Hlavní navigace

Recenze: Nikon D3

16. 11. 2008

Sdílet

Z pohledu na cenovku vlajkové lodi mezi zrcadlovkami od Nikonu se nám sice nejspíše zatmí před očima, ovšem pokud uvážíme, jakou sadou funkcí nás japonská společnost obdařila..

CS24

Z pohledu na cenovku vlajkové lodi mezi zrcadlovkami od Nikonu se nám sice nejspíše zatmí před očima, ovšem pokud uvážíme, jakou sadou funkcí nás japonská společnost obdařila, nahrazujíc stárnoucí model D2x, začneme znovu vidět věci poněkud jasněji.


Tato zrcadlovka je prvním modelem výrobce, jehož velikost snímače odpovídá velikosti políčka kinofilmu, je tedy vybavena tzv. full-frame snímačem, a s největší pravděpodobností tak potěší všechny, kteří rádi fotí sportovní a akční fotografie. V kadenci ne nepodobné automatické zbrani zachycuje dávky obrázků, a to konkrétně v nastavitelném počtu devíti či jedenácti za sekundu, čímž poráží svého největšího konkurenta v kategorii, 10,1 megapixelový model 1D Mark III od Canonu s rychlostí „pouhých“ 10 fps.

Právě proto, že Nikon D3 je hlavně a především o rychlosti, jeho maximální rozlišení 12,1 megapixelů, často překonávané fotoaparáty za čtvrtinovou cenu, by nás nemělo znepokojovat. Stejně jako levnější model D700 umí i D3 fotit bezšumové fotografie takřka potmě, a to díky možnosti nastavení vyšší citlivosti nabízející ekvivalent zatím nepřekonaného ISO 25600. Mimochodem, ta druhá nula opravdu není překlep.

Zkuste zvednout Nikon D3 s (volitelně) přibaleným objektivem a budete si přát, abyste na to měli druhý pár rukou. Nebude asi žádným velkým překvapením, že tento nejvyšší, ale také zdaleka největší model Nikonu, jehož tělo bez objektivu váží 1,24 kg, doslova převažuje konkurenci, a to i díky přídavné rukojeti ve spodní části přístroje se sekundárním tlačítkem pro otevření závěrky a ovládacím kolečkem pro focení portrétů.


Nikon D3 nabízí 51-bodový autofokus, systém zpracování obrazu Expeed (což má společné s modely D300 a D700), třípalcový displej s 920 tisíci body a funkcí Live View. Chybět nemůže ani automatická funkce vylepšení kontrastu, vestavěný systém rozpoznávání prostředí, k dispozici je ale například i docela výjimečný HDMI video výstup pro připojení k zařízením s vysokým rozlišením.
V nabídce jsou soubory formátů JPEG, TIFF a RAW, jejichž výběr závisí na konkrétním využití. Nikon nám k testovanému kusu modelu D3 přidal slušný objektiv AF-S Nikkor 24-70mm 1:2.8G ED. Nicméně přestože se výběr objektivu ukázal jako vhodný pro focení krajinek a běžných situací, zájemci o sportovní fotografii nejspíš raději upřednostní minimálně 300 mm teleobjektiv.
Testovaný přístroj zvládnul až 17 RAW souborů v maximálním rozlišení v řadě předtím, než se na chvíli zasekla paměť, a kvalita těchto fotografií byla opravdu ohromující. JPEG výstupy se mohou chlubit jemnou, jakoby filmovou kvalitou, s realisticky a precizně zpracovanými barvami.

Verdikt:

Nikon D3 je neuvěřitelně rychlý fotoaparát schopný zachytit skvělé detaily i v šeru. Digitálním obrázkům bývá běžně vytýkáno, že jsou „ploché“, což u tohoto přístroje není tak docela pravda, neboť fotografie z něj jsou výjimečné svou kvalitou. Jediné, co by se tak dalo fotoaparátu vytknout, je jeho příliš vysoká cena.

Vlastnosti:

12,1-megapixelová digitální zrcadlovka; 36.0x23.9mm CMOS; 3-palcový VGA TFT displej; vysokorychlostní USB USB, NTSC, PAL, HDMI, 10-kolíkový výstup; držák na externí blesk; nabíjecí Li-Ion baterie; rozměry 159.x157x87,5 mm; hmotnost těla 1,24 kg

Cena:

cca 100 000 Kč (tělo bez objektivu)

- - Pavel Kreuziger, Gavin Stoker