Hlavní navigace

Recenze: Nikon D7000 - poloprofesionální zrcadlo pro každého

24. 12. 2010

Sdílet

O nové digitální amatérské nebo chcete-li poloprofesionální zrcadlovce střední třídy s označením D7000 jsme na našich stránkách již psali. Nyní jsme ale měli možnost ji pro vás i důkladně otestovat.

O nové digitální amatérské nebo chcete-li poloprofesionální zrcadlovce střední třídy s označením D7000, kterou výrobce řadí mezi modely D90 a D300s, jsme na našich stránkách již psali. Mezitím jsme měli možnost ji pro vás i otestovat.

Nová D7000 patří mezi modely D90 a D300s nejen svou funkčností, ale také z hlediska velikosti a hmotnosti. Není tak kompaktní jako lehká D90, ale ani robustní jako těžší D300s. Klasický pravoruký grip je pogumovaný, dokonce i zadní opěrka palce má příjemný gumový povrch.

Tělo je vyrobeno z hořčíkových slitin, spoje jsou utěsněny proti prachu a vlhkosti. Displej o velikosti tří palců s rozlišením 921 tisíc pixelů známe už z předchozích modelů D90 nebo D300. Jednou z dalších důležitých novinek jsou také dva sloty na paměťové karty typu SD (podpora SDXC).

 

Nikon D7000


Specifikace

Základní specifikace jsme již uvedli u představení fotoaparátu, ale pojďme si je ve zkratce připomenout. Nikon D7000 je vybaven 16,2megapixelovým snímačem obrazu formátu DX. Mezi nejdůležitější charakteristiky patří možnost natáčení videozáznamů ve Full HD rozlišení (1920 × 1080 pixelů) s možností manuální expozice a režim AF-F, který se stará o to, aby sledovaný objekt zůstal v rovině ostrosti. Zmínku si rozhodně zaslouží také rozsah citlivosti ISO 100-6400 s možností rozšíření až na 25600 po nastavení hodnoty H2. Aparát umí snímat rychlostí až 6 snímků za vteřinu.

Nový je i 2016pixelový RGB snímač, zcela nový obvod EXPEED 2 z dílen Nikonu, 39bodový autofocus s 9 křížovými snímači uprostřed obrazového pole a čtyři režimy činnosti zaostřovacích polí včetně režimu 3D sledování objektu. Zcela nový je také 14bitový analog-digitální převaděč.

Po zmáčknutí spouště se ozve překvapivě tiché cvaknutí. Nový Nikon je možná ještě tišší než některé hledáčkové fotoaparáty. Navíc můžete pro snímky divokých zvířat či spících dětí použít tzv. tichý mód, který je sice ještě o několik decibelů tišší, na druhou stranu se projevuje jistým zpožděním při sklopení zrcátka. Závěrka je podle výrobce testovaná na 150 tis. cyklů.

Celkové rozložení ovládacích prvků a vůbec filozofie nového Nikonu se velmi podobá modelu D90 - dva kruhové ovladače, vyhrazená tlačítka pro ovládání citlivosti ISO, vyvážení bílé barvy, měření expozice a AF. Nový je pouze ovladač pro Live View mód s tlačítkem pro nahrávání videa a zámek „focus lock“. Uživatelé přecházející z nižších modelů mohou být ze začátku malinko zmatení polohou tlačítka pro přehrávání, které se nyní nachází vlevo nahoře, vedle tlačítka na mazání, tímto krokem Nikon nový model více přiblížil fotoaparátům vyšší řady, jako jsou D300s nebo D700.

D7000 používá nové baterie s označením EN-EL 15, nabíječku MH-25 a bateriový grip MB-D11, ten pojme buď jednu baterii typu EN-EL15 nebo šest AAA baterií. Aparát zaznamenává fotografie na karty typu SD/SDHC/SDXC, a to až na dvě média, přičemž je vybaven dvěma sloty. Výhod druhé karty lze využít po naplnění první, data přímo zálohovat na druhé záznamové médium nebo dokonce ukládat na jednu kartu fotky v bezztrátovém RAW formátu a na druhou ve formátu JPG podle zvolené velikosti a kvality. Malý nedostatek vidíme u otevírací krytky ke slotům. Na to, jakou si dal Nikon práci s utěsňováním spojů, nám přišlo, že její okraje příliš netěsní a jde až příliš lehce otevřít, chybí pojistka proti nechtěnému otevření.

