Hlavní navigace

Recenze: Paragon Drive Copy 11 Professional

Sdílet

Čert nikdy nespí a kam nemůže, nastrčí selhání pevného disku. Jediným efektivním řešením zůstává i nadále zálohování.

Drive Copy 11 Professional společnosti Paragon Software Group řeší zálohování plně automaticky. Program, jak ostatně jeho název naznačuje, zkopíruje obsah pevného disku doslova na jakékoliv další médium, na něž si vzpomeneme. A přestože možností existuje skutečně hodně, firma se svým sebevědomým tvrzením o tom, že „na zdroji či cíli nezáleží a Drive Copy 11 zvládne všechno“, v zásadě vůbec nelže.

Program otevřeme drobným oknem Express Laucher, odkud si jedním kliknutím zvolíme, co a jakým způsobem chceme zálohovat. První (a pravděpodobně nejčastěji používaný) krok představuje Migrate Hard Disk, jež vytvoří přesnou kopii celého disku. Součástí nabídky je i solidní nápověda, která nás provede celou aplikací doslova za ručičku. Pokud je cílový disk větší nežli zdrojový, software automaticky upraví diskové oddíly, takže se nemusíme obávat nevyužitého prostoru.

Jedenáctá verze navíc nově všechny oddíly pevného disku automaticky upraví tak, aby došlo k pokud možno nejrychlejšímu čtení disku.  Další výhodou je možnost využití nových gigantických disků. Konkureční programy  obvykle odmítají pracovat s diskem nad 2 TB, Disk Copy naštěstí zvládne i 3 TB. Používá k tomu triku jménem Retained GPT, jež  umožní využít plnou 3 TB kapacitu jak pro 32, tak i 64bitové Windows, a to dokonce i se starým BIOSem. Postačí nainstalovat ovladač s názvem GTP Loader.

Další z možností je migrace OS na SSD. Tam ale narazíme na problém – SSD většinou nemají kapacitu na to, aby "sluply" celý OS i s aplikacemi a daty. Na pomoc tedy přichází nápověda, která umožní vybrat adresáře, jež nejsou k funkci  operačního systému bezpodmínečně nutné. Tím se, alespoň teoreticky, sníží potřebná kapacita. Tady ale program poněkud selhává, protože se nedozvíme, jak velké vybrané adresáře vůbec jsou. Buď si tedy jejich velikost musíme zjistit jiným programem, nebo vybírat naslepo tak dlouho, až software usoudí, že jsme selekci dat učinili zadost.

Třetí možností je Migrate to Virtual Machine, která umožní připravit virtuální kopii celého disku včetně OS a všech aplikací, která je potom dostupná některým z běžných nástrojů jako je VMWare Workstation, Fusion, Oracle VirtualBox nebo Microsoft Virtual PC.

Poslední možnost představuje Migrate Hard Disk to Container,  což v praxi znamená vytvoření jednoho souboru, který obsahuje kopii celého disku. K jeho otevření budeme ale potřebovat bootovací disk (ten je v této verzi založen na Windows PE 3.0), Drive Copy nás na to ale naštěstí hned na začátku upozorní. Něco  takového se může hodit zejména při přenosu systému na laptop, který nemá dva propojené pevné disky.

Verdikt

V každém případě se jedná o program plný užitečných a hlavně spolehlivě fungujících nástrojů. Navíc zde oproti minulé verzi došlo k významným vylepšením a ne k pouhému kosmetickému vyhlazení. A ani cena není dle našeho názoru  úplně nezajímavá.

Cena: 40 USD (750 Kč)

Hodnocení: 85%

CS24

Klady: Jednoduché zacházení, bohatá nabídka funkcí

Zápory: Migrace na SSD by mohla být lepší

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.