Hlavní navigace

Recenze: Panda Global Protection 2014

14. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Panda Security
S novým balíkem bezpečnostních programů přichází také španělská společnost Panda Security. Na světě je Global Protection 2014, jak je na tom ve srovnání s konkurencí?

Instalace byla pohodlná, rozhraní přehledné, i když poněkud skloněné před grafikou Windows 8. Součástí balíku jsou všechny bezpečnostní aplikace, které dnes můžeme očekávat - antivirus, firewall, antispam, ochrana soukromí, rodičovská kontrola, zálohování, kódování souborů a manažer hesel.

Panda Global Protection 2014

Novinkou je aplikace SOS, která pošle podezřelý soubor technikům firmy, což zvyšuje možnost záchytu nejnovějších virů. Další novinkou je možnost přepnout na hrací modul a mydlit to, aniž by nás rušily nějaká vyskakující okna. Zapomenout nelze ani na možnost dostat se do vlastního počítače na dálku. Global Protection je nejdražší verze, vedle klasického počítače získáme také ochranu Maca, tabletů a iPadu. Novinkou je i nový webový filtr, zvyšující ochranu před kdejkou potvorou, kterou můžeme na netu najít.

Antivirus se v profesionálních testech pravidelně objevuje v horní třetině testovaných programů. Firewall funguje spolehlivě aniž by rušila. Pokud se setkáme s nějakým dotazem, bude se opravdu jednat o neočekávaný problém a ještě budeme muset vyplnout nastavení na „automat“. Panda byla jednou z prvních firem, která začala používat malwarovou ochranu založenou na cloudové databázi.

Panda Global Protection 2014

Cloudové informace používají i další komponenty balíku, takže se k nám dostanou bezpečnostní informace rychleji. Backup automaticky nabízí zálohování na drive C, což je proti všem pravidlům i zdravému rozumu. V případě onlinového zálohování je k dispozici prostor 2 GB od firmy Mozy. Backup ovšem funguje spolehlivě a ovládání je jednoduché.

Rychlost skenování je prakticky stejná jako u loňské verze, ovšem zdá se, že má program potíže s učením, protože zatímco loňská verze při opakovaném skenování vynechala nedotčené soubory, letošní verze jich napodruhé projede stejný počet jako napoprvé.

Verdikt

Pokud jsem loni napsal, že tento bezpečnostní balík již několik let nemůže vyjít z vlastního stínu, tak to v podstatě mohu zopakovat. Bezpečností balíky od Pandy jsou poněkud zvláštní – na jedné straně není nic, co bychom mohli otevřeně zkritizovat, na druhé straně ani není nic, nad čím bychom mohli otevřeně jásat. Je to prostě průměrné auto, které nás spolehlivě dopraví kam chceme, ale nějaká mimořádný požitek z jízdy to nebude. Prostě program, který nezklame ani nenadchne.

 

Pro: Jednoduché rozhraní a ovládání

Proti: Změn není mnoho

Celkem: 70 procent

CS24

Výrobce: Panda Security

Cena: 42,39 liber (asi 1 200 - 1 300,- Kč) 1 licence na 1 rok

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.