Hlavní navigace

Recenze: Panda Global Protection 2011

18. 11. 2010

Sdílet

Společnost Panda Security zahájila svoji sezónu nových bezpečnostích programů. Vlajkovou lodí firmy je software Panda Global Protection 2011. Jak to dopadlo?

První, čeho si všimneme, je značně předělané rozhraní, které trochu připomíná grafiku Kaspersky Pure. Při bližší práci jsme se nemohli zbavit dojmu, že některé nabízené funkce uživatele více zmatou nežli poslouží.

Balík tvoří klasická kombinace antivirového softwaru, antispyware, firewall, rodičovská kontrola, zálohovací program (jak online tak offline), sotware pro vylaďování počítače a utilitka Panda USB vaccine. Výrazně vylepšena byla nápověda, jak  přímo integrovaná s programem, tak i přístup na firemní web.  U firewallu si i nadále můžeme vše nastavit a kontrolovat manuálně, nicméně zájem vývojářů byl upřen zejména na automatizaci pomocí aplikace Smart Configuration. Oproti řadě konkurenčních aplikací firewall od Pandy obtěžuje uživatele s dotazy jen opravdu vyjímečně.  Panda USB vaccine blokuje soubor AUTORUN.INF, který Microsoft využívá ve všech externích paměťových médiích. To by sice nevadilo, ale tento soubor s oblibou využívají některé malwary. Jeho zablokování proto tomuto nebezpečí zamezí.

Nezávislé testy prokázaly velice solidní antivirovou obranu, v oblasti odstraňování malwaru dokonce jednu z nejlepších. Vedle běžné heuristické analýzy je zde k dispozici  také firemní software TruPrevent 2.0. Vedle anti-phishingové ochrany zde najdeme také „anti-baking Trojan engine“ zabraňující možnosti ztráty dat ve chvíli, kdy nakupujeme na internetu nebo využíváme internetové bankovnictví.

 

Panda Global Protection 2011

 

Mimo toho, že se jednotlivé složky dočkaly určitých vylepšení, mezi novinky patří zejména virtuální klávesnice, která umožňuje vkládání hesel pomocí grafiky zobrazené na monitoru, takže snadno vytřeme zrak případným keyloggerům.  Další doplňky jsou enkrypce a bezpečné mazání souborů, oboje pracuje solidně a znamená významné bezpečnostní doplnění.

Již zmíněná možnost zálohování zanechává smíšené pocity. Na jedné straně bychom za možnost zálohování počítače a nabídku 2 GB internetové zálohy chtěli Pandu pochválit, na druhé straně má však ovládání těchto funkcí do intuitivnosti či jednoduchosti značně daleko. Navíc za online uschování dat musíme ve chvíli, kdy nám vyprší roční licence, začít platit.

Je samozřejmé, že možností podívat se programu pod kapotu a začít si hrát s nastavováním zde najdeme víc než dost. Jako obvykle však platí, že bude lepší, pokud budeme vědět, co děláme. Jinak si můžeme přístup k internetu docela svižně zablokovat. Nápověda je však připravena velice důkladně a pokud se necháme poučit, brzy pochopíme, o co v každém kroku jde.

 

Panda Global Protection 2011

 

Aplikace Wi-Fi Intruder Protection (v loňské verzi nazvaná Wireless Intruder Protection) varuje ve chvíli, kdy se nějaká periférie připojuje k naší síti, což je chvályhodné. V případě, že program IP adresu shledá známou a bezpečnou, můžeme si ji uložit a příště už si to aplikace bude pamatovat. Hardwarové a softwarové nároky nejsou přehnané. Tento program pracuje s operačními systémy Windows XP, Vista a Windows 7. Budeme potřebovat nejméně 300 MHz procesor, nejméně 512 MB RAM a 265 MB pevného disku, takže program je ve skutečnosti o fous menší nežli loni.

 

Panda Global Protection 2011

 

Verdikt:

Závěrem lze konstatovat, že nová Panda podává opět o něco lepší výkon nežli loni, její schopnost odhalit nebezpečí je také vyšší. Ve většině případů za tato zlepšení může vylepšená technologie Collective Intelligence, která snížila nároky na CPU. Špičkové produkty konkurence nám ale stále připadají nepatrně uhlazenější. Existence české verze samozřejmě potěší.

CS24

Hodnocení: 80%

Cena: 1750 Kč/rok (1 licence)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.