Hlavní navigace

Recenze: nízkoenergetický NAS server Shuttle Omninas KD20

25. 12. 2012

Sdílet

 Autor: Shuttle
Již zavedený výrobce mini počítačů a NAS serverů Shuttle se pochlubil svým dalším počinem – modelem Omninas KD20.

NAS servery jsou stále oblíbenějším řešením sdílení dat v rámci domácnosti. Dají se do nich nejen zálohovat soubory a spouštět je kdekoliv v rámci domácí sítě, případně internetu, ale navíc k nim můžete připojit třeba i síťovou tiskárnu pro tisk ze zařízení všech členů rodiny či přátel. Omninas KD20 je takovým NAS serverem, a to dokonce NAS serverem nízkoenergetickým, a v portfoliu výrobce je v tomto ohledu první.

Shuttle Omninas KD20

Ač je model Omninas KD20 modelem spíše levnější třídy, lacině rozhodně nepůsobí. V kombinaci silného hliníku a plastu vypadá spíše jako dražší úložiště, na druhou stranu je hodně malý, takže je jasné, že toho „moc nepobere“. I při rozměrech 179 x 90 x 225 mm a hmotnosti 2,2 kilogramů (prázdný) však překvapivě zvládá „ubytovat“ dva pevné disky v plné velikosti, tedy při 3,5 palcích (a zapojení SATA II), a ještě se mu dozadu vešel 80milimetrový chladící větráček. Ten je navíc v případě, že se server nepřehřívá, zcela deaktivovaný, čímž také šetří energii.

Vzhled NAS serveru KD20 můžeme charakterizovat jako čistý a minimalistický. Bílé tělo zařízení obepíná jako nepravidelná stuha černý pruh, vepředu pak nalezneme pouze podsvícené tlačítko pro zapínání, USB 3.0 konektor, který nejspíše využijete pro připojení externího disku nebo „flashky“, několik miniaturních diod a čtečku paměťových karet SD/SDHC/SDXC.

Shuttle Omninas KD20

Vzadu je umístěn výdech větráčku, LAN konektor (RJ-45), dva porty USB ve standardu 2.0 (což například pro tiskárny zcela dostačuje; a ano, můžete připojit dvě tiskárny najednou) a zdířka pro zapojení síťového adaptéru. Na pravém boku se nachází logo Omninas a vlevo nenajdete vůbec nic, co by minimalismus zařízení rušilo.

Na první pohled asi nezjistíte, kudy se do serveru „ládují“ disky. Na druhý si už asi všimnete pečlivě maskovaných dvířek vepředu. Stačí jen lehce zmáčknout přední hranu přístroje v místě, kde se nacházejí tři plastické tečky (nad USB 3.0 konektorem) a naskytne se vám pohled na dva šuplíky, umístěné vertikálně, což vás možná překvapí. Ovšem je pravda, že 3,5palcové disky by se do tak malé krabičky naležato prostě nevešly.

Dva disky, které do serveru vložíte, mohou mít kombinovanou kapacitu až 8 TB a lze je nakonfigurovat v diskových polích RAID 0 (preferujete-li rychlost), RAID 1 (pokud vám jde o bezpečnou zálohu dat) i JBOD (máte-li na zřeteli kapacitu).

NAS server Shuttle Omninas KD20 běží na dvoujádrovém procesoru PLX NAS 7821 (na frekvenci 750 MHz). Integrovaná operační paměť má kapacitu 256 MB a je typu DDR2. Tato specifikace neohromí ani neurazí a pro použití v domácnostech a malých kancelářích je naprosto dostačující. Rychlost čtení dat z NAS je až 75 MB/s, rychlost zápisu je potom 55 MB/s.

Testovaný model je kompatibilní s mnoha operačními systémy, mezi jinými jde o Windows (od XP SP3 výše), Linux, Mac OS X i Safari. S Apple iOS i Androidem (od verze 2.3 Gingerbread) pak komunikuje prostřednictvím speciální aplikace, která Shuttle nabízí k dispozici ke stažení zdarma na App Store, respektive Google Play.

Shuttle Omninas KD20

Hodnocení: 90 %

Verdikt

Při ceně od 3 599,- Kč (Zdroj: heureka.cz, 26.11.2012) nemůžete od NAS serveru čekat zázraky, ovšem Shuttle Omninas KD20 vás příjemně překvapí. Nízkoenergetický a nízkorozpočtový server je určen především pro využití v rodinách a domácnostech, ovšem pro účely zálohy dat a sdílení tiskáren jím nepohrdnou ani menší firmy. Malé zařízení je určeno spíše do minimalističtějších interiérů a rozhodně neudělá ostudu. Nám se líbilo, ale pokud jste příznivcem jiného designu, není problém Omninas schovat třeba pod stůl. Vejde se všude.

Byl pro vás článek přínosný?