Hlavní navigace

Recenze: Panda Internet Security 2013 je jen průměrný bezpečnostní software

Sdílet

 Autor: Pandasecurity
Balíky bezpečnostních programů rozšířila i španělská společnost Panda Security svým balíkem Internet Security 2013. Odolá Panda konkurenci?

Instalace nebyla nejpříjemnější, loňský balík (konkurenční firmy) program ani neodhalil, natožpak aby ho odstranil. V nabídce nebyla ani čeština, takže jsme museli vzít za vděk jazyku ještě nedávno bratrskému. Balík je pro firmu někde uprostřed nabídky, obsahuje všechny očekávané komponenty, ale nemá dnes obvyklé aplikace určené k dolaďování počítačů nebo práci s hesly. Základní bezpečností aplikace jsou antivirus, firewall, antispam, ochrana soukromí a rodičovská kontrola. Pokud máme zájem, můžeme naistalovat také nástroj USB Vaccine, který blokuje případné infekce přicházející přes autorun.inf z paměťových disků.

Antivirus neoslní ani neurazí, v profesionálních testech se objevuje v horní třetině testovaných programů. Nijak mimořádně nenadchne ani antimalware. O něco lepší je potom firewall, který funguje spolehlivě, aniž by uživatele nějak rušil. Pokud se setkáme s nějakým dotazem, bude se opravdu jednat o neočekávaný problém a ještě budeme muset vypnout nastavení na „automat“. I tak ale není firewall nic víc než průměrný.Windows 8 před branami.

Novinkou je nový způsob skenování, který by podle firemních údajů měl být až o 70 procent rychlejší než v minulosti. Značná část ochrany také využívá cloudové informace, čímž se k nám dostanou bezpečnostní informace rychleji. Poněkud se pozměnilo i uživatelské rozhraní, které je v řadě ohledů příjemnější a přehlednější. Základní menu je představeno ve formě kachlíčků, čímž naznačuje, že je připraveno pro Windows 8 a periférie s dotykovým displejem.

Aplikace Safe Browser zůstala z minulé verze, ale musíme si ji stáhnout separátně (zdarma), k provozu potřebuje VirtualBox. V podstatě se jedná o modifikovaný Firefox, který běží pod Linuxem ve virtuálním počítači. Instalace je pomalá a samotné surfování je ještě pomalejší. Pravdou ovšem je, že po jejím spuštění je počítač chráněný jako Fort Knox, takže pokud s námi cloumají paranoidní záchvaty, směle do toho.Na první pohled vidíme, o co jde.

Antimalwarová ochrana je celkem solidní, výsledky vylepšuje technologie TruPrevent, která se zaměřuje na neznámá nebezpečí. Proces je to ale pomalejší než u jiných balíků. Ochrana soukromí pracuje, stejně jako v loňské verzi, ve dvou hladinách – v té první si prozaicky vyžádá potvrzení pokaždé, když chceme přenést nějaká osobní data, v té druhé potom blokuje přístup ke stránkám podezíraným z phishingu. Výsledky nezávislých testů jsou ale pouze průměrné.

Rodičovská kontrola se od minulé verze také nezměnila a skutečnost, že systém nezvládne stránky HTTPS a tedy s využitím patřičné anonymní proxy projedeme internetem jako po másle, je zde stále. Navíc se dostaneme k subdoménám zablokovaných domén. O kontrole času, omezení her či monitorování chatování si můžeme stále nechat jen zdát.

Onlinový backup se také nezměnil, pouze 2 GB prostoru přicházejí od jiného partnera (MozyHome Online). Ten však stejný prostor nabízí také a ještě zdarma, takže Pandu pochválit nemůžeme. Backup ovšem funguje spolehlivě a ovládání je jednoduché. Ceny se liší mezi jednotlivými zeměmi, což je cenová politika poněkud neobvyklá.

Verdikt

Pokud jsme vloni napsali, že tento bezpečnostní balík již několik let nemůže vyjít z vlastního stínu, tak to platí i letos. Novinek je pomálu a většina aplikací funguje spíše průměrně, což je dnes už nedostatek.

 

Celkem: 60 %
Pro: Jednoduché rozhraní a ovládání
Proti: Jednotlivé aplikace jsou pouze průměrné, pomalé

Výrobce: Pandasecurity
Cena: cca 1600 Kč (licence pro 1 počítač)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.