Hlavní navigace

Recenze: Nokia E72

7. 1. 2010

Sdílet

Novým modelem rozšiřuje společnost Nokia svou řadu smartphonů označenou písmenem „E“, která, ač je primárně zaměřena na business třídu, si své fanoušky nachází i mezi milovníky stylových zařízení.

Nokia E72

 

Začněme tím, čeho si každý všímá na telefonu nejdříve – designem.  Na rozdíl od předchůdce označeného jako E71 nejsou u E72 horní zadní část a spodek telefonu vyvedeny v kovu, ale v matném černém plastu. Vzhledu přístroje to příliš neškodí, dokud plast neušpiníme svými otisky prstů – na ty je docela citlivý. Kryt baterie zůstává kovový.

Pokud zůstaneme u srovnání s předchozím modelem, můžeme tvrdit, že klávesnice je prakticky shodná, tedy až na délku mezerníku (u E72 je kratší). I přesto, že je tato qwerty klávesnice relativně malá, pracuje se s ní poměrně pohodlně. Co by se jí dalo vytknout, je použití „houbovitého“ materiálu, který asi nebude vyhovovat každému.

Další novinku představuje tlačítko pro optickou navigaci, které funguje na principu trackpadu (z oblasti mobilních telefonů lze podobnou vychytávku nalézt například u BlackBerry Curve 8520). Toto tlačítko se hodí zejména pro pohyb miniaturním kurzorem „myši“ ve webovém prohlížeči. Trackpad je nicméně docela citlivý a klikání na odkazy tak bude u většiny nových uživatelů nejspíše probíhat metodou pokus-omyl.

Nokia E72 běží na operačním systému Symbian S60 - mezi  předinstalované aplikace patří například kancelářská sada Quickoffice, či prohlížeč PDF dokumentů od Adobe.

K dodávanému software se řadí dále také program Nokia Messaging, což je tovární emailový klient. Na jednom zařízení lze přednastavit až 10 emailových účtů, mezi novinky oproti předchozímu modelu patří podpora složek či HTML emailů. Dalším programem (a zároveň i novinkou) je relativně univerzální klient pro instant messaging, který kromě Windows Live Messenger, Google Talk a Yahoo! Messengeru podporuje také vlastní chatovací program Nokie - Ovi.

Co se týče výkonu, je příjemným překvapením výrazné zrychlení přístroje, opět v porovnání s předchůdcem. Můžeme tak směle tvrdit i přesto, že model E71 nebyl žádným „šnekem“.  E72 je totiž ve značné výhodě díky kombinaci updatovaného software a rychlejšího procesoru.

Dalším plusem je možnost přepínat mezi pracovním a soukromým módem, a v každém z nich přednastavit spoustu maličkostí, jako je povolení té a té aplikace v tom a tom módu a podobně.

A kdo nemá rád kompatibilitu? Vývojáři Nokie ji evidentně donedávna rádi neměli. Alespoň co se týká zdířky na sluchátka. Až po model E71 měla totiž řada E k dispozici pouze ne zcela běžný 2,5 mm jack. U modelu E72 však konečně vyšla Nokia svým zákazníkům vstříc a integrovala do něj univerzálnější jack 3,5 mm. Pro hudební fanoušky je k dispozici klasický přehrávač či FM rádio.

Data se nahrávají na microSD médium, k přístroji je standardně dodávána karta s kapacitou 1 GB. Kromě hudby na ni můžete nahrávat i fotografie, a to z 5megapixelového vestavěného fotoaparátu (opět srovnejte s 3,2mpix u modelu E71), který je vybaven LED bleskem.

Mobil je dle očekávání vybaven Wi-Fi, GPS, Bluetooth i HDSPA. Specialitou je potom kompas. HDSPA poběží rychlostí až 10,2 Mbps (pro download), resp. 2 Mbps (pro upload). Na rozdíl od iPhone podporuje webový prohlížeč od Nokie technologii Flash.

Specifikace

Operační systém Symbian S60, rozměry: 114x59,5x10,1 mm, GSM/GPRS, frekvence 850/900/1800/1900 MHz, Bluetooth, 5 mpix fotoaparát s autofokusem, microSDHC karty, baterie BP-4L, stereo headset WH-601, klávesnice QWERTY, Microsoft Mail for Exchange a IBM Lotus Notes Traveller

Verdikt

Designem a provedením je model E72 velmi podobný svému předchůdci, samozřejmě s několika výše uvedenými změnami, které mají pro různé uživatele různou důležitost.  Kdo má doma E71, nemá moc důvodů pro upgrade na nový model, všem ostatním jej však můžeme směle doporučit. Pokud odhlédneme od srovnávání, je Nokia E72 prvotřídním business smartphonem se stylovým designem, slušnou sadou doplňků a skvělým výkonem.

ICTS24

Hodnocení: 85%

Cena: cca 8500 Kč