPad třetí generace pak vydržel 10 hodin 46 minut.

Pokračování