Hlavní navigace

Recenze: PaintShop Pro X5 přináší řadu novinek

26. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Corel
Corel představil další verzi svého fotoeditačního programu PaintShop. Ten kdysi býval vlajkovou lodí této kategorie, dlouhá léta je však spíše nechtěným dítětem, které se dočkává spíše kosmetických nežli základních změn. Platí to i v případě nové verze X5?

Rozhraní se nijak nezměnilo, což je ku prospěchu věci, protože vymýšlet novou žárovku je v podobném případě téměř nemožné. Zůstala také trojice funkčních oblastí – Manage, Adjust a Edit. Největší novinkou se chlubí oblast Manage, která získala schopnost rozlišovat tváře. Aplikace je to velice rychlá, k dokonalosti má ale daleko a občas se nepřestaneme divit, co algoritmus považuje za obličej. Zvládne ale importovat profilové fotografie z Facebooku a informaci využít k pre-tagování fotografií před jejich uploadem.

Další novinkou je geotagging, věc sice nepotřebná, ale podle pocitů tvůrců všech lepších fotoeditačních programů, přímo nezbytná. Jelikož program využívá propojení s Google mapami, zvládneme tagování i u fotografií z aparátů, které nemají GPS. A celá hračička je dotažena ještě o krok dál – když obrázky označíme, funkce Share My Trip je umožní uploadovat jako HTML slideshow ve veřejném adresáři Dropboxu, takže se kamarádům či příbuzenstvu můžeme rovnou pochlubit, kde jsme byli na dovolené.Základní pracovní okno.

Stejně jako se v poslední době stalo módou u ostatních programů, i PaintShop poněkud obtěžuje s nutností vyrábět vlastní knihovnu fotografií. Jelikož mám na počítači nejméně osm fotoeditorů a každý chce vlastní knihovnu, jedná se o nesmyslné duplikace. A obejít tento krok lze jen velice nepohodlně, takže i zde je nutno za toto řešení dál palec dolů.

Navíc pokud program ve oblasti Manage donutíme k otevření fotografie mimo adresář, naskočí automaticky ve funkci Edit a prostřední oblast Adjust se tak stává zbytečnou. Když už jsme se k ní dostali, nabídne nám základní a rychle proveditelné fotoeditační kroky. Pro většinu lidí ale nástroje jako croping, odstranění červených očí, změny jasu či saturace bohatě postačí. Přidání instantních efektů bude pro amatéry potěšením. I nadále ale Adjust zůstává destruktivní, tj. nemůžeme se vrátit zpět krok po kroku.

Jako vždy, filtrů víc než je potřeba.

Zbytek programu je pak vlastně to, proč si podobné softwary kupujeme, tj. editor. Corel byl již řadu let fandy tohoto softwaru pranýřován za zanedbávání, proto se X5 chlubí hned 85 novinkami. Patří mezi ně zejména nové vrstvy, štětce a hlavně podstatně posílená podpora dnes tak populárního HDR. Připomenout nutno také nové nástroje pro tvůrčí práci jako Retro Lab, Instant Effects a Graduated Filter. Objevily se také dnes již běžné integrace se sociálními sítěmi a již zmíněné rozeznávání obličeje.

Bez HDR dnes fotoeditor jakoby nebyl. Corelu to bylo jasné, proto přišlápl na plyn a přidal možnost dělat HDR i z jediné fotografie. Proč je ale tato funkce pouze v oblasti Manage a ne v sekci Edit, to ví snad jen bůh. Navíc si nejdříve musíme obrázek rozdělit na tři „falešně“ exponované a potom je zase složit. Drbání se levou rukou za pravým uchem. K verzi Ultimate navíc dostaneme i vysoce kvalitní efekty Color Efex Pro 3 od Nik Software. Sice již existuje čtyřka, ale i tak dostaneme do ruky 52 nových filtrů.

Rozdílů je v nové verzi určitě dost, a většinou jsou to kroky správným směrem. Nápověda je tentokrát výhradně webová, takže bez přístupu na síť si nevrzneme. Nutno ale přiznat, že vyskakujících oken s nápovědou je dost, většinou je ale brzy odstraníme. Stará dobrá databáze rad byla proti tomu zlatým nápadem. Při vzpomínce na starší verze je X5 pravděpodobně nejlepší od verze 9, která ještě byla v dresu zaniklé firmy Jacs.

 

Verdikt

Rychlost nebyla nikdy důvodem k chlubení a není tomu tak ani u této verze. Obecně platí, že vzhledem k příznivé ceně nemá robustností nástrojů a kvalitou efektů v podobné cenové kategorii konkurenci. Malá rychlost je ale dnes fatální chybou. Takže ano nebo ne? Pokud chceme fotoeditor s velkou nabídkou funkcí za nízkou cenu, a jsme ochotni tolerovat určité mouchy, PaintShop bude pro nás. Pokud máme nulovou toleranci, budeme muset sáhnout do prasátka a podívat se jinam.

 

Celkem: 75 %
Pro: Bohatá nabídka aplikací, 85 novinek
Proti: Stále nedostatečná rychlost

 

Výrobce: Corel
Cena: cca 1400 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.