Hlavní navigace

Recenze: PaintShop Pro X6

8. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Corel
Uplynul rok a Corel představil další verzi svého fotoeditačního programu PaintShop. Po delší době spíše kosmetických nežli základních změn by se tentokrát mělo jednat o pořádnou změnu.

Ostatně čestnácté pořadové číslo už by si výraznější obnovu softwaru zasloužilo. Jak tedy dopadla verze X6?

Rozhraní se nijak viditelně nezměnilo, což je ku prospěchu věci, protože přehazovat ikonky jen tak pro radost ze změny není zrovna nejchytřejší přístup. Zůstala také trojice základních nástrojů – Manage, Adjust a Edit. Zatímco dříve se vývojáři vyřádili zejména v organizační části Manage, tentokrát došlo spíše na vylepšování editační části.

Paintshop Pro X6

Základní změnou je přesun na 64 bitový program (existuje stále i 32 bitová verze), což je na rychlosti skutečně znát. A nejen na samotných úpravách rozměrnějších fotografií, poznáme to již při spouštění programu. Vyšší rychlost zaznamenáme i u 32 bitové verze.

Vstupní Manage na první pohled vypadá poněkud zahlceně, ale vysoký stupeň upravitelnosti celé plochy nám umožní vzhled vyladit podle potřeb. Na rozdíl od poslední verze můžeme opět bez větší újmy na zdraví otevírat vlastní adresáře fotografií. Dříve tato aplikace upřednostňovala vlastní knihovnu a „násilně“ otevírané adresáře trestala přeskokem funkce Adjust.

Paintshop Pro X6

Když už jsme u něj - nabídne nám základní fotoeditační kroky, jejichž hlavním cílem je rychlost. Pro většinu lidí ale nástroje jako croping, odstranění červených očí, změny jasu, či saturace bohatě postačí. Aplikace Smart Photo Fix je velice příjemná. Pokud nechceme dělat nějaké velké zásahy, běžné úpravy budou dostatečné a ještě oceníme jednoduché a pohodlné rozhraní. I nadále ale Adjust zůstává destruktivní, tj. nemůžeme zpět krok po kroku.

Zbytek pak je vlastně to, proč si podobné softwary kupujeme, tj. Editor. To je ostatně oblast, kde se Paintshop nejvíce podobá Photoshopu. Do ruky dostaneme pracovní plochu naplněnou aplikacemi, efekty a nástroji, včetně možností instalace plug-ins určených pro programy Adobe. Některé nástroje jsou zajímavé – aplikace HDR zvládne i jedinou fotografii, kterou v případě formátu RAW uměle rozdělí na tři snímky a zase je složí do jedné fotografie pro zpracování. Výsledek samozřejmě není tak dokonalý, jako když máme k dispozici skutečné tři snímky (zázraky software skutečně neumí), ale ani tak nebudeme litovat.

Paintshop Pro X6

Sice nedostaneme aplikaci doplňující snímek podle obsahu, ale můžeme to obejít aplikací Smart Cleaver, která vymaže nepotřebné a snímek upraví. Photo Merge zase umožní kombinaci několika fotografií, takže si můžeme udělat skupinové foto. Jen stitching stále chybí.

Rozdílů je v nové verzi dost (např. větší selekce štětců nebo aplikace Auto Selection), a většinou jsou to kroky správným směrem. Samotný program existuje ve dvou verzích – Pro (80 dolarů) a Ultimate (100 dolarů). K dražší verzi dostaneme pár aplikací navíc, nejvíce se bude líbit separátní software FaceFilter 3, z jehož pomocí si i ze sestřenice Bláži dokážeme za chvíli udělat modelku.

Paintshop Pro X6

Verdikt

Jako spolehlivá, byť stárnoucí, alternativa Photoshopu, Paintshop již dlouhou dobu nabízí 90 procent aplikací za desetinu ceny. A když poslední verze konečně výrazně zrychlila a ještě k tomu nás nenutí platit měsíční poplatky, již dříve solidní program náhle získal plnou ruku trumfů.

Pro: Bohatá nabídka aplikací, rychlost, 64 bitová verze

Proti: Nic

Celkem: 85 procent

Výrobce: Corel

Cena: od 80 USD (asi 2 tisíce Kč) za verzi Pro

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.