Hlavní navigace

Recenze: Parallels Desktop 14

3. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Parallels
Počítačový vesmír se dělí na dva týmy, jejichž hráči hrají buď v dresu s nakousnutým jablíčkem nebo Microsoftu. Podle toho, kde jsou vaše sympatie, tak potom jen ten jeden systém je to pravé ořechové, zatímco ten druhý systém je odpor sám a uživatelé i výrobci si zaslouží pražení v pekle.

Jsou ovšem mezi námi i tací, co to chtějí hrát na dvě strany a na počítači si vyzobat výhody obou systémů. A těmto obojživelníkům se něco jako Parallels bude zatraceně hodit.

Parallels jsou software, s jehož pomocí si na počítači Apple nainstalujeme virtuální Windows.  . Potom můžeme pohodlně přepínat (pokud používáme místo myši Trackpad, tak pouhým posunem prstu) a z obou systémů vybírat ty třešničky, které fungují lépe. Můžeme tak i nadále používat nějaké oblíbené softwary, které pro Apple neexistují, na druhé straně ale řadu věcí zvládneme pohodlněji přímo v Applu a Windows nemusíme ani startovat.

Hned na startu cítím povinnost upozornit na to, že firma nabízí vedle klasické verze programu i roční předplatné. Sice mi to u něčeho, co víceméně funguje jako nezávislý operační systém, připadá poněkud podivné, ale prosím. Předplatné je o něco levnější, což může být přínosné pro hrstku těch, které podobné dvouvládí přestane bavit. Ostatní ale budou každý rok platit znovu a znovu. Problém nastane ve chvíli, kdy se se zakoupením a především s instalací programu zpozdíme. Pravdou je, že nás na to Parallels upozorňují, ale někdo může být v Himalájích, někdo v nemocnici. Když prošvihneme datum, situace nebude dobrá. Windows se nespustí a co jsme měli uložené na virtuální windowsovské straně počítače, je nedostupné. Dobře, honem koupíme a před applovskou část počítače nainstalujeme a pojedeme dál močálem černým podle bílých skal, chtělo by se říci. Ale ouha, Apple a účet u Parallels aktivaci vidí, ale nenastartovatelné Windows ne. Cesta, jak tuto černou zradu oklamat, naštěstí existuje, ale poučit mne musel Help Desk, který naštěstí funguje velmi svižně.

Jak je obvyklé, i nová čtrnáctá verze udělala krok kupředu.

Integrace mezi oběma světy je stále větší a většina funkcí je vlastně společná. Komu je sympatická Contana, může si ji plně dopřát. A vlastně víc než plně, protože vedle toho, že Contana jede ve Windows 10, tak pracuje v pozadí natolik šikovně, že ji si můžeme vyvolat z nativních aplikací Macu. Dokonce ji můžeme spouštět s Macových aplikací, což sice bude pro pravověrné applisty zvěrstvo, protože ti se dušují o tom, že Siri je lepší, ale prosím, možnost tady je.

Samotný program existuje ve třech verzích – Business Edition, která (mimo jiné) nabízí modul jedné aplikace, takže si můžeme vybrat jednu aplikaci z Windows a vůbec se nemusíme namáhat se založením virtuálních Windows. Verze Pro je mířená spíše na vývojáře a je orientovaná na budoucí iMac Pro díky své schopnosti konfigurovat virtuální počítač až na 128 GB paměti a nejvýkonnější procesory, no a ta třetí je Home Edition.

Verdikt

Potřebujeme vůbec něco jako Parallels? Pokud jsme s Macem spokojeni a mimo balíku Office nic dalšího z konkurenčního světa nepotřebujeme, můžeme s klidem spát a ušetřit. Pro majitele Windows to samozřejmě platí stejně tak. Pokud ale některé programy napsané pouze pro Windows opravdu nutně potřebujeme, ale samotný operační systém Windows nám leze na nervy, bude investice do Parallels v každém případě výtečný nápad, protože s každou novou verzí se více a více daří stírat rozdíly mezi oběma světy. Podpora jak nejnovějších WIndows, ale také Apple OS Mojave je samozřejmostí. Software navíc nabízí něco, čímž se většina softwarových firem chlubit nemůže – splní všechno co slibuje, má jednoduché ovládání a prakticky nemá na současném trhu plnohodnotnou konkurenci.

 

Pro: Rychlejší startování, řada novinek

Proti: Roční licence možná není nejlepší nápad

Celkem: 95 procent

Výrobce: Parallels International

Cena: od 79,99 eur (přes 2 tisíce korun)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.