Hlavní navigace

Recenze: Panasonic Lumix DMC-G1

18. 3. 2009

Sdílet

Nový model řady Lumix s označením DMC-G1 by mohl být řešením nahrazujícím složité přemisťováním tradičně rozměrných digitálních zrcadlovek. Je o poznání lehčí a menší, a má více uživatelsky příjemných doplňků. Nicméně v porovnání s nižšími verzemi zrcadlovek oplývá DMC-G1 poněkud vyšší cenou, a jak se ukázalo v našich testech, nepříliš vysokou kvalitou výstupu.

Panasonic Lumix DMC-G1

 

Technicky vzato se vlastně ani nejedná o zrcadlovku – přístroj totiž neobsahuje vnitřní zrcadlo ani žádný mechanismus k reflexi obrazu zachyceného objektivem skrze hranol do hledáčku. Místo toho Panasonic trvá na třípalcovém širokoúhlém LCD displeji s elektronickým hledáčkem.

DMC-G1 se vyznačuje znatelně nižší hmotností oproti plnohodnotným zrcadlovkám, a tak se s ním snáze manipuluje v různých  úhlech. V základním provedení je k dispozici setový objektiv 14 – 45 mm (ekvivalentní k 28 – 90 mm ohniskové vzdálenosti). Další možností je objektiv 45 – 200 mm. Clona objektivu má hodnotu f/3.5 v jeho nejširším nastavení a f/5.6 v nejdelším.

V našich testech na nás fotoaparát příliš velký dojem neudělal. Fotografie byly poněkud tmavé a u některých snímků se  zřejmě vůbec neaktivovalo automatické vyvážení bílé. V manuálním nastavení byla situace naštěstí o poznání lepší. V globále je možno  také říci, že fotografie nebyly v porovnání s cenově srovnatelnými zrcadlovkami dostatečně ostré. Baterie na jedno nabití zvládne 437 snímků, což lze považovat za dobrý výsledek, ovšem běžná zrcadlovka jich jednoduše zvládne i přes 500.

Přístroj má slušné možnosti nastavení expozice, a Panasonic (na rozdíl od zrcadlovek) přidává dodatečné funkce zaměřené na běžného spotřebitele, například detekci tváře a scénické režimy. Mezi zajímavé funkce patří rovněž portrét, efekt jemné pleti či nastavení pro vnitřní a venkovní prostředí.

Přístroj také oplývá užitečnou funkcí pro sledování stopy zaostření. Prostě zaměříte na pohybující se objekt, zmáčknete a uvolníte tlačítko závěrky a přístroj se zafixuje v daném zaostření.

Vlastnosti:

rozlišení 13,1 Megapixelu, Live Mos senzor s rozměry 17,3 x 13 mm, třípalcový TFT LCD displej, autofokus, rychlost závěrky 1/4000, ovládání expozice, karty SD/SDHC, podpora Jpeg/RAW, systém Micro 4/3, rozměry: 124 x 83,6 x 45,2 mm, hmotnost: 385 g.

Cena: cca 17 000 Kč s DPH

CS24

Verdikt:

Přístroj je možná menší a lehčí než konvenční digitální zrcadlovky, nicméně při pohledu na cenu příliš nadšení nejsme. DMC-G1 bychom z našeho pohledu nazvali spíše pokročilejším kompaktem, i když s vyměnitelnými objektivy.

Hodnocení: 65%