 

 

Kruhový volič na horní straně fotoaparátu vám umožní vybrat jeden z režimů jako manuál, priorita clony, priorita závěrky a režim P označovaný někdy jako program. Na výběr je také 19 scénických režimů, stačí nastavit ovladač do polohy SCENE a potom vybrat zadním kruhovým voličem. Kromě dvou automatických režimů, auto a auto bez blesku, jsme se také konečně dočkali dvou nastavitelných hodnot U1 a U2. Jednoduše nastavíte parametry fotoaparátu pro focení například portrétů a uložíte jako U1, pod U2 uložíte hodnoty pro focení krajiny nebo noční fotografie a poté jen jednoduše vyberete. Velmi dobrá funkce, konečně vyšel Nikon svým uživatelům, kteří podobné nastavení už dlouho záviděli uživatelům techniky od Canonu, vstříc.

Na druhé straně, hned vedle spouště, najdeme tlačítka pro výběr měření a korekci expozice. Stačí zmáčknout a přidržet ukazováčkem pravé ruky a palcem na zadním voliči pozměnit hodnotu, velmi jednoduché a intuitivní. D7000 má na horní straně, stejně jako u modelů vyšší třídy černobílý displej, z čehož je patrné, na jakou skupinu uživatelů je fotoaparát zaměřen. Modely nižší řady, tedy D5000, D3100 a D3000 musí vystačit s jedním barevným displejem. U D7000 nastavíte všechny důležité hodnoty na horním černobílém displeji, což se ve výsledku projeví i na výdrži baterie.

K barevnému displeji o úhlopříčce 3 palce, zobrazovacím úhlu 170˚ a 100% pokrytí nemáme výtek, snad jen poznámku. Pokud už výrobce implementoval Live View a natáčení HD videa, mohl také myslet na otočný displej, jaký známe u modelu D5000 nebo právě u hlavního konkurenta, 60D od Canonu. Již dříve zmiňovaný Live View mód dokáže detekovat tváře, a to až 35 obličejů za 0,08 vteřiny, tak rychle to snad žádný člověk nedokáže. Na druhou stranu trvá jednu až dvě vteřiny za dobrých světelných podmínek, než na tváře aparát spolehlivě zaostří.

Kvalita snímků

Obrazová kvalita snímků je jedním slovem vynikající. Žádný nebo zanedbatelný šum jsme nezaznamenali v rozmezí ISO 100 až ISO 1600. Při hodnotě ISO 3200 byly výsledky stále nad očekávání kvalitní. Hodnota ISO 6400 již vykazuje jisté množství šumu. Při sledování dvou nejvyšších hodnot ISO 12800 a 25600 byl patrný šum, ztráta detailů a úbytek saturace, nicméně takovéto snímky jsou stále dokonale použitelné jak pro tisk při menších rozměrech, tak pro použití na internetových stránkách. Při focení v režimu JPG se nám fotky zdály v základním nastavení ostrosti malinko měkké, nicméně je otázkou, nebylo-li to spíše dodaným setovým objektivem (Nikon 18-105mm). Pro lepší výsledky můžete upravit nastavení ostrosti ve fotoaparátu nebo snímky ručně doostřit v některém z grafických editorů při zpracovávání.

Verdikt:

Nikon D7000 je fotoaparátem pro velmi náročné amatérské fotografy, který si zpracováním, rychlostí a obrazovou kvalitou v ničem nezadá s profesionálními modely o několik desítek tisíc dražšími. Nabízí širokou škálu nastavení a nových funkcí, včetně možnosti pořizování video záznamů ve vysokém rozlišení. Představuje vynikající alternativu pro zapálené začínající i zkušenější fotografy, kteří by chtěli přejít na modely vyšší třídy, ale nemohou si dovolit investovat tak vysoké částky. Fotoaparát je to velmi rychlý, tichý, s vynikajícím systémem ostření. Kromě dvou již zmiňovaných výtek (absence otočného displeje a příliš jednoduché otevírání krytky k paměťovým slotům), mu v zásadě nemáme co vytknout. Proto udělujeme hodnocení PC World TOP PRODUKT 2010.

Nikon D7000 se prodává za cenu okolo 30 000 korun za tělo, koupit jej ale můžete i v různých variantách s objektivy. Pokud vás nový Nikon zaujal, avšak máte omezený rozpočet, doporučujeme zakoupit pouze tělo a ne nabízený set s 18-105mm objektivem. Jedná se totiž pouze o základní zoom s plastovým bajonetem, který vám neposkytne tak dobré výsledky, jakých byste s aparátem mohli dosáhnout. Raději zakupte například vynikající pevný objektiv 35mm se světelností F1,8 od stejné značky.

Hodnocení: 95%

Cena: cca 30 000 Kč

Byl pro vás článek přínosný